Maai Mei Niet: vijf tips van Husqvarna voor een florerende lentetuin

27 april 2022

Ongemaaid, maar niet ongemoeid Het is momenteel de uitgerekende periode om de tuin voor te bereiden op de lente. Een mooi gazon met prachtige bloemen, wie droomt er niet van? Om de natuur zijn werk te laten doen, roept Maai Mei Niet, een initiatief van Knack, mensen op om gedurende de maand mei hun gras […]

Ongemaaid, maar niet ongemoeid

Het is momenteel de uitgerekende periode om de tuin voor te bereiden op de lente. Een mooi gazon met prachtige bloemen, wie droomt er niet van? Om de natuur zijn werk te laten doen, roept Maai Mei Niet, een initiatief van Knack, mensen op om gedurende de maand mei hun gras niet af te maaien. Niet alleen krijgen bijen en andere nuttige insecten zo een duwtje in de rug, ook tuineigenaars worden beloond met een kleurrijke tuin vol bloemen en een bruisend ecosysteem. Husqvarna, grote voorstander van biodiversiteit, steunt dit initiatief actief en roept iedereen op om hieraan deel te nemen. Hierbij alvast vijf handige tips om de tuin lenteklaar te maken voor een nieuw en levendig voorjaarsseizoen.

Tip 1. Maak een maaischema van je tuin: goed voor fauna en flora

Om de biodiversiteit van een tuin te verhogen, is het een goed idee om bepaalde plekken niet te maaien waardoor bloemen en andere planten de kans krijgen om te groeien. Dit start met het maken van een schets van de tuin die enkele stroken ongemaaid gras in kaart brengt, of enkele bloemperken in het centrum van de tuin laat bloeien. Het maaien van de overige stukken van het gazon kan handmatig gebeuren, of kan overgelaten worden aan een robotmaaier die met behulp van hekwerkbogen bloemperken of net ingezaaid gras afschermt.

Ook interessant voor jou