Nieuwe stokheggenschaar van EGO; niet meer weg te denken uit het machinepark van de professionele hovenier

6 april 2021

2021 is het jaar waarin EGO een paar hele mooie producten aan haar assortiment heeft toegevoegd speciaal gericht op de professionele gebruiker. Eén daarvan is de professionele stokheggenschaar met snoeizaag aanbouwdeel; de PPCX1000. EGO had natuurlijk al een dergelijke machine in de multitool uitvoering. Het grote verschil met de PPXC1000 is dat deze speciaal is […]

2021 is het jaar waarin EGO een paar hele mooie producten aan haar assortiment heeft toegevoegd speciaal gericht op de professionele gebruiker. Eén daarvan is de professionele stokheggenschaar met snoeizaag aanbouwdeel; de PPCX1000. EGO had natuurlijk al een dergelijke machine in de multitool uitvoering. Het grote verschil met de PPXC1000 is dat deze speciaal is ontwikkeld voor de professionele gebruiker. En daarmee is deze stokheggenschaar annex stoksnoeizaag een hele solide machine die niet mag ontbreken in de basis uitrusting van iedere hovenier.

Snoeien op hoogte zonder ladder
EGO’s telescopisch snoeisysteem biedt de mogelijkheid om te snoeien op moeilijk bereikbare plekken, zonder daarbij gebruik te hoeven maken van stellages of ladders. En dat is natuurlijk voor elke hovenier bijzonder handig, want dit levert een behoorlijke tijdsbesparing op. Het mooie van het systeem van EGO is, dat de telescopische steel zowel met een stokheggenschaar kan worden gebruikt als met een stoksnoeizaag. In slechts enkele seconden verwissel je van werktuig. En dat allemaal handmatig zonder gereedschap.

De telescopische steel is ovaal van vorm en omkleed met rubber. Dit zorgt dat de gebruiker veel grip heeft en dat de machine goed in de hand ligt. Het bijzondere van deze machine is dat het handvat op de steel is uitgerust met twee schakelaars. Hierdoor kan de gebruiker in elke positie de machine gemakkelijk bedienen zonder zijn vingers in lastige houdingen te moeten manoeuvreren. En dat je de machine in verschillende posities gaat gebruiken is een ding dat wel zeker is. Dit gereedschap is namelijk uit te schuiven tot en lengte van maar liefst 4 meter. Om nog hoger te kunnen reiken is de voorste schakelaar erg handig. Het heggenschaardeel is in te stellen in 6 verschillende posities voor het eenvoudig snoeien van het vooraanzicht van de heg, de bovenkant van de heg of de zijkant van de heg. Je kiest dus simpelweg de schakelaar die in jouw werkhouding en snoei instelling het beste  uitkomt.

Geen krachtverlies
Elk werktuig, dus zowel het heggenschaar aanbouwdeel als het snoeizaag aanbouwdeel is uitgerust met een eigen borstelloze motor. Dit zorgt ervoor dat er geen vermogensverlies plaatsvindt tussen de basismachine en het aanbouwdeel. Neem daarbij EGO’s accutechniek met het 56V systeem en je krijgt een enorm krachtige machine die met gemak op hoogte een tak van 20 cm afzaagt of op grote reikwijdte de heg snoeit onder de zwaarste omstandigheden.

Het heggenschaardeel heeft dubbel geslepen tegengestelde bladen voor een efficiënt snoeiresultaat dat bovendien zorgt voor minder trillingen. Met het blad van 51 cm snoei je in een enkele beweging een goot oppervlak of rechte hagen. Deze heggenschaar is geschikt om takken tot een diameter van 26 mm met gemak door te snijden. Zoals al aangegeven is hij in 6 verschillende posities instelbaar.

Het snoeizaaggedeelte heeft een hoge kettingsnelheid van 22 m/s waardoor hij eenvoudig takken tot een diameter van 20 cm doorzaagt. Ook de snoeizaag heeft een extra rotatiemogelijkheid en een draaihoek van 0 – 180⁰. Het oliereservoir heeft een capaciteit van 180 ml.

Tot 65 minuten onafgebroken werken op de kleinste accu
De PPCX1000 kan worden gebruikt met alle accu’s uit het EGO assortiment. Welke accu je hiervoor gebruikt is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van de gebruiker. Houdt er rekening mee dat de basismachine heel stabiel en solide is met een gewicht van 3,5 kg. Hier komt nog het gewicht van het aanbouwdeel (2,3 kg) en de accu bij. Voor de verdeling van het gewicht geven sommige de voorkeur aan de nieuwe 4 Ah accu van EGO. Maar hij werkt ook prima met de 2,5Ah accu (1,2 kg) van EGO. Met deze laatste kun je tot 65 minuten onafgebroken werken met de heggenschaar of 110 zaagsneden realiseren met de snoeizaag. Gebruik je een grotere accu dan wordt de gebruiksduur uiteraard langer en de machine zwaarder.

Past in elke auto of bestelbus
Omdat de aanbouwdelen van de basismachine makkelijk aan- en af te koppelen zijn, past de PPCX1000 bijna in iedere auto of bestelbus. In ingeschoven toestand heeft de basismachine een lengte van 172 cm. De snoeizaag heeft een lengte van 140 cm en de heggenschaar een lengte van 250 cm. Deze delen zijn allen los te koppelen waardoor het vervoer van deze telescopische machine erg eenvoudig is. Dus geen gedoe meer met extra aanhangwagens om je stokheggenschaar/stokzaag mee te nemen.

De PPCX1000 betreft de kit uitvoering, dat wil zeggen dat deze bestaat uit de basismachine, de snoeizaag en de telescopische heggenschaar. Alle delen zijn ook afzonderlijk aan te schaffen. Een accu en lader zijn niet inbegrepen.

Ook interessant voor jou