Krachtig, eenvoudig en met een groot uithoudingsvermogen

7 augustus 2023

Cramer stelde vorig jaar de 82ZT132 voor, een oerdegelijke professionele zitmaaier die echt onze verwachtingen overtrof. De fabrikant gebruikt een 82V-batterij voor deze zeroturnmaaier met een werkbreedte van 132 cm. Daarmee is dan meteen het typenummer verklaard. We mochten deze elektrische krachtpatser vorige maand aan het werk zetten in zwaar gras. Met een volle batterijlading […]

Cramer stelde vorig jaar de 82ZT132 voor, een oerdegelijke professionele zitmaaier die echt onze verwachtingen overtrof. De fabrikant gebruikt een 82V-batterij voor deze zeroturnmaaier met een werkbreedte van 132 cm. Daarmee is dan meteen het typenummer verklaard. We mochten deze elektrische krachtpatser vorige maand aan het werk zetten in zwaar gras. Met een volle batterijlading van 16 kW konden we vier volle uren voluit gaan in zwaar doorgewinterd gras dat we in twee keer gemaaid hebben.

Mulchen en zij-uitworp

We kozen voor een combinatie van mulchen en een deel zij-uitworp.
Bij het maaien met uitworp hebben we het perceel in twee keer gemaaid met de maaimotoren op het hoogste toerental: een eerste keer op de maximale hoogte van 14 cm en vervolgens (nadat het gemaaide gras enkele uurtjes afgedroogd was) nog eens op 5 cm. We merkten dat de maaimotoren kracht bleven genereren en dat als er een maaimotor overbelast geraakt, deze eerst wat terugvalt in toerental. Als men dan niet op tijd vertraagt of de maaihoogte wat aanpast dan stopt de motor (meestal de rechtermotor tegen de uitgang, omdat die het meeste gras moet verwerken). Dan gaat er een foutmelding aan op het dashboard. Het is dan een kwestie van de maaier opnieuw uit- en in te schakelen om verder te kunnen werken.

Om te mulchen worden er twee driehoeken in het maaidek gemonteerd en komt er aan de rechterkant een afdekplaat. De maaimessen kunnen op twee toerentallen draaien en bij het mulchen haalden we het beste resultaat op de hoogste stand. Uiteraard vraagt dit meer energie.

Degelijke constructie

Cramer heeft bij deze maaier met een gewicht van 627 kg (batterij inbegrepen) niet op een kilootje staal meer of minder gekeken. Het frame van de maaier en het gelaste maaidek ademen robuustheid uit. In dit dek zitten 3 borstelloze elektromotoren van elk 1,5 kW die voor het maaiwerk zorgen over een werkbreedte van 132 cm.

De hoogte wordt geregeld van 2,5 tot 15 cm (met 18 tussenstanden) via een mechanische verstelling met blokkeerstift. Door het rechtervoetpedaal volledig in te duwen wordt het maaidek in zijn transportstand vergrendeld. Door dit voetpedaal opnieuw in te duwen en het te klikken, zakt het maaidek tot zijn ingestelde werkstand.

Zoals de constructie van de maaier niets aan het toeval overlaat, zo is ook het batterijpakket geen compromis geworden. Met een stevige 16 kW bij een volle batterij kan er onder normale omstandigheden gemakkelijk 5 uur continu gemaaid worden. We hebben met de gewone lader geladen, maar met de snellader kan er tot vier keer sneller worden opgeladen, aldus de fabrikant.

De 82ZT heeft vooraan een elektrisch aftakpunt en mechanisch bevestigingspunt (kokerprofiel vooraan) voor het aandrijven en aansluiten van hulpstukken zodat deze machine als werktuigdrager kan worden ingezet.

Er zijn twee rijsnelheidstrappen en de maximumsnelheid bedraagt 16 km/uur. Een grote plus is ook dat deze zitmaaier degelijk en kloek is gebouwd zonder aan zitcomfort in te moeten boeten. De geveerde zetel zit heel comfortabel en vangt zelfs op ongelijk terrein de slagen perfect op. De positie van de rijhendels kan nog in afstand en hoogte aangepast worden aan de grootte van de chauffeur. Wie er maar niet genoeg van krijgt, kan ook ’s nachts doormaaien onder het licht van de geïntegreerde ledkoplamp. Cramer vergelijkt deze 82V-zitmaaier met een 800cc- zeroturnbenzinemotor.

In een tabel

Maaimotor: 3 stuks van 1,5 kW

Toerental messen: 2.800 – 3.200 toeren/minuut

Rijmotor: 2 stuks van 1,7 kW

Maaibreedte: 132 cm

Maaihoogte: 25 – 140 mm (in 18 stappen)

Snelheid VR/AR: 0 tot 16 km/u en 0 tot 8 km/u

Theoretische laadtijd tot 100%: 10 tot 12 u

Gewicht: 627 kg

Capaciteit batterij: 16 kW

Op de rechterconsole staan de schakelaar om de messen op te starten, de schakelaar voor het toerental van de messen, een schakelaar voor de hoge of lage rijsnelheid en een schakelaar om het stopcontact vooraan te bedienen. Op de console aan de linkerkant geeft het hoofdmenu aan welke schakelaars geactiveerd zijn, of de messen aan staan, in welke positie de rijhendels staan en hoe het zit met het batterijniveau.

Ook interessant voor jou