Nimos houdt de spanning laagdrempelig

17 januari 2022

Het Nederlandse Nimos bouwt al 40 jaar machines voor de groensector. Deze constructeur heeft al enkele jaren geleden de kaart getrokken van accuaangedreven machines. Daar is de Nimos Posi-Trac met onkruidborstel een zoveelste verfijning van. We konden deze machine aan de tand voelen in het Oost-Vlaamse Herzele. Eerst trokken we naar de stationsomgeving om daar […]

Het Nederlandse Nimos bouwt al 40 jaar machines voor de groensector. Deze constructeur heeft al enkele jaren geleden de kaart getrokken van accuaangedreven machines. Daar is de Nimos Posi-Trac met onkruidborstel een zoveelste verfijning van. We konden deze machine aan de tand voelen in het Oost-Vlaamse Herzele. Eerst trokken we naar de stationsomgeving om daar het traditionele borstelwerk uit te voeren. Als kroon op het werk gingen we daarna naar een stevig ontwikkeld onkruidtapijt op een kasseibaan.

Op een ijskoude vrijdagnamiddag in de tweede helft van oktober trokken we met de ‘full electric’ Posi-Trac naar de stationsomgeving van Herzele. Afvoergoten vol bladeren en een op zich vrij nette klinkerbestrating zorgden voor het eerste decor waar de borstelmachine soepel overheen ging. De cabine is op zich al goed geïsoleerd en dat samen met de geruisloze aandrijving is een zaligheid om mee te werken. Onze eerste indruk is dat deze machine ‘oorverdovend stil’ is. Al wat we konden horen, was het strijkende geluid van de stalen borsteltanden op de ondergrond. Persoonlijk misten we de drukte van de dieselmotor die een beetje leven in de brouwerij bracht. Door de geruisloze aandrijving leek het alsof we niet aan het werk waren. Maar dat is dan heel persoonlijk.

De Posi-Trac heeft een volautomatische, traploze, elektrische rij- aandrijving met twee aparte voetpedalen: één voor vooruit en één voor achteruit. De snelheid is in twee groepen regelbaar, telkens traploos van 0 km/u tot de ingestelde maximumsnelheid. In de tweede groep is dit 25 km/u. Deze snelheid kan per groep aangepast en opgeslagen worden.

Het interessante is het CANBUS-systeem dat de complete aansturing van de machine voor zijn rekening neemt. Daardoor kan omzeggens elke elektrische of hydraulische beweging apart worden ingesteld of bijgeregeld. Het hydraulische debiet of het elektrisch geregelde toerental voor een bepaalde bewerking kan via datzelfde CANBUS- systeem bijgesteld worden in functie van de vraag van de klant. De Posi- Trac is uitgerust met een groot kleurenscherm en een volledig instelbare bediening. Omdat de console ook tijdens werkzaamheden makkelijk bediend moet kunnen worden, soms in hobbelige omstandigheden, is gekozen voor druk- en draaiknoppen in plaats van een touchscreen. De bedienconsole en de joystick zijn beide op een comfortabele armsteun gemonteerd die meeveert met de stoel. Zo heeft de bediener altijd de perfecte controle over de machine.

De cabine is standaard uitgerust met airconditioning. De ventilatoren, filtering en installatie van de airco zitten volledig in het dak van de cabineweggewerkt.

De machine is 1.150 mm breed en weegt 2.425 kg in rijklare toestand (met onkruidborstel en de tank erop) zodat ze op een aanhanger met BE- rijbewijs kan worden vervoerd.

Nimos kiest voor aparte segmenten op de borstel. Daardoor hoeft niet heel de borstel vervangen te worden, maar enkel de afzonderlijke borstelsegmenten. De borstelschijf heeft een diameter van 92 cm en is open gemaakt waardoor er vanuit de cabine een goed zicht op het borstelwerk is. De onkruidborstel kan zowel links als rechts buiten de breedte van de machine werken. De druk van de borstel kan traploos worden ingesteld om de gepaste bodemdruk te krijgen onder alle omstandigheden. Ook de snelheid en draairichting zijn vlot vanuit de cabine in te stellen.

Vragen aan de constructeur

Nadat we op vrijdagavond onze test hadden afgerond, slaagden we erin om nog een telefoontje te plegen om enkele bijvragen over de techniek van deze Nimos te stellen. Om 21.30 u op diezelfde vrijdagavond kregen we Frans Drost, directeur van Drost Hydrauliek BV en fabrikant van de Nimos, aan de lijn om enkele vragen over de aparte techniek van de Nimos te beantwoorden.

GreenTechPower: ‘Waarom koos Nimos voor laagspanning?’

Frans Drost: ‘We hebben gekozen voor 48V DC omdat hier de componenten relatief gemakkelijk leverbaar zijn, in bijvoorbeeld heftrucs wordt veel 48V-gelijkstroom toegepast. Vanaf 50 volt gelden er andere eisen met betrekking tot CE-markering en andere richtlijnen voor monteurs. 48 volt vereist wel dikkere bedrading, maar de voordelen wegen ruim op tegen de nadelen van hogere spanning.’

GTP: ‘Hoe zit de aandrijving verdeeld?’

Frans: ‘Bij de Posi-Trac hebben we gekozen voor voorwielaandrijving door middel van een 8 kW 48V DC-motor gekoppeld aan een differentieelas. De overbrengingsverhouding is 1 op 14,5. Er zit één oliepomp met een 48V DC 3,5 kW-motor op die wordt aangestuurd door middel van een intelligente pompregeling. Deze pomp werkt vraaggestuurd en zal dus die hoeveelheid olie leveren die nodig is, niet meer of minder. Deze pomp geeft prioriteit aan het sturen en de eventuele cilinderfuncties van de aanbouwmachines.

GTP: ‘Wat zijn de oplaadmogelijkheden?’

Frans: ‘De Posi-Trac kan voorzien worden van een vaste lader op 3 fasen of van een monofase-aansluiting van 16 A. Wij gebruiken een LiFePo4-accu met 42 kWh en 831 Ah. Onze batterij kan 90% ontladen waardoor we aan 0,9 x 42 = 37,8 kWh komen dat effectief beschikbaar is. Dat komt overeen met maximum 37,8 kWh verbruik. In de praktijk betekent dit dat we die 37,8 kWh moeten laden om weer vol te geraken. Als we als voorbeeld monofasig laden met 10 A dan krijgen we 2,3 kW die we per uur kunnen laden. Voor een totaal ontladen batterij van 37,8 kW moeten we dan rekenen op 16 uur laadtijd. De laatste kilowatts vragen extra tijd omdat de batterij zich dan moet uitbalanceren.’

Enkele voordelen van LiFePo:

  • Gewicht is veel lager.
  • Veiliger (lithiumijzerfosfaat-accu’s kunnen niet zelfontbranden bij oververhitting of beschadiging, dit in tegenstelling tot lithiumion)
  • Beter voor het milieu (lithiumijzerfosfaat-accu’s bevatten geen giftige zuren of zware metalen en zijn bijna 100% recycleerbaar)

GTP: ‘Waarom hebben jullie 2 stuurversies uitgebracht?’

Frans: ‘De ene machinist heeft liever fuseebesturing, de andere kan beter overweg met een knikbesturing. Om die reden bieden we beide variantenaan. Bij de knikgestuurde versie staan de twee punten van het scharnier ver uit elkaar. Dat, samen met de instelbare knikpuntstabilisator, zorgt voor een heel stabiele machine die ook de borstel stevig in de pas doet lopen.’

GTP: ‘Jullie hebben de Posi-Trac uitgerust met een machineherkenningssysteem. Wat moet ik doen als ik een eigen machine wil aankoppelen? Of bestaat er een soort universele interface?’

Frans: ‘We hebben bewust gekozen voor een machineherkenningssysteem omwille van het werkcomfort en om misverstanden bij het aankoppelen en instellen te vermijden. We staan open voor andere aanbouwdelen, maar dan wel graag in samenwerking met ons. Elektrisch machines aankoppelen en aandrijven is compleet anders dan hydraulisch of mechanisch. De machine of accu kan zeer ernstig beschadigd raken wanneer mensen zelf gaan ‘tweaken’.’

GTP: ‘De Posi-Trac is eigenlijk opgebouwd als werktuigdrager. Welke machines kunnen worden aangekoppeld?’

Frans: ‘Op dit moment hebben we de onkruidborstel, de onkruidbrander met hete lucht, het sneeuwruimschild, de zoutstrooier en de rolbezem. Die machines kunnen met plug-and-play worden aangekoppeld.’

Ook interessant voor jou