Multitoolkit van ECHO

Het Japanse ECHO is specialist in tweetakt-kettingzagen, -bosmaaiers, -bladblazers en -heggenknippers. Sinds enkele jaren is het zijn gamma van accuaangedreven tuinmachines stevig aan het uitbreiden. Het gebruikt daarvoor een platform van 56V-batterijen. We hebben de eerste ervaringen kunnen opdoen met de nieuwe DPAS- 2600 multitoolkit van ECHO. Deze kit, die dit voorjaar in de catalogus […]

30 september 2022

Het Japanse ECHO is specialist in tweetakt-kettingzagen, -bosmaaiers, -bladblazers en -heggenknippers. Sinds enkele jaren is het zijn gamma van accuaangedreven tuinmachines stevig aan het uitbreiden. Het gebruikt daarvoor een platform van 56V-batterijen.

We hebben de eerste ervaringen kunnen opdoen met de nieuwe DPAS- 2600 multitoolkit van ECHO. Deze kit, die dit voorjaar in de catalogus is gekomen, omvat een basiswerktuig op lithiumionaccu van 56 volt en 7 hulpstukken: een bosmaaier met draad of driepuntsmes, een heggenknipper, een afkortzaag op steel, een veegborstel, een cultivator, een graskantsnijder en een blazer. Tussen het basiswerktuig en de hulpstukken kan nog een verlengstuk gemonteerd worden waardoor er gemakkelijk in de hoogte mee kan worden gewerkt. Op dit moment biedt ECHO bij de DPAS-2600 de keuze uit drie 56V-accu’s: een van 2,5 Ah, een van 5 Ah en een rugbatterij van 16 Ah. Alle batterijen kunnen worden opgeladen met een gewone lader of met een snellader waarbij deze laatste de laadtijd tot ongeveer de helft kan reduceren.

Het basiswerktuig

Hart van de multitoolkit is het basiswerktuig van 2,4 kg dat over drie vaste toerentallen beschikt. De borstelloze 56V-motor heeft voldoende vermogen om bij een laag eigengewicht alle hulpstukken moeiteloos te kunnen aandrijven. De bediening is eenvoudig: bovenaan het gereedschap inschakelen en met de hendel onderaan de handgreep kan men het toerental variëren. Er is een knop waarmee tussen drie toerentallen kan worden gewisseld. We misten wel een aanduiding van het gekozen toerental. Nu is het spelen tussen de toerentallen om het juiste te kiezen. Tot slot is er nog een ‘trimmermodus’-knop waarmee er tegen een optimaal toerental kan worden getrimd. Door deze knop gedurende een seconde in te drukken wordt het toerental van dat moment aangehouden. Door opnieuw te drukken wordt dat toerental terug losgelaten. Dit basistoestel is volgens de fabrikant een van de lichtste in de markt en is voorzien van handgrepen met rubberen bekleding. Dat maakt dat het ook met bezwete handen goed in de hand ligt en weinig trillingen geeft. Bovendien is het basistoestel vrij mooi uitgebalanceerd, iets wat zich na enkele uren gebruik goed laat voelen.

De toebehoren

ECHO biedt bij deze multitool 7 toebehoren aan. Van 6 ervan hebben we de werking aan den lijve kunnen ondervinden, de cultivator hebben we niet getest. We geven hieronder weer hoe de toebehoren zich gedragen en hoelang ze op een batterij van 4 Ah (deze batterij hadden wij in test) kunnen draaien. ECHO geeft een benaderende inzettijd per werkstuk weer. We hebben een gemiddelde gezocht tussen de werktijd die de fabrikant opgaf en onze eigen ervaring. Hierbij moeten we volledigheidshalve vermelden dat deze tijden gemeten zijn bij het laagste toerental van de motor. Als we op de tweede en derde snelheid werken, is de accu uiteraard sneller leeg, maar is er ook meer werk gedaan. Het is de kunst om te achterhalen waar er een mooi evenwicht ligt.

Met de trimmer houdt de batterij ongeveer 45 minuten stand. Hierbij speelt de dikte van de draad een belangrijke rol, net als het soort gras of onkruid dat wordt gemaaid. Een dikke maaidraad geeft meer luchtverplaatsing en meer weerstand bij het maaien. De trimmer/bosmaaier ligt opmerkelijk licht en toch stevig in de hand. Daar hebben de vorm en de handvaten met rubberen bekleding veel mee te maken.

De heggenschaar kan bijna een uur op één batterijlading werken. Dat is in de praktijk haalbaar omdat er geregeld gestopt wordt om te herpakken. De dikte van de takken van de haag heeft natuurlijk een grote invloed op het verbruik.

Met snoeizaag op steel houdt de batterij het een klein uurtje vol. Hier wordt de inzettijd meebepaald door de dikte van de takken die moeten gesnoeid worden en het aantal start- en stopmomenten.

De cultivator zou volgens opgave van de fabrikant een uur kunnen draaien op één batterijlading. Afhankelijk van de freesdiepte en de zwaarte van de bodem lijkt dit ons vrij realistisch te zijn.

Met de kantensnijder kan er ongeveer een uur non-stop gewerkt worden. Dat lijkt ons niet onmogelijk te zijn. Ook hier speelt de hardheid van de bodem een grote rol.

De rotatieve borstel van 60 cm werkbreedte kan bij ‘licht borstelwerk’ bijna twee uur draaien op één acculading. Naarmate er steviger moet worden geborsteld vermindert deze tijd. De vorm waaronder de haren op de borstel staan, zorgt voor een mooiere loop van de borstel.

Lucht verplaatsen kost energie. De bladblazer tot slot is daarom de grootste energievreter. Op laag toerental haalt hij 24 minuten werktijd uit één batterijlading, op maximaal vermogen slinkt dit tot 10 minuten.

Ook interessant voor jou