Op deze dag, 11 maart 2022, is Antonio Carraro, voorzitter van Antonio Carraro spa, overleden.

14 maart 2022

Geboren in Campodarsego, Padua, op 4 maart 1932 Gehuwd met Luciana Franceschi geboren in Alexandrië, Egypte – 1941 6 kinderen: Marcello, Liliana, Massimiliano, Silvia, Davide, Barbara. Woonachtig in Padua, Piazza Capitaniato n. 17 Onderwijs: 1950 Wetenschappelijk Baccalaureaat 1951 Ingeschreven aan de Universiteit van Padua/Mechanica Hobby’s: Kunstverzamelaar Lezen (klassieke Italiaanse literatuur) Klassieke muziek (expert Beethoven*, Brahms, Bach […]

Geboren in Campodarsego, Padua, op 4 maart 1932
Gehuwd met Luciana Franceschi geboren in Alexandrië, Egypte – 1941
6 kinderen: Marcello, Liliana, Massimiliano, Silvia, Davide, Barbara.
Woonachtig in Padua, Piazza Capitaniato n. 17 Onderwijs: 1950 Wetenschappelijk Baccalaureaat
1951 Ingeschreven aan de Universiteit van Padua/Mechanica
Hobby’s: Kunstverzamelaar
Lezen (klassieke Italiaanse literatuur)
Klassieke muziek (expert Beethoven*, Brahms, Bach en Mozart)

Spreken over het leven van Antonio Carraro is spreken over het bedrijf dat zijn naam draagt. Uit de afsplitsing van het oude bedrijf “Giovanni Carraro”, opgericht in 1910, een Paduaanse industrie die zaaimachines, tractoren en dieselmotoren produceerde, ontstonden in 1960 twee afzonderlijke bedrijven: Antonio Carraro di Giovanni (met Antonio, zijn zus Bianca en zijn vader Giovanni) en Carraro spa (met Oscar, Mario, Francesco en Clara, de andere kinderen van Giovanni). De twee takken van de familie Carraro verschillen in hun ondernemingsvisie: de tak van Antonio is gespecialiseerd in compacte tractoren met isodiametrische wielen voor de gespecialiseerde landbouw, terwijl de tak van Mario, Carraro spa, gespecialiseerd is in de grootschalige productie van trekkerassen en auto-onderdelen.

De ondernemingsgeschiedenis van Antonio Carraro
Na het uiteenvallen van de bedrijfstak van Giovanni Carraro in 1960, begon Antonio Carraro met de productie van compacte tractoren voor gespecialiseerde niche-landbouw, met als handelsmerk de vier ineengestrengelde paarden, een simplegma van Perzische oorsprong, afgebeeld in een zeventiende-eeuwse graffiti, als symbool van vruchtbaarheid en kracht. Vanaf het begin volgde succes op succes: vanaf 1970 werd de kloof tussen Antonio Carraro en zijn concurrenten steeds groter en werd het merk de leider in de sector van de compacte tractoren.

In 1973 richtte Antonio Carraro het “Centro Studi e Ricerche” (R& D-centrum) op, een van de eerste in Italië in de metallurgische en mechanische industrie, waar hij een team van technici organiseerde dat zich uitsluitend bezighield met het onderzoek naar innovatieve middelen voor de landbouw, en vervolgens samenwerkingsverbanden ontwikkelde met de universitaire instituten van Padua, Bologna, Berlijn, Humboldt en Sydney.

De jaren 2000 stonden in het teken van het eerste grote uitbreidingsplan van de onderneming, met de bouw van nieuwe magazijnen, opnieuw in Campodarsego, en de reorganisatie van alle productieafdelingen, waarbij de visie van Porsche Consulting in Stuttgart werd overgenomen. De opleiding, die drie jaar heeft geduurd, betekende een fundamenteel keerpunt voor het bedrijf, dat vandaag de dag een van de belangrijkste realiteiten in de landbouwmechanisatie-industrie is, dankzij de maximale technologie die op de productieprocessen wordt toegepast en de organisatieformule volgens de Japanse “Kaizen”-filosofie van voortdurende verbetering door kleine stappen.

Voor de rijenteelt in wijngaarden en boomgaarden, voor de teelt in de bergen, in serres, in weilanden en bossen, voor het onderhoud van openbaar en particulier groen, voor winteronderhoud, op bouwterreinen, voor het onderhoud van sportaccommodaties, een trekker van Antonio Carraro kan het verschil maken op het gebied van prestaties en gebruikscomfort.
In Italië is het merk Antonio Carraro al vele jaren recordhouder op het gebied van inschrijvingen in het segment compacte trekkers. Het is een van de top 7 merken in de wereld.

Antonio Carraro heeft dankzij zijn geschiedenis een grote groei van het bedrijf en de aanverwante industrieën mogelijk gemaakt en bijgedragen tot de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de mechanische sector. Tegelijkertijd kan worden gezegd dat de door hem gecreëerde machines een sterke impuls hebben gegeven aan de landbouweconomie van het Middellandse-Zeebekken en de berggebieden van de Alpen (Noord-Italië, Zwitserland, Oostenrijk en Oost-Europa), Zuid-Italië, Spanje, Griekenland, Portugal, maar ook Duitsland, Frankrijk en heel Europa. Sinds de jaren zestig zijn honderden AC-tractordealers en -verkooppunten opgericht.

Antonio Carraro was tot enkele weken voor zijn dood actief in het bedrijf en volgde voortdurend de werkzaamheden van de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling van het bedrijf, waar hij dagelijks op bezoek was. Hij was een opgewekt en gul mens en nam altijd intens deel aan het leven van het bedrijf. Hij speelde ook de rol van hoofdrolspeler in institutionele documentaires en reclamespots (de laatste met Albano Carrisi, een oude vriend en klant).

In november jl. is de nieuwste film ter gelegenheid van het 110-jarig bestaan van het bedrijf, “Costanza e salti” (Konstanz en sprongen), van de regisseur Federico Massa uit Padua, uitgekomen. In deze film speelt hij zichzelf als pionier van de tractorindustrie, die zijn hele leven heeft gewijd aan de liefde voor en de ontwikkeling van zijn bedrijfstak, die vandaag de dag meer dan 500 werknemers telt, 5 dochterondernemingen (Spanje, Verenigde Staten, Turkije, Chili, Frankrijk), 650 dealers en verkooppunten over de hele wereld.
Vandaag de dag wordt het merk Antonio Carraro met zijn 4 in elkaar verstrengelde paarden, symbool van de hoogste kwaliteit, beschouwd als de “Ferrari” onder de tractoren.

AC’s persoonlijkheid
Antonio Carraro, die van nature gereserveerd en een beetje verlegen is, heeft van kindsbeen af een passie voor mechanica, maar ook voor kunst en klassieke muziek. Hoewel hij omwille van zijn prestige en cultuur werd uitgenodigd om institutionele functies te bekleden, heeft hij nooit een opdracht buiten zijn bedrijf aanvaard, omdat hij dit onverenigbaar achtte met zijn activiteit als industrieel. De enige uitzondering op zijn levensfilosofie was ter gelegenheid van de verschillende presentaties van het laatste boek van de schrijver Piero Buscaroli, getiteld “Beethoven”, vanaf 2005, waar de muziekcriticus (een grote vriend van Antonio Carraro) hem als diepzinnig kenner van Beethoven, als verslaggever en commentator uitnodigde. Sinds de jaren zestig was hij president van het kuuroord Antonio Carraro en had hij de leiding over de dagelijkse activiteiten van de afdeling Onderzoek en Ontwikkeling (R&D) van het bedrijf.

AC’s levensfilosofie
Wij presenteren een van de laatste interviews met Antonio Carraro, niet als industrieel, maar als liefhebber van kunst en van de stad Padua.

“Mijn belangrijkste kenmerk? Een obsessie voor esthetiek en kwaliteit”.
Antonio Carraro, voorzitter van Antonio Carraro spa, vertelt ons over zichzelf…
“Ik ben er trots op dat mijn bedrijf nog steeds gevestigd is op dezelfde productielocatie waar mijn vader het in 1910 heeft opgericht. De activiteit van onze smedenfamilie begon in feite in 1875, het jaar waarin de familie Carraro eigenaar werd van het land waar we vandaag nog steeds staan.
Sinds ik een kind was, werkte ik samen met mijn vader Giovanni en mijn broers. Toen ik 13 was, bezocht ik al de markten voor landbouwmachines in Noord-Italië, vergezeld van Oscar, mijn oudere broer, op zijn motorfiets. Sindsdien is er veel gebeurd. Vandaag de dag kan ik met trots zeggen dat mijn bedrijf het leidende merk in Italië is in termen van registraties in het segment van compacte tractoren, en het achtste, misschien zelfs het zevende, in de wereld.
Tijdens mijn activiteit dacht ik nooit aan winst op zich, maar aan hoe ik mijn bedrijf kon ontwikkelen en telkens een nieuwe tractor kon uitvinden, mooier, completer, efficiënter en comfortabeler dan het vorige model. Daarom zeg ik graag dat wij “de mooiste tractor ter wereld” maken. Elke keer beginnen we met deze verklaring, met de wil om vooruit te gaan, altijd verbeterend. Ikzelf en al mijn collega’s. Niet alleen de arbeiders, maar alle werknemers van mijn bedrijf die met hun inzet en vaardigheden, elk op hun eigen niveau, kunnen bijdragen aan de verbetering van het bedrijf en onze producten.

Dat was niet het geval. De logica van de wilde constructie van de jaren van hoogconjunctuur overheerste.
Nu, op mijn leeftijd, accepteer en begrijp ik: controverse is een totaal overbodige activiteit, in veel gevallen.
Laten we zeggen dat ik filosofischer ben geworden: wat is geweest, is geweest. Gelukkig heb ik veel voldoening gehaald uit het leven en vooral uit mijn industriële activiteit. Mijn grootste voldoening schuilt bijvoorbeeld in de voldoening die onze klanten schenken, waaronder bijzondere zoals Al Bano Carrisi, Gianni Morandi, de zanger Sting, Mogol, of prestigieuze wijnhuizen zoals Moët Chandon, Cà Del Bosco, Voerzio (Barolo), Antinori.
Als ik een obsessie heb, dan is het voor onze producten. Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat bij de schepping van een kapitaal goed zoals een trekker, niets aan het toeval mag worden overgelaten, want het is juist de obsessieve aandacht voor het detail die bepalend is voor de uitmuntendheid van het eindresultaat. Mijn droom is nog steeds dezelfde: mijn bedrijf verder ontwikkelen en mijn Made in Italy producten, mijn tractoren, in mijn land blijven produceren.

De crisis van deze jaren treft ons, dat is normaal, maar ik ben altijd een optimist geweest. Dit is een gemeenschappelijk kenmerk van kunstliefhebbers, want de liefde voor mooie dingen en absolute meesterwerken verzacht het innerlijke leven van ieder mens. Als inwoner van Padua heb ik dubbel geluk, want Padua is een van de mooiste steden van Europa. Denk aan de grootsheid van Prato della Valle of de Scrovegni-kapel, een buitengewone plaats waar u zich kunt laten betoveren door de schoonheid van Giotto’s schilderijen. Of de sculpturale meesterwerken die Donatello ons naliet tijdens zijn 11 jaar in Padua. In mijn ogen is Donatello een absoluut genie: naast zijn enorme talent als beeldhouwer had hij een uniek architectonisch genie voor het bepalen van de perfecte locaties voor zijn werken. Zoals in het geval van het monument voor Erasmo da Narni, bekend onder de naam Gattamelata, dat de ruimte voor de ingang van de Basiliek van de H. Antonius in Padua domineert, met zijn indrukwekkende, bijna koperen kracht. Een ruitermonument dat een ruimte die oorspronkelijk nederig was en uitnodigde tot samenkomst van gelovigen, majestueus en plechtig maakt, in deze Franciscaner kerk uit 1238 die, na verschillende verbouwingen, het prachtige heiligdom van de H. Antonius is geworden dat we vandaag de dag bewonderen.

Ook interessant voor jou