“Matexpo kent een topeditie”

15 september 2017

Op zondag 10 september 17u sloot Matexpo 2017 de deuren. Bezoekers, exposanten, partners en sponsors waren het erover eens: Matexpo kende een topeditie. Enkele cijfers: 41.414 bezoekers t.o.v. 39.335 in 2015 én meer 360 exposanten. Exposanten waren in elk geval unaniem: de kwaliteit van de bezoekers was dit jaar bijzonder hoog, los van het aantal. […]

Op zondag 10 september 17u sloot Matexpo 2017 de deuren. Bezoekers, exposanten, partners en sponsors waren het erover eens: Matexpo kende een topeditie. Enkele cijfers: 41.414 bezoekers t.o.v. 39.335 in 2015 én meer 360 exposanten. Exposanten waren in elk geval unaniem: de kwaliteit van de bezoekers was dit jaar bijzonder hoog, los van het aantal. Met meer dan 360 exposanten, een beursterrein van 135.000m² en meer dan 1.400 merken, blijft Matexpo de referentie in de Benelux.

Op de officiële opening waren meer dan 700 aanwezigen met als gastspreker Peter Vyncke, CEO Vyncke, onderneming van het jaar en François Bellot, Minister van Mobiliteit, belast met Belgocontrol en de Nationale Maatschappij der Belgische spoorwegen.

De 37e editie van Matexpo was bijzonder geslaagd. Uit de eerste reacties van bezoekers en exposanten bleek alvast heel veel enthousiasme. Het is duidelijk dat de bouwsector stilaan uit haar dal kruipt. En dat vertaalt zich in een betere verkoop van machines en bouwmaterieel.

Tijdens de uitreiking van de Awards kaapten Verhelst Machines met Recogeno de Green Award weg, JCB Belgium de Innovation Award met de JCB Hydradig. De Marketing Awards werden opgedeeld in 4 categorieën en gingen naar Intermat in de categorie buitenstanden boven de 300m², en Cebeko in de categorie buitenstanden kleiner dan 300m², MAN Truck & Bus in de categorie binnenstand boven de 75m2, en Ficos in de categorie binnenstand onder de 75m2: zij brachten via eigen acties de meeste bezoekers aan. Over het algemeen was het opvallend hoeveel inspanningen alle exposanten hebben geleverd om hun deelname bekend te maken en klanten uit te nodigen.

Ook op organisatorisch vlak werd hard gewerkt om de service nog te verbeteren. Hoewel er nog enkele verbeterpunten zijn, is duidelijk dat het huidige team stilaan op kruissnelheid aan het werken is en komt de dienstverlening aan exposanten, bezoekers en partners alleen maar ten goede. De kinderopvang op zaterdag en zondag was een groot succes, alsook in de animatie in het stad was Matexpo duidelijk aanwezig: kinderanimatie op de Grote Markt, een meeting point in Kortrijk,…

Op inhoudelijk vlak was er ook een sterke invulling. Heel wat federaties en exposanten namen initiatieven om bezoekers op zoek naar content op hun wenken te bedienen. Minister Joke Schauvliege, Isabel Jacobs – adjunct kabinetschef Ben Weyts – en de Duitse ambassadeur Rüdiger Lüdeking tekenden alvast present, alsook heel wat burgemeesters, schepenen en andere beleidsmakers. Een teken dat de bijkomende inspanningen om lokale besturen uit te nodigen naar Matexpo, hebben gewerkt.

Centraal op Matexpo blijft natuurlijk het immense aanbod van machines en voertuigen. Deze editie was er geen demozone waar de machines gedemonstreerd werden, maar dit heeft zich vertaald in een nieuw event: Demo Days powered by Matexpo dat volgend jaar plaats vindt op 8 & 9 september 2018 op de Sodewa Site in Braine L’Alleud.

In de komende dagen neemt de organisatie de tijd om een grondige evaluatie te houden, o.a. via enquêtes bij exposanten en bezoekers. Daarna wordt alweer toegewerkt naar de editie 2019, van 11 tot en met 15 september.

Ook interessant voor jou