Met zes greenkeepers honderd hectare golfbaan bijhouden

18 december 2023

Golfbaan Steenhoven Country Club in Mol/Postel is een golfbaan met uitersten. Het is zonder meer een van de mooiste golfbanen van ons land. De banen liggen er altijd goed bij, een gevolg van het feit dat de Belgische familie de Broqueville er – samen met het greenkeepersteam – veel moeite en tijd in steekt. Hoofdgreenkeeper […]

Golfbaan Steenhoven Country Club in Mol/Postel is een golfbaan met uitersten. Het is zonder meer een van de mooiste golfbanen van ons land. De banen liggen er altijd goed bij, een gevolg van het feit dat de Belgische familie de Broqueville er – samen met het greenkeepersteam – veel moeite en tijd in steekt. Hoofdgreenkeeper Felker Haagoort volgt sinds twee jaar de opleiding ‘Golf Course Management’ in Schotland aan de SRUC Elmwood Campus in Cupar.

Golfbaan Steenhoven Country Club werd in 1987 opgericht door de Belgische familie de Broqueville. De voornaamste reden om met een golfbaan te beginnen was volgens manager Arnaud de Broqueville dat de familie het golfspel in combinatie met de natuur een warm hart toedraagt. Een groot deel van de familie is altijd fervent golfer geweest. Verder had familie de Broqueville op deze locatie in de privésfeer al een paar holes (mini-golfbaantje), dus was het alleen een kwestie van uitbreiden. De huidige golfbaan is een 18-holesbaan (par 72) op honderd hectare, met tussen de banen natuurakkers, bospercelen en vennen. Wat nog leuk is om te noemen in dit kader, is dat Steenhoven een van de grootste greens van Europa heeft.

Om de ruim 350 vaste leden en vele greenfee-leden die jaarlijks op visite komen nóg meer golfplezier te laten ervaren, werden vorig jaar zowel het clubhuis en het restaurant als de vergaderzaal volledig vernieuwd. Volgens de familie de Broqueville geeft dit de mogelijkheid om, naast het golfspel, ruimte te bieden voor privéfeestjes, vergaderingen, teambuilding … en kan deze locatie zelfs fungeren als uitvalsbasis voor onder meer wandel-, hiking-, fiets- en mountainbiketochten. Sinds vorig jaar heeft Steenhoven Country Club dan ook als slogan ‘The taste of nature!’.

‘Onderhoud golfbaan flinke kluif’

Ook de golfbaan zelf wordt uiteraard keurig bijhouden door hoofdgreenkeeper Felker Haagoort met zijn team van vijf greenkeepers. Volgens Haagoort is het nog een hele kunst om met zes man een baan van maar liefst honderd hectare (een 18-holesgolfbaan beslaat gemiddeld 50 tot 55 hectare) goed te onderhouden. Een voordeel is wel dat de baan volledig uit zandgrond bestaat. De samenwerking met de familie de Broqueville schetst hij als een hechte vertrouwensband. Niet alleen de omvang van de golfbaan is een flinke kluif voor het greenkeepersteam, ook het feit dat er veel bospercelen en vennen op de golfbaan zelf zijn, zorgt voor extra werk. Verder heeft de golfbaan tientallen vijvers, een aantal stroompjes (riviertjes) en loopt er zelfs een kanaal door het terrein. Zeker mooi, maar het moet allemaal wel onderhouden worden. Om de baan goed bespeelbaar te houden, moeten er af en toe bomen gekapt worden. En ook wat de vijvers en beekjes betreft, moet er natuurlijk van alles gebeuren, zoals graskanten en rietkragen maaien. De vele bomen-, coniferen- en rododendronsoorten op het terrein worden piekfijn onderhouden en dat is ook te zien (zie foto’s). Het beregeningssysteem van Rain Bird rond de greens is onlangs gerenoveerd. Volgens de hoofdgreenkeeper is dit een enorme verbetering en kunnen de greens daardoor in optimale conditie gehouden worden. De greens op Steenhoven bestaan uit 100 procent struisgras en de tees uit een mengsel van Engels raaigras met veldbeemd. En dat bevalt goed volgens Haagoort.

Maximum 30.000 kuub per jaar

Ondanks het Rain Bird-systeem blijft voldoende water geven aan de grasmat in droge zomers altijd een probleem volgens Haagoort. ‘Wij hebben namelijk wel veel vijvers en stroompjes, maar van de Vlaamse overheid mogen wij slechts 30.000 kuub water per jaar gebruiken.’ Dit betekent dat de fairways weinig beregend kunnen worden. Ondanks deze beperking vindt de hoofdgreenkeeper het wel passen bij de nieuwe slogan van de golfbaan: ‘The taste of nature’. Zuinig omgaan met het water op deze aarde dus. Doel van de familie de Broqueville is volgens de hoofdgreenkeeper om de schitterende natuur op de golfbaan de komende jaren nóg meer te integreren in de golfbaan en tevens de kwaliteit van de baan te verhogen. Vandaar dat de familie, samen met het greenkeepersteam, zich inzet om nog 150 vaste leden binnen te halen. Doorgroeien naar 500 vaste leden betekent meer financiële armslag. Het onmiskenbare voordeel daarvan is volgens Haagoort dat zowel de toekomstplannen verwezenlijkt kunnen worden, als het aantrekken van meer personeel.

Weinig last van ziektes

Wat ziektes betreft, heeft deze golfbaan in de winter vooral last van fusarium. In de zomer lijdt de baan niet erg onder ziektes vernemen we van Haagoort. Twee jaar geleden had de baan, net als veel andere golfbanen in ons land, nog sterk te kampen met dollarspot. Haagoort vroeg Michel Poncelet van Greenconsult, waar al vijftien jaar een intensieve samenwerking mee bestaat, naar een oplossing. Die adviseerde een bioprogramma en dat gaf vrij snel positieve resultaten. En verder heeft het greenkeepersteam, onder meer ook door de gerichte kap van bomen, de groei-omstandigheden van de grasmat zoveel mogelijk geoptimaliseerd. Licht en voldoende lucht zijn nodig om de grasmat goed te houden.

Haagoort: ‘Het gevolg is eenvoudigweg minder ziektes, zowel op de tees als op de greens. Dat wij geen chemische middelen meer mogen gebruiken om eventueel te kunnen corrigeren, is voor ons niet zo’n probleem meer.’

Als beluchtingsmachine wordt de John Deere Aercore 1500 ingezet. Haagoort probeert één keer in de acht weken zowel de tees als de greens te beluchten. Bezanden doet hij in het hoogseizoen iedere week. Van straatgras heeft hij weinig last omdat hij de greens niet te vochtig laat worden. ‘Normaal blijven de meeste greens vrij droog, ook weer door die noodzakelijke kap van bomen. De zon kan erbij.’

Everzwijnen

Ondanks dat de familie de Broqueville de natuur de komende jaren zo veel mogelijk wil integreren in de golfbaan kan die natuur tegelijk een drama zijn voor golfbanen. Zo ook in het geval van Steenhoven Country Club. Everzwijnen uit de omgeving hebben de afgelopen jaren delen van de golfbaan omgewoeld, iets waar het management en het greenkeepersteam absoluut niet op zitten te wachten. Zo is onder meer een keer circa 1.000 m2 van de driving range van Steenhoven omgewoeld door deze wilde dieren. Haagoort: ‘Wij moeten echt beheer toepassen. Ik heb een jachtvergunning, want anders kunnen wij stoppen met deze golfbaan. Het is altijd weer enorm balen als ze toch door de mazen van het net zijn kunnen glippen en er weer delen van de baan omgewoeld zijn.’ Door deze werkzaamheden om de wilde zwijnen in toom te houden op de golfbaan is de werkweek van Haagoort wel iets langer dan die van de gemiddelde hoofdgreenkeeper.

Nieuwe Kawasaki Mule SX 4×4

Haagoort is blij dat hij, bij de aankoop van nieuwe golfbaanmachines, inbreng heeft wat betreft de machinekeuze. De familie de Broqueville voert een degelijk financieel beleid, dus ook wat het machinepark betreft. Zo wordt dit jaar een nieuwe John Deere 2500B PrecisionCut aangeschaft, tegelijk met een nieuwe Kawasaki Mule SX 4×4. Haagoort: ‘Een goed alternatief voor een John Deere Gator en prijstechnisch een stuk aantrekkelijker.’ Wat het greenkeepersteam nog bevalt, zijn de John Deere 220C-handmaaimachines. Haagoort is goed te spreken over John Deere-machines: ‘Niet te duur en goed van kwaliteit’. En wat het degelijke financiële beleid betreft: al het onderhoud aan de machines en toestellen wordt in eigen beheer gedaan in een kleine werkplaats. Zelfs de beregeningsinstallatie wordt door het greenkeepersteam zelf onderhouden. Voor de kleinere toestellen zoals motorzagen, bosmaaiers en heggenscharen viel de keuze op Stihl.

Een machine waarover Haagoort meer dan tevreden is, is de Smithco Super Star bunkerhark, een Amerikaanse bunkerhark waar alle bunkers mee onderhouden worden. De Wiedenmann Super 500 die gebruikt wordt voor bladrapen en het maaien van hoog gras in de rough wordt getrokken door een John Deere 3720 met een 300CX Loader. Voor buggy’s viel de keuze op Club Car.

Doel: 500 vaste leden

Vanwege het overweldigende natuurschoon en de sprookjesachtige doorkijkjes heeft Steenhoven Country Club sinds vorig jaar dus de slogan ‘The taste of nature!’. De natuur wordt door het management steeds meer gezien als een van de facetten die de baan aantrekkelijk maken en haar onderscheiden van andere golfbanen. De familie de Broqueville wil zoals gezegd doorgroeien naar 500 vaste leden om een stevige financiële basis te hebben om het onderhoud van de baan te kunnen blijven garanderen. Steenhoven Country Club is heel toegankelijk met tevens redelijke prijzen. Voor single golfers kost het jaarlidmaatschap bij Steenhoven slechts 1.600 euro per jaar.

Wat de hoofdgreenkeeper erg leuk vindt, is dat zijn jongere broer sinds vorig jaar als greenkeeper naast hem werkt. Die volgt momenteel het IPC Groene Ruimte in het Nederlandse Arnhem. En Haagoort zelf volgt sinds twee jaar de opleiding ‘Golf Course Management’ in Schotland aan de SRUC Elmwood Campus in Cupar. Het is volgens de hoofdgreenkeeper een heel brede opleiding en de belangrijkste dingen die hij tot nog toe geleerd heeft, situeren zich vooral op het gebied van bodemkunde, de geschiedenis van de golfsport (en wat je daarvan kunt leren) en alles wat met een optimaal dagelijks management te maken heeft. Bijvoorbeeld: het opstellen van realistische budgetplannen.

Mochten golfliefhebbers interesse hebben om lid te worden van Steenhoven Country Club dan zijn ze volgens Haagoort van harte welkom. Lachend: ‘Als tip: op het bospad gewoon door blijven rijden, het is wel een paar kilometer voor je hier bent. Dan zit je goed.’

Ook interessant voor jou