Kilveren of levellen?

9 oktober 2020
Peter Menten
Peter Menten en Dranicon

Dranicon uit Maldegem is importeur van Harcon, een Nederland merk van levellers en kilvers. Pieter Blomme en zijn partner Emmely Martens verzorgen ondertussen bijna twee jaar de service en verkoop van deze machines en de besturingssystemen ervoor in België. We hadden een gesprek met Pieter en Emmely over de opstart van hun zaak en hoe […]

Dranicon uit Maldegem is importeur van Harcon, een Nederland merk van levellers en kilvers. Pieter Blomme en zijn partner Emmely Martens verzorgen ondertussen bijna twee jaar de service en verkoop van deze machines en de besturingssystemen ervoor in België. We hadden een gesprek met Pieter en Emmely over de opstart van hun zaak en hoe ze zich in deze nichemarkt genesteld hebben.

Verbeteren van de waterdoorlaatbaarheid van de bodem

Dranicon houdt zich sinds het begin van de jaren ‘90 bezig met drainagewerk, nivelleren en grondverzet. Daarnaast verhuurt het bedrijf ook levellers en kilvers met eigen machinist en schuwt het de grote projecten niet. Nivelleren van serres, landbouwpercelen, industrie- en bouwterreinen, ondervloeren in bedrijfsgebouwen: het zijn maar enkele van de uitdagingen waar Pieter Blomme zijn hand niet voor omdraait. Later is dat uitgebreid naar totaalprojecten in landscaping: paardenpistes, de bijbehorende omgevingswerken, de toplaag, toevoeging van fibers of geopat, heropbouw van de bodem enzovoort. Het geheel wordt afgerond met cultuurtechnische werken zoals bezanden, prikken en schudfrezen. De rode draad doorheen de activiteiten van Dranicon is het verbeteren van de waterdoorlaatbaarheid van de bodem.

Ervaringsdeskundige

In 2018 is Pieter Blomme door het Nederlandse Harcon gevraagd om hun levellers en kilvers te verdelen op de Belgische en Luxemburgse markt en om er de service voor te doen. Die kers op de taart komt hem toe omdat hij zelf al jaren ervaring in het nivelleerwerk heeft, al die tijd zelf al machines op maat bouwt en verbouwt, en de klok rond en zeven dagen op zeven service levert.Door zijn eigen ervaring kan Pieter precies inschatten en aanbieden wat de klant nodig heeft. Een leveller en kilver komen bovendien pas echt tot hun recht als er een passende (laser)besturing op staat. En net dat is de sterkte van het bedrijf.

GreenTechPower: ‘Hoe ben je in de wereld van het grondverzet terechtgekomen?’

Pieter Blomme: ‘Doordat we thuis een witloofbedrijf hadden, leek het vanzelfsprekend dat ik naar de tuinbouwschool zou gaan. Maar mijn aandacht werd eerder naar de mechanisatie getrokken, waardoor het stuk tuinbouw verwaterde. Na mijn studie vroeg mijn neef die grondwerken deed mij geregeld om met zijn trekker en dumper rond te rijden. Daar kreeg ik de microbe te pakken om zelf een machine te kopen: een Atlas 1302 op banden, mijn eerste eigen machine. Wat later kocht ik een vrachtwagen met containersysteem. Een volgende stap was de aanschaf van een wiellader waarop we dan zelf een stronkenfrees met hydromotor gebouwd hebben. Die moest dienen voor een project langs de spoorweg in Zaventem. Rond dat moment kwam ook de eerste kilver in beeld. Er was weinig tweedehands aanbod en de prijzen voor nieuw waren onbetaalbaar. Dus bouwde ik hem zelf volgens wat ik vond dat een goede kilver moest zijn. Vrij snel verkocht ik die kilver aan een collega waardoor ik er opnieuw een voor mezelf moest bouwen. En deze vond ook spoedig weer een koper. Al gauw zat ik in een cirkel van kilverbakken bouwen op bestelling. Het ging van smalle bakken tot de standaardversies van 3 meter. De besturingen kocht ik bij Harcon. Van daaruit kwam dan vrij snel de vraag of ik de kilverbakken die zij produceerden wou verkopen in België en Luxemburg. Voor mij kwam dat goed uit omdat ik met mijn eigen productie de vraag niet meer kon volgen. Dat leidde er uiteindelijk toe dat ik alles wat ik bij Harcon kan vinden daar ook haal. En wat de Nederlanders niet in hun gamma hebben zitten, bouw ik zelf. We hebben ook een demomachine waarmee we de klanten helpen als ze zelf te veel werk hebben met hun eigen kilver.’

Evolutie

De technologie bij kilvers en levellers is in de loop der jaren sterk geëvolueerd. Aanvankelijk werd er op het oog en gevoel gereden, maar daar kwam stilaan verandering in. De volgende stap waren de ontvangers met laser op de machines. Die werkten wel nog niet automatisch en de machinist moest manueel de nodige handelingen uitvoeren om het perceel vlak te krijgen.
Door de verfijning van de hydraulica met onder andere proportionele ventielen is het aansturen van de machines veel nauwkeuriger geworden.

Pieter: ‘Aanvankelijk hadden klanten wat afkeer van de lasertechniek. Ze hadden een ingebeelde afkeer voor het instellen van de laser. Ik heb er mij op toegelegd om hen daarbij te helpen, en om een terrein op de juiste manier uit te werken en in te delen. Rijden met een kilver of leveller is meer dan lukraak wat rondjes rijden en vraagt enige ervaring en inzicht. Een goede ‘indeling’ van het terrein is een eerste vereiste.’

Besturingssystemen

Er zijn 3 courante besturingssystemen. De meeste klanten starten met een kilver of leveller met laserbesturing. Afhankelijk van de nauwkeurigheid die de klant wenst, kies hij voor één of twee ontvangers. In dat laatste geval wordt de machine links en rechts aangestuurd. Dit werkt millimeternauwkeurig.
Een volgende stap zijn de gps-gestuurde systemen. Bij gps-besturing wordt de machine aangestuurd met bestanden die in het besturingssysteem zitten opgeslagen. Er hoeven geen lasermasten meer te worden uitgezet en er is geen invloed van het weer, stof of zonreflectie meer. In een omgeving met veel bomen, gebouwen of beton kan het signaal van de gps wel verzwakken of uitvallen. Een laatste versie is het totaalstation: een combinatie van gps en laser.

Pieter: ‘De belangstelling voor het kilveren en het nivelleren is mede ingegeven door de gestegen prijzen van grondstoffen zoals bijvoorbeeld bij beton. Stel dat je een grote loods moeten betonneren, dan kun je je voorstellen dat het heel belangrijk is dat het grondoppervlak perfect op niveau wordt gebracht. Elke centimeter afwijking resulteert snel in een aantal extra kuub beton en een fors hogere kostprijs.’

Leveller, kilverbak of nivelleren met graafmachine?

Een leveller kan beperkt materiaal meenemen. Deze van Harcon kunnen ook als duwversie gebruikt worden. Op deze manier kun je voor je uit kijken over het werk en kan er tot in elke hoek worden gewerkt. In de meeste gevallen zal de leveller voor een wiellader aangekoppeld worden. Bij uitgestrekte oppervlaktes gaat de voorkeur uit naar een kilverbak omdat die veel meer materiaal kan meenemen en bovendien achter een trekker hangt.

Een leveller of kilver dienen voor het vormgeven van grote oppervlaktes. Er kan zowel 2D als 3D gewerkt worden. Steile hellingen of kleine ruimtes waar met een kilver niet kan worden rondgereden, zijn dan weer een klus voor de graafmachine met 2D- of 3D-aansturing. Grond afgraven kan met een scraper als het echt over grote oppervlaktes gaat. Snel nog een centimeter over het hele oppervlak weghalen, dat is mogelijk met de kilver: enkele keren over het terrein en het geheel ligt er perfect egaal bij. Met een graafmachine moet je helemaal terug de hele oppervlakte afschrapen. Het rendement van een kilver of leveller is dan ook vele malen hoger dan dat van een graafmachine.

Ook interessant voor jou