Schouten Machines komt met nieuwe verticuteermachine

8 oktober 2020
Peter Menten
Schouten Machines

Schouten Machines B.V., fabrikant van machines voor agro- en groentechniek, komt met een nieuwe, uitgerijpte driepunts-verticuteermachine. De Rabbit-verticuteermachines zijn leverbaar in werkbreedtes van 150 cm en 230 cm. De Rabbit-verticuteermachine is robuust gebouwd en beschikt over een zware, dubbele aandrijving. Het onderhoud is beperkt tot het smeren van de lagers van de rotor en de […]

Schouten Machines B.V., fabrikant van machines voor agro- en groentechniek, komt met een nieuwe, uitgerijpte driepunts-verticuteermachine. De Rabbit-verticuteermachines zijn leverbaar in werkbreedtes van 150 cm en 230 cm.

De Rabbit-verticuteermachine is robuust gebouwd en beschikt over een zware, dubbele aandrijving. Het onderhoud is beperkt tot het smeren van de lagers van de rotor en de kruisjes van de cardanassen. Om dit vanaf een makkelijk bereikbare plaats te kunnen doen zijn er leidingen gemonteerd.

In de Schouten Rabbit zitten stervormige, hardmetalen messen met een diameter van 450 mm. De dikte van de messen is 3 mm en ze staan op een tussenafstand van 4 cm.

De RD 1545 weegt 580 kg, heeft een werkbreedte van 150 cm en werkt tot een diepte van 50 mm met een benodigd vermogen van 30 pk. De 230 cm brede RD 2345 weegt 610 kg, heeft een werkbreedte van 230 cm en werkt tot een diepte van 50 mm met een benodigd vermogen van 70 pk.

De verticuteermessen draaien met de rijrichting mee, wat minder vermogen vraagt en dus het brandstofverbruik beperkt. Door de stand van de messen ten opzichte van elkaar grijpt het ene mespunt pas aan als het naastgelegen mes uit de grond komt. Hierdoor wordt zelfs een minder goed gewortelde grasmat niet losgetrokken en loopt de rotor veel rustiger.

Het robuuste frame is aan beide zijden voorzien van een onderhoudsvrije V-riemoverbrenging met 3 riemen per zijde, zowel bij de smalle als de brede uitvoering. Het frame is uitgevoerd met een driepuntsophanging voor Cat. 1 en Cat. 2. Onder aan het frame zijn stelpoten gemonteerd om de machine na gebruik weg te kunnen zetten zonder dat deze op de messen draagt.

Aan de voorzijde van de machine zit een looprol met een diameter van 140 mm waarmee de insnijdiepte traploos tot een maximale diepte van 50 millimeter kan worden ingesteld. De werkdiepte wordt aangegeven via een vaste schaalverdeling.
Nieuw is de hydraulisch verstelbare deflectorklep waarmee de stroom van het geverticuteerde gras kan gestuurd worden om zo min mogelijk materiaal te laten rondslingeren en een mooi werkbeeld achter te laten.

Ook interessant voor jou