Merlo MM 160 MC met CS-cabinevering

9 oktober 2020
Peter Menten
Peter Menten

We kennen Merlo van zijn verreikers. En dat de Italianen af en toe met iets speciaals durven uitpakken is ons ook niet vreemd. Twintig jaar geleden kwamen ze met hun MultiFarmer op de markt, een verreiker die alles kon wat een gewone landbouwtrekker ook in zich had. Dat gedurfde concept was nog iets te vroeg […]

We kennen Merlo van zijn verreikers. En dat de Italianen af en toe met iets speciaals durven uitpakken is ons ook niet vreemd. Twintig jaar geleden kwamen ze met hun MultiFarmer op de markt, een verreiker die alles kon wat een gewone landbouwtrekker ook in zich had. Dat gedurfde concept was nog iets te vroeg voor zijn tijd waardoor de critici gelijk kregen. Terwijl de beste stuurlui aan wal bleven staan en het idee van een multifunctionele trekker afvoerden, timmerde Merlo rustig verder aan het MultiFarmer-concept. Met als resultaat dat er volgens importeur De Lille vorig jaar een tiental ‘trekkers’ in de Benelux verkocht werd.

Merlo is bij het ontwerp voor de 160 MC uitgegaan van zijn verreikerconcept. Wat meegenomen werd, zijn het onderstel, de hydropneumatisch geveerde cabine en de 160pk-motor van Deutz. Al is deze laatste nu achterin gelegd om het zicht rechts opzij zo ruim mogelijk te maken en een betere gewichtsverdeling te verkrijgen. Merlo kiest van oudsher voor een hydrostatische aandrijving en dat is ook bij deze machine zo gebleven.

Typisch bij deze Italiaanse verreikerfabrikant is dat iedere machine dezelfde cabine heeft en alle machines vierwielgestuurd zijn. Op de 160 MC, die voorzien was van het ruimste optiepakket, is de cabine geveerd. Een aanrader. Verder is de machine voorzien van een hefinrichting aan de voorkant met mechanische aftakas. De as vooraan is star, achteraan balanceert hij.

De machine rijdt 40 km/uur en met de actieve vering wordt elke slag of oneffenheid in de ondergrond opgevangen. Daar verdient de 160 MC een dikke pluim voor. De machine maakt heel weinig lawaai tijdens het maaien. Dat komt doordat ze tegen laag toerental draait en de schroef van de waterkoeling pas meedraait als de temperatuur van de motor aangeeft dat dit nodig is. De schroef kan ook omgekeerd draaien om de radiator te reinigen.

Voor de rijaandrijving zorgt de Merlo CVTronic, een continu variabele transmissie die gebruikmaakt van twee hydrostatische motoren en daardoor twee rijtrappen heeft: een maximaal koppel voor lage snelheid en een maximale efficiëntie voor hoge snelheden. De bediening van het rijden en van de maaier gebeurt met één en dezelfde rijhendel.

Ook interessant voor jou