Recordjaar 2021: STIHL realiseert meer dan 5 miljard euro omzet

27 april 2022

Nieuwe records op vier vlakken: omzet, verkoop, productie en personeelsbestand STIHL versterkt internationale productiealliantie Tal van nieuwe producten in het accu- en benzinesegment voor professionele en thuisgebruikers De STIHL groep realiseerde in het boekjaar 2021 een recordomzet van 5,06 miljard euro, een groei van 10,4 procent ten opzichte van 2020. Exclusief wisselkoerseffecten steeg de omzet […]

 • Nieuwe records op vier vlakken: omzet, verkoop, productie en personeelsbestand
 • STIHL versterkt internationale productiealliantie
 • Tal van nieuwe producten in het accu- en benzinesegment voor professionele en thuisgebruikers

De STIHL groep realiseerde in het boekjaar 2021 een recordomzet van 5,06 miljard euro, een groei van 10,4 procent ten opzichte van 2020. Exclusief wisselkoerseffecten steeg de omzet met 12,3 procent. De groep, met hoofdzetel in het Duitse Waiblingen, genereerde 90 procent van haar verkoopinkomsten in het buitenland. “We hebben in 2021 onze eigen verwachtingen overtroffen”, zegt Michael Traub, de voorzitter van de raad van bestuur van STIHL, op de persconferentie over de jaarresultaten van de onderneming op 26 april 2022. “Niet alleen hebben we nieuwe records behaald op vlak van verkoop en productie, we hebben ook voor het eerst in onze 96-jarige geschiedenis de kaap van 5 miljard euro omzet overschreden, en dat ondanks enorm uitdagende omstandigheden.” Hoewel de wereldwijde verstoring van de bevoorradingsketen en de ernstige tekorten aan materiaal, capaciteit en personeel de bevoorrading van de markt aanzienlijk beïnvloedden, kon STIHL dankzij een proactieve planning zijn productie toch op volle toeren laten draaien. Zo kon het zijn klanten op de best mogelijke manier STIHL producten blijven aanbieden. “De nieuwe records die we in 2021 op het vlak van omzet, verkoop en productie hebben gevestigd, zijn een bewijs van de uitstekende prestaties van het hele STIHL team en van de enorme inzet en flexibiliteit van onze medewerkers”, voegt Traub eraan toe. “Zij hebben het onmogelijke mogelijk gemaakt. Ook het personeelsbestand van de groep bereikte een recordniveau. Op 31 december 2021 telde de STIHL groep wereldwijd 20.094 medewerkers, goed voor een groei van 10,4 procent in vergelijking met het jaar voordien.

Groei op alle markten – vooral veel vraag naar tuinproducten

De tuin- en doe-het-zelftrend – waarbij klanten thuis een gevoel van welzijn willen creëren en hoogwaardige tuinmachines kopen – zette in 2021 door. Veel klanten, vooral in West-Europa en Noord-Amerika, gingen op zoek naar volledig nieuwe benaderingen om hun groene ruimtes te verfraaien. Als gevolg daarvan was de vraag naar hoogwaardige en gebruiksvriendelijke machines die de feelgoodfactor in de huizen en tuinen van mensen verder verhogen, bijzonder groot. Talloze productinnovaties en de gunstige weersomstandigheden stimuleerden ook elders in de wereld de verkoop. Ook de onlineverkoop liet een aanzienlijke groei zien. De vraag naar consumenten- en professionele producten nam in alle regio’s toe. De trend van accugereedschap zette zich het afgelopen jaar over het algemeen voort, met name in het segment van de consumentengoederen in westerse industrielanden. De vraag van professionele gebruikers naar krachtige accumachines nam echter ook toe. Ook de vraag naar de benzineproducten van STIHL bleef groot en ook in dit segment steeg de verkoop ten opzichte van het voorgaande jaar. “Deze cijfers tonen duidelijk aan dat onze klanten beide segmenten als relevant en belangrijk blijven beschouwen”, aldus Traub. “Daarom zullen we ook in de toekomst veel blijven investeren in het vooruitstrevende segment van de accuproducten, zonder onze activiteiten op het gebied van benzinemachines terug te schroeven.”

Op veel markten zou STIHL meer producten hebben kunnen verkopen dan de wereldwijde bevoorradingsketen niet verstoord was. De productie in alle vestigingen over de hele wereld draaide op volle toeren om te beantwoorden aan de sterke wereldwijde vraag. Traub: “We stellen alles in het werk om onze klanten te blijven bevoorraden met onze producten. In de context van de huidige gebeurtenissen is het echter gewoonweg niet mogelijk om de beschikbaarheid van de producten op betrouwbare wijze te voorspellen. De problemen veroorzaakt door de spanningen in de bevoorradingsketen zullen alleen maar verergeren door het conflict in Oekraïne.”

STIHL investeert aanzienlijk in productiealliantie, produceert recordhoeveelheden

De STIHL groep investeerde in 2021 in totaal 331 miljoen euro; 16,9 procent meer dan het jaar voordien. 91,8 procent van dit bedrag was toe te schrijven aan de internationale productiebedrijven. “De gevolgen van de coronapandemie hebben eens te meer aangetoond hoe belangrijk flexibele en veerkrachtige productie- en logistieke ketens zijn”, aldus Traub. “In 2021 hebben we ongepland enkele honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in onze wereldwijde productielocaties voor de aankoop van bijkomende machines en systemen om de internationale STIHL productiealliantie nog slagvaardiger te maken en om aan de aanhoudend hoge wereldwijde vraag naar producten te voldoen. De grootste investeringen werden gemaakt in de cilinderproductie in Brazilië, de productie van driedelige zaagbladen in de VS, de kettingproductie in Zwitserland en de productie van krukassen en kunststof in Duitsland. De productie draaide 24 uur per dag op veel van de locaties van de groep.

 • Het Duitse moederbedrijf realiseerde sinds zijn oprichting in 1926 zijn op één na hoogste jaarlijkse productie.
 • STIHL Inc. in Virginia Beach (VS) produceerde 19 procent meer aandrijfkoppen vergeleken met het jaar voordien. Door de opleiding van het personeel te verbeteren, kon de vestiging haar flexibiliteit verhogen om snel te reageren op veranderingen in de bevoorradingsketen en in de verkoop.
 • STIHL China vierde in de vestiging van Qingdao het 25 miljoenste product sinds haar oprichting in 2006. Dankzij maatregelen om de efficiëntie te verhogen, kon de Chinese productielocatie haar productie met bijna 50 procent verhogen in vergelijking met 2019.
 • In 2021 produceerde STIHL Brazilië zijn 100 miljoenste cilinder. Sinds de oprichting in 1996 heeft de productievestiging in São Leopoldo haar productiecapaciteit aanzienlijk uitgebreid.
 • De nieuwe productiefaciliteit voor kunststof wordt in de zomer van 2022 in STIHL Tirol operationeel, waardoor de verticale integratie op deze locatie aanmerkelijk zal toenemen. De STIHL groep produceert het merendeel van haar accuproducten (waaronder de STIHL MSA 300, de krachtigste accukettingzaag op de markt) in STIHL Tirol.
 • De productie in de Zwitserse STIHL kettingfabriek werd in 2021 met 20 procent opgetrokken, wat een nieuw productierecord opleverde. De onderneming heeft ook aanzienlijk geïnvesteerd in de uitbreiding van haar machinepark. Daarbij werd bijzondere aandacht besteed aan speciale machines, die in de fabriek zelf ontwikkeld en gefabriceerd worden en die gebruikt worden in verschillende productieprocessen en bij de assemblage van kettingen.
 • ZAMA, een volle dochteronderneming van de STIHL groep, heeft haar onderdelengamma uitgebreid en produceert sinds 2021 zowel membraancarburators als kabelbomen. De productie van kabelbomen is een investering voor de toekomst, aangezien ze nodig zijn voor benzineproducten, alle accugereedschappen en de iMOW robotmaaier.

Omzet in Duitsland gestegen ondanks spanningen in de bevoorrading

STIHL zag in 2021 in Duitsland zowel de verkoop als de omzet stijgen. De vraag van de professionele gebruikers in de bosbouw, bouw, tuinbouw en het landschapsonderhoud was net zo groot als de vraag van de particuliere klanten. De trend om meer tijd thuis door te brengen en te investeren in het onderhoud van huis en tuin zette zich hier voort. De STIHL webshop noteerde ook in Duitsland een toegenomen activiteit. Het voorbije jaar werd de sterke vraag naar producten beantwoord door aanhoudende spanningen op de bevoorradingsmarkten, die in het eerste kwartaal van 2022 nog toenamen door de geopolitieke situatie. Als gevolg daarvan moesten zowel de erkende STIHL dealers als de klanten – in sommige gevallen gedurende een lange periode – wachten op de bestelde producten.

STIHL moederbedrijf in Duitsland realiseert recordomzet en geeft vorm aan transformatie

ANDREAS STIHL AG & Co. KG, het Duitse moederbedrijf, zette zijn groei in 2021 voort met een recordomzet van 1,59 miljard euro. Dit cijfer komt overeen met een omzetgroei van 15,2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het aantal werknemers steeg op jaarbasis met 9,2 procent tot 5.748 per 31 december 2021. Hiervan werkten 4.094 mensen in Waiblingen, 427 in Fellbach, 254 in Ludwigsburg, 896 in Weinsheim, en 77 in Wiechs am Randen.

Midden in de coronapandemie zette STIHL een belangrijke stap door een akkoord te sluiten dat de werkgelegenheid en de activiteiten tot 2025 veiligstelt. Het akkoord garandeert de voortzetting van de tewerkstelling bij het moederbedrijf, financiële steun voor gevorderde en voortgezette opleidingen en kwalificaties en een investering van 200 miljoen euro in gebouwen en machines. “STIHL is zich momenteel aan het omvormen van een machinebouwbedrijf tot een mechatronica- en softwarespecialist”, aldus Traub. “Het akkoord om banen en activiteiten veilig te stellen is essentieel om de verandering en innovatie de komende jaren te kunnen vormgeven en realiseren.” Om een actieve rol te kunnen spelen bij het vormgeven van deze transformatie, blijft STIHL investeren in IT-infrastructuur, geconcentreerd op het moederbedrijf, en in onderzoek en ontwikkeling. De onderneming richt haar aandacht ook op toekomstgerichte domeinen zoals accu’s, elektronica, robotica, kunstmatige intelligentie en e-commerce. Het moederbedrijf heeft meer dan 200 nieuwe vacatures openstaan, waaronder banen voor experts in elektrotechniek, robotica, software engineering, mechatronica, embedded systems en informatietechnologie.

Tal van nieuwe accu- en benzineproducten voor particulieren en professionals

Traub benadrukt dat bij STIHL de klant centraal staat: “Dat geldt ook voor onze productontwikkeling, die we systematisch afstemmen op de behoeften van onze klanten. Daarom ben ik zo blij dat er sinds begin 2022 zoveel nieuwe producten op de markt komen die het mensen gemakkelijker maken om in en met de natuur te werken.” Meer productie-innovaties zitten in de pijplijn.

Het STIHL AP accusysteem voor professionals, dat al een tiental verschillende toepassingen en meer dan dertig gereedschappen omvat, zal in meerdere producten worden gelanceerd.

 • De STIHL MSA 300, die midden maart 2022 op de markt kwam, is momenteel de krachtigste accukettingzaag op de markt. Haar enorme prestatievermogen opent een nieuwe dimensie voor het gebruik van kettingzagen in geluidsgevoelige omgevingen: vellen, snoeien en op lengte zagen van middelgrote bomen tot het bouwen van houtconstructies. De uitrusting voldoet aan de hoge eisen van professionals in de tuinbouw, het landschapsonderhoud, gemeentediensten en de bosbouw. Voor de STIHL MSA 300 werd een gloednieuwe accu, de STIHL AP 500 S, ontwikkeld. Dankzij de innovatieve Power-Laminate technologie biedt de nieuwe accu uitstekende prestaties bij een laag gewicht. Bovendien is het aantal mogelijke laadcycli verdubbeld, wat de levensduur van de accu aanzienlijk verlengt in vergelijking met klassieke lithium-ion-accu’s. Ook de energiecapaciteit is verder verhoogd.
 • De onlangs gelanceerde STIHL MSA 220 T is het topproduct van STIHL uit het accu-assortiment voor boomonderhoud. De MSA 220 T is het ideale gereedschap voor professioneel boomonderhoud en is voorzien van een elektronische bedieningscockpit met een 180° led-display, waardoor de machine in elke positie gemakkelijk te bedienen is.
 • Dankzij de accu-onkruidknipper STIHL RGA 140, die sinds maart 2022 op de markt is, beschikken professionele gebruikers bij gemeenten en in het wegonderhoud, de tuinbouw, het landschapsonderhoud en conciërgediensten nu over een nieuwe oplossing voor het verwijderen van onkruid en gras zonder wegslingerende steentjes of gruis.
 • De eerste ruggedragen accubladblazer van STIHL – de STIHL BGA 300 – wordt in september 2022 gelanceerd.

Het STIHL AK accusysteem, dat bestemd is voor privégebruikers en semiprofessionele gebruikers, wordt op een nieuw gereedschap ingevoerd, naast de twaalf gereedschappen die het al voedt. Dankzij zijn totale lengte van 280 centimeter kan de STIHL HTA 50 accuhoogsnoeier gebruikt worden om het onderhoud van sierbomen en boomgaarden veilig vanaf de grond uit te voeren. Hij wordt standaard geleverd met dezelfde STIHL 1/4″ PM3 zaagketting die op de professionele STIHL hoogsnoeiers gemonteerd is. De krachtige, stille motor laat het werk snel vooruitgaan en levert een zuiver snoeiresultaat. Afhankelijk van de houtsoort snijdt hij takken met een diameter tot 25 centimeter met precisie door.

Naast de twee bestaande topproducten – de STIHL GTA 26 accusnoeizaag en de STIHL HSA 26 accugras- en buxusschaar – werd het STIHL AS accusysteem uitgebreid met een nieuw product: de nieuwe STIHL SEA 20 accuhandstofzuiger. Deze handige nieuwe machine is een van de krachtigste handstofzuigers in de categorie van de 10,8 volt en is dankzij haar indrukwekkende zuigkracht en haar uitgebreide standaarduitrusting perfect voor het reinigen van kleine oppervlakken.

Ook het segment van de benzineproducten wordt uitgebreid:

 • Vier nieuwe machines – de STIHL FS 361 C-EM, FS 411 C-EM, FS 461 C-EM en FS 491 C-EM – zullen het gamma van de professionele benzinebosmaaiers vervolledigen. De nieuwe machines zijn ideaal voor maai- en trimwerk in bos- en landschapsonderhoud en voor gebruik door gemeentelijke en wegonderhoudsdiensten. De grote maaidiameter tot 520 millimeter maakt het mogelijk om het maaiwerk snel uit te voeren en de machines efficiënt in te zetten.
 • Het nieuwe, door bosbouwprofessionals langverwachte STIHL Hexa systeem is sinds februari 2022 verkrijgbaar. De innovatieve STIHL zaagketting 3/8″ Rapid Hexa, met een nieuwe tandvorm en een smallere slijpvoeg, overtreft de zaagprestaties van de STIHL 3/8″ Rapid Super met maar liefst 10 procent. Bovendien zorgt de gloednieuwe Hexa zeskantvijl, die speciaal voor de nieuwe zaagketting werd ontwikkeld, voor een snellere slijping van de ketting in de ideale slijphoek. Het Hexa systeem, een wereldwijde innovatie waarvoor een patent werd aangevraagd, bevestigt nogmaals de positie van STIHL als technologieleider in de sector.
 • De STIHL hoogsnoeier HT 135 met een STIHL 4-MIX-motor is het krachtigste gereedschap in deze productgroep van het STIHL gamma. Hij is ontworpen voor professionals in het boomonderhoud, het boomgaardbeheer en de gemeentediensten voor het snoeien van bomen, het verwijderen van dood hout en stormhout en het snoeien van fruitbomen.
 • De beproefde STIHL MotoMix, een speciale brandstof voor alle STIHL tweetaktmotoren, is binnenkort verkrijgbaar in een vernieuwde formulering. De nieuwe STIHL MotoMix ECO heeft 10 procent aandeel grondstoffen uit hernieuwbare bronnen en vermindert de koolstofuitstoot met minstens 8 procent in vergelijking met de traditionele MotoMix. STIHL MotoMix ECO bevat geen ethanol en vrijwel geen alkenen en aromaten. De jerrycan van de speciale brandstof bestaat voor minstens 50 procent uit gerecycleerd materiaal.

Het STIHL reinigingsassortiment werd uitgebreid met de STIHL hogedrukreinigers RE 80 X, RE 80 en RE 90. Deze instapmodellen zijn ideaal voor reinigingswerkzaamheden in het huis of in de tuin. Alle drie zijn ze voorzien van hoogwaardige technologie en bieden ze toch een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De RE 80 X heeft een draaggreep en is niet uitgerust met wielen. De RE 80 en de RE 90 hebben beide geïntegreerde transportwielen. Bovendien is de RE 90 uitgerust met kabel- en slanghouders, en met een opbergstand om de hogedruklans tijdens pauzes uit te schakelen. Ook nieuw is de STIHL RE 140 PLUS hogedrukreiniger. Met zijn borstelloze inductiemotor en hoogwaardige aluminiumpomp is hij de krachtigste hogedrukreiniger van STIHL in de compacte klasse. Hij is voorzien van een aantal indrukwekkende standaarduitrustingen, waardoor de machine eenvoudig en comfortabel te bedienen is.

De STIHL fanartikelen nodigen uit om naar buiten te gaan

De nieuwe STIHL COLLECTIE is nu verkrijgbaar, net op tijd voor het begin van het outdoorseizoen 2022. Comfortabele snits, functioneel design en aardse, natuurlijke kleuren – zoals katoenen jacks geïnspireerd op de trend van de werkkleding of coole T-shirts voor jong en oud – kenmerken de nieuwe collectie. Een nieuwe speelgoedkettingzaag met de look-en-feel van de innovatieve STIHL MS 500i reproduceert op speelse wijze alle functies van de ‘grote’, van de beweegbare, vervangbare ketting en het led-bedieningsdisplay tot het nieuwe zaagbladdesign. Leuk voor mensen van alle leeftijden.

STIHL TIMBERSPORTS® seizoen 2022: publiek weer toegelaten

Na de coronapandemie in 2020 en de slechts gedeeltelijke terugkeer naar normaal in 2021, brengt 2022 een STIHL TIMBERSPORTS® kalender boordevol activiteiten. De toeschouwers kunnen opnieuw genieten van de individuele en teamwedstrijden die de hoogtepunten vormen van het sporthouthakseizoen 2022. De World Trophy trapt het internationale seizoen af op 28 mei 2022, op de Rathausplatz in het hart van Wenen (Oostenrijk). Het wereldkampioenschap rookie vindt een dag eerder plaats. Het slotevenement van het seizoen wordt gehouden op 28 en 29 oktober 2022 in Göteborg (Zweden), waar voor het eerst in twee jaar een wereldkampioenschap voor teams met meer dan honderd atleten op het programma staat. Andere internationale wedstrijden in 2022 zijn de European Trophy in Frankrijk en de European Nations Cup in Zwitserland.

Website België
Website Nederland
Facebook België
Facebook Nederland

Orane BellemansPR-specialist

 

OVER STIHL

De STIHL Groep ontwikkelt, produceert en verkoopt machines voor tuinonderhoud, bosbouw, landbouw, landschapsonderhoud en de bouwsector met de nodige aandacht voor veiligheid. Dat ruime aanbod vult STIHL aan met digitale innovaties om de verschillende doelgroepen de verwachte kwaliteit te kunnen bieden. Alle machines, accessoires, beschermende kleding en toebehoren worden aangeboden via een gespecialiseerd netwerk dat bestaat uit 41 eigen distributie- en marketingmaatschappijen, ongeveer 120 invoerders en meer dan 54.000 dealers in ruim 160 landen.

STIHL investeert continu in de toekomst en houdt hierbij rekening met de impact op de maatschappij en het milieu. Consumentenbelangen, milieubescherming, sociaal-economische kwesties en mensenrechten worden systematisch mee in beschouwing genomen.

STIHL werd in 1926 opgericht en is sinds 1971 wereldwijd het best verkochte kettingzaagmerk. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Waiblingen bij Stuttgart. De productie is wereldwijd verspreid over zeven landen: Duitsland, de VS, Brazilië, Zwitserland, Oostenrijk, China en de Filippijnen. In 2020 behaalde STIHL met 18.200 medewerkers wereldwijd een omzet van 4,58 miljard euro.

Meer informatie over de STIHL Groep en persinformatie over de producten, evenementen en nieuwigheden kan u downloaden op stihl.be of stihl.nl.

Ook interessant voor jou