MICHAŁ “BIJLMACHINE” DUBICKI WINT EERSTE VIRTUEEL EUROPEES TIMBERSPORTS® KAMPIOENSCHAP

28 december 2020

KOEN MARTENS UIT BELGIË PAKT KNAP ZILVER! De Pool Michał Dubicki komt als winnaar van het allereerste STIHL TIMBERSPORTS® virtueel Europees kampioenschap uit de bus, na een geweldige prestatie in zes zaag- en bijldisciplines boordevol actie. Michał Dubicki, die tweevoudig Pools nationaal kampioen is en op de World Trophy en de teamcompetitie van het wereldkampioenschap […]

KOEN MARTENS UIT BELGIË PAKT KNAP ZILVER!

De Pool Michał Dubicki komt als winnaar van het allereerste STIHL TIMBERSPORTS® virtueel Europees kampioenschap uit de bus, na een geweldige prestatie in zes zaag- en bijldisciplines boordevol actie.

Michał Dubicki, die tweevoudig Pools nationaal kampioen is en op de World Trophy en de teamcompetitie van het wereldkampioenschap in de top vijf eindigde, bleek uit het goede hout gesneden en behaalde 59 punten. Hij eindigde maar nipt voor de Belg Koen Martens die een knappe tweede plaats pakte met een indrukwekkende 57 punten. Martin Komárek uit Tsjechië vervolledigde de top drie met 53 punten.

Dubicki, die zichzelf “Bijlmachine” noemt, domineerde de bijldisciplines. Hij verzamelde het maximum van 12 punten en eindigde als eerste in de Underhand Chop (15:08 seconden) en de Standing Block Chop (15:98 seconden). Een plaats in de top drie in de beruchte Springboard (54:93 seconden) leverde hem nog eens 12 punten op. Dubicki herstelde goed van een moeizame Stock Saw (12:93 seconden), waar hij slechts twee punten scoorde. In de andere twee zaagdisciplines hield hij zich staande met een derde en vierde plaats in de Single Buck (12:73 seconden) en Hot Saw (8:46 seconden). Zo verdiende hij respectievelijk 12 en 9 punten.

Drievouding Benelux kampioen Martens toonde zich een gevreesde tegenstander en maakte een vliegende start in de eerste twee disciplines Underhand Chop en Stock Saw. In de volgende drie disciplines kon hij dat momentum echter niet vasthouden. Hoewel hij het maximum van 18 punten wist te verzamelen, bleek een verbluffende tijd van 6:12 seconden in de Hot Saw niet genoeg om Dubicki’s voorsprong te overtreffen.

Voor de Tsjechische atleet Komárek bleek de competitie een gemiste kans. De drievoudig zilverenmedaillewinnaar van het individueel wereldkampioenschap begon de eindronde als koploper, maar kon de discipline Hot Saw niet voltooien.

Klik hier voor de volledige resultaten van het virtueel Europees STIHL TIMBERSPORTS® kampioenschap.

Virtueel Europees STIHL TIMBERSPORTS® kampioen, Michał Dubicki, verklaarde achteraf: “Ik ben erg blij om gekroond te worden als allereerste virtueel Europees kampioen. Het voelt fantastisch. Ik ben overweldigd maar zo gelukkig. De wedstrijd vond plaats in isolatie, maar ik heb geprobeerd om daar niet aan te denken. Voor het begin van elke discipline concentreerde ik me op mijn eigen start, bereidde ik me individueel voor en concentreerde me mentaal op het neerzetten van de beste tijd. Ik wens al mijn familie, vrienden, medeatleten en fans een goede gezondheid en geluk toe in het nieuwe jaar.”

Koen Martens klonk heel blij na afloop van het eerste Virtuele Europees Kampioenschap.

“Ik ben heel tevreden, ik dacht top 5 moet wel lukken, zo voelde het toch de dag zelf maar dit had ik inderdaad niet verwacht. Single Buck en Springboard hadden misschien iets beter gekund. Twee slagen rapper en wie weet zit er dan een eerste plaats in.”

Als sporter ga je altijd voor het hoogst haalbare. Op de vraag hoe hij de competitie beleefde zei Koen:

“Het virtuele was tof, het leuke was dat je minder moet opwarmen tussen de verschillende disciplines, want je blijft continu bezig zonder pauze. Ik was ook hongerig om het goed te doen, uiterlijk zie ik er rustig uit, maar innerlijk was ik klaar om te ontploffen, net als op een normaal Benelux kampioenschap. Disciplines waarin ik sterk presteer, liepen net iets minder vlot. Disciplines die me andere jaren niet zo goed liggen, leverden na veel training nu net mooie plaatsen en extra punten op.”

Loon naar werken zeg maar. Voor Koen is deze zilveren medaille op het eerste Virtuele Europees Kampioenschap een unieke prestatie.

“Alles samen genomen ben ik wel uitermate fier op deze prijs. Op Europees niveau is het immers knokken voor elke seconde. Benelux winnen betekent heel veel, maar dit deelnemersveld is zo straf en sterk, dus blik ik tevreden en fier terug op het eindresultaat.”

Een slotwoordje van dank richt Koen aan zijn fans en de organisatie.

“Dank om mij een heel seizoen te steunen en te volgen, ook in speciale omstandigheden. De organisatie tot slot verdient veel respect voor al het werk achter de schermen van deze unieke wedstrijd in dit speciale jaar 2020.”

Koen kijkt duidelijk al uit naar een nieuw seizoen 2021, maar nu tijd om “even” te genieten van zijn knappe prestatie en zilveren medaille. De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen starten weldra.

Martijn Harms uit Nederland moest zich tevreden stellen met een 11de plaats, maar toonde nog maar eens dat met Benelux atleten altijd rekening moet worden gehouden in de Stock Saw discipline. Daarin pakte hij een mooie derde plaats met een toptijd van 10 seconden 8 honderdsten. Voor Martijn wacht nog de Virtual Hot Saw Challenge waarin 8 Europese toppers het tegen elkaar opnemen in de Hot Saw – een voor de supporters favoriete discipline onder de zes traditionele TIMBERSPORTS® disciplines. Afspraak op 2 januari voor een nieuwe livestream vanaf 14u30 op het STIHL TIMBERSPORTS® Facebook of YouTube kanaal.

Het virtueel Europees kampioenschap verving dit jaar het geannuleerde individuele wereldkampioenschap, dat niet kon plaatsvinden vanwege de COVID-19-pandemie.

Tijdens dit evenement namen de 14 beste sporthouthakkers uit Europa het tegen elkaar op vanuit verschillende locaties om de titel van allereerste virtueel Europees kampioen in de wacht te slepen.

Elke atleet nam tussen 30 november en 10 december deel vanuit verschillende locaties in zijn eigen land, met naleving van de lokale hygiënerichtlijnen. Het STIHL TIMBERSPORTS® individueel kampioenschap vond plaats volgens het gebruikelijke format. De atleten werkten dus de zes traditionele houthakdisciplines af: de Underhand Chop, Standing Block Chop, Springboard, Single Buck, Stock Saw en Hot Saw.

De atleten verzamelden punten op basis van hun tijden in de zes disciplines, maar de tijden voor de Single Buck en de Springboard telden alleen voor de selectie van de acht beste atleten die naar de tweede ronde doorstootten. De tijden voor de Hot Saw telden alleen voor de zes beste atleten na de tweede ronde.

De STIHL TIMBERSPORTS® officials bekeken alle prestaties. De tijden en videobeelden werden naar de officiële juryleden gestuurd en goedgekeurd.

Het TIMBERSPORTS® spektakel van wereldklasse eindigt niet met het virtueel Europees kampioenschap. Een extra wedstrijd, de virtuele Europese Hot Saw Challenge, wordt op zaterdag 2 januari om 14.30 uur CET gestreamd op de Facebook, YouTube en Twitch.tv kanalen van STIHL TIMBERSPORTS®. Het TIMBERSPORTS® seizoen 2021 neemt zo een vlijmscherpe start.

Ook interessant voor jou