Schouten Gigant motorpompunit

8 april 2021

Schouten Machines B.V. heeft zijn programma voor sleepslangtechniek uitgebreid met een op afstand bedienbare en bestuurbare motorpompunit; de Schouten Gigant G400-13 Chassis en motor Het chassis van de Gigant G400-13 is in eigen huis ge-engineerd en gefabriceerd. Hierdoor is de motorpompunit compact en toch toegankelijk voor alle componenten. De BPW onderstellen zijn lucht geveerd en […]

Schouten Machines B.V. heeft zijn programma voor sleepslangtechniek uitgebreid met een op afstand bedienbare en bestuurbare motorpompunit; de Schouten Gigant G400-13

Chassis en motor

Het chassis van de Gigant G400-13 is in eigen huis ge-engineerd en gefabriceerd. Hierdoor is de motorpompunit compact en toch toegankelijk voor alle componenten. De BPW onderstellen zijn lucht geveerd en geremd. De voorste as is hydraulisch aangedreven via geïntegreerde rijmotoren. Deze motoren worden vrij geschakeld bij transport. Met de afstandsbesturing kan de motorpompunit op het erf naar de plaats gemanoeuvreerd worden. De sterke rijaandrijving is geschikt tot hellingen van 20% De Gigant G400-13 is voorzien van een 400 pk 13 liter Scania StageV dieselmotor welke een hoog koppel en vermogen bij een laag toerental heeft. Het maximum vermogen is al beschikbaar vanaf 1200 rpm. Hierdoor heeft de motor een uiterst gunstig brandstofverbruik.

Directe aandrijving via powerbanden

De mestpomp, een Cornell 4NHTB of een Doda AFI35 centrifugaalpomp, wordt via een schakelbare powerband aangedreven. Het grote voordeel van aandrijving via powerbanden is een minimaal vermogensverlies en een hoge flexibiliteit in de keuze van pompen met bijbehorende verschillende toerentallen. Hierdoor kan de motor altijd op zijn meest efficiënte toerental werken.

Voor het reinigen van de slangen is schroefcompressor gemonteerd met een gigantische capaciteit van 25m3/min. Het verhogen van de capaciteit van de luchtcompressor was nodig vanwege de toenemende grotere transportslangen. Het reinigen van de slangen nam steeds meer tijd in beslag omdat de compressors niet in capaciteit groeiden. Met deze opstelling kan met dezelfde capaciteit waarmee mest gepompt wordt ook gereinigd worden.

De Gigant is voorzien van 2 hydraulieksystemen; een lage druksysteem voor de bediening van de diverse kleppen en functies en een hoge druk gesloten systeem voor de aandrijving van de Vogelsang verdringerpomp. Hierdoor heeft de vulpomp een nog hogere capaciteit en kracht gekregen.
De Gigant G400-13 heeft een 13m3 buffercontainer. Deze kan optioneel voorzien worden van een 5000 ltr. schoonwatertank. Hierdoor neemt de mestbuffer af tot 8 kuub.

Bediening

De Gigant kan zowel bij de pomp als op afstand bedient worden. Beide touchscreens zijn identiek aan elkaar. Dit betekent dat met uitzondering van het rangeren alles bediend kan worden op afstand en ook alle informatie wat betreft capaciteit, druk, flow, containerniveau, brandstofverbruik etc. direct zichtbaar zijn bij de bemester chauffeur in het land.

De Gigant motorpompunit is leverbaar vanaf het volgende seizoen. Een versie met een grotere containerinhoud staat ook op het programma.

Schouten Machines B.V. Uddelerveen 65
3888 ML Uddel
Tel. 0577-408080 www.schouten.ws

Schouten Machines B.V. Uddelerveen 65
3888 ML Uddel
Tel. 0577-408080 www.schouten.ws

Ook interessant voor jou