Marc Ballekens wordt nieuwe directeur PCLT Roeselare

2 april 2021

Het praktijkcentrum voor Land – en tuinbouw te Roeselare laat bij monde van zijn voorzitter Bart Dochy weten dat Marc Ballekens vanaf begin mei de directeur wordt van het PCLT. De beslissing hierover viel deze ochtend tijdens een speciaal bijeen geroepen Raad van Bestuur waar de samenwerking ook meteen werd bekrachtigd. Gezien het specifieke karakter […]

Het praktijkcentrum voor Land – en tuinbouw te Roeselare laat bij monde van zijn voorzitter Bart Dochy weten dat Marc Ballekens vanaf begin mei de directeur wordt van het PCLT. De beslissing hierover viel deze ochtend tijdens een speciaal bijeen geroepen Raad van Bestuur waar de samenwerking ook meteen werd bekrachtigd. Gezien het specifieke karakter van de dag, krijgt deze overeenkomst  door Dochy en Ballekens de connotatie “het goede vrijdag akkoord”. Marc Ballekens komt hiermee aan het roer van een uniek praktijkcentrum in Vlaanderen dat excelleert op naschools agrarisch en para-agrarisch praktijkgericht onderwijs in de breedste zin van het woord.

Over PCLT

Het PCLT is gelegen op de scholencampus Zuid in de gelijknamige Zuidstraat te Roeselare.  Het centrum specialiseert zich in de agrarische en para agrarische sector en profileert zich als kenniscentrum in het teken van een duurzame land – en tuinbouw met steeds meer oog voor duurzaamheid, veiligheid en ergonomie. Uniek in zijn soort is de grote praktijkhal waar de theorie onmiddellijk ter plaatse in de praktijk kan gebracht worden. PCLT wil zijn aanbod ook verder uitbreiden naar de industrie in het algemeen en in het bijzonder naar de voedingsindustrie.

Het PCLT heeft 3 opleidingsgroepen; met name landbouw, groen en industrie.

De opleidinggroep “landbouw” biedt 45 verschillende opleidingen aan met zeer uiteenlopende disciplines, gaande van fytolicentie tot het zelf bereiden van zuivelproducten.

De opleidingsgroep “groen” heeft een aanbod met 70 verschillende opleidingen met een brede waaier van opleidingen gaande van boomverzorging tot het onderhoud van tuinmachines.

De opleidinggroep “industrie” telt eveneens zowat 70 opleidingen gaande van hydraulica metaal en electronica tot attest heftruckbestuurder.

Informatief: Het PCLT werd opgericht in 1972.

Over Marc Ballekens

Marc Ballekens (56) is geen onbekende in de agrarische en para agrarische sector. Van 1988 tot 2009 was hij actief als marketing manager bij het toenmalige familiale zaadbedrijf Clovis Matton. Sinds 2009 was hij strategisch directeur van Limagrain Belgium en maakte sinds 2019 ook deel uit van het directiecomité van Limagrain Noord-West Europa. Ballekens is in de agrarische sector vooral gekend door zijn meer dan 1800 toespraken over Europees landbouwbeleid en het opvolgen van de verschillende landbouwmarkten. Als zoon van een landbouwschooldirecteur en landbouwer heeft hij zowel affiniteit met het ganse werkveld alsook met het landbouwonderwijs.  Marc Ballekens heeft ook een zelfstandig landbouwbedrijf in bijberoep waarbij hij naar eigen zeggen reeds lang voordien (nl. reeds in de kleuterklas)  gebiologeerd was door tractoren en land- en tuinbouwbouwmachines in het algemeen.

 Toekomst

De nieuwe directeur wil samen met de medewerkers van het PCLT de vele bestaande relaties en samenwerkingsverbanden optimaliseren en versterken.  Maar meteen kijkt hij ook reeds uit naar het realiseren van nieuwe samenwerkingsverbanden. Hij kijkt hiervoor vooral richting voedingsindustrie

Eenmaal de beleidslijnen voor de toekomst vorm krijgen, zal een persmoment volgen op de site van het PCLT waarbij de toekomstige aanpak zal worden verduidelijkt.

Bart Dochy en de ganse Raad van Bestuur wensen de nieuwe directeur alle succes toe met deze mooie uitdaging die zich uitspreidt over het ganse  werkveld landbouw – tuinbouw – voedingsindustrie.

Ook interessant voor jou