Kärcher blijft op koers en vestigt nieuw verkooprecord

14 maart 2024

In 2023 realiseerde Kärcher een omzet van 3,294 miljard euro en groeide daarmee met 4,2% ten opzichte van het voorgaande jaar – zelfs met 8,2% als de wisselkoerseffecten buiten beschouwing worden gelaten. Het Duitse familiebedrijf, met hoofdkantoor in Winnenden, behaalt nu 86% van zijn omzet in het buitenland. Het afgelopen jaar is Kärcher blijven investeren […]

In 2023 realiseerde Kärcher een omzet van 3,294 miljard euro en groeide daarmee met 4,2% ten opzichte van het voorgaande jaar – zelfs met 8,2% als de wisselkoerseffecten buiten beschouwing worden gelaten. Het Duitse familiebedrijf, met hoofdkantoor in Winnenden, behaalt nu 86% van zijn omzet in het buitenland. Het afgelopen jaar is Kärcher blijven investeren in de ontwikkeling van nieuwe markten waardoor de volledige groep vandaag meer dan 160 bedrijven in 82 landen telt en wereldwijd 16.000 mensen in dienst heeft, 670 meer dan in het voorgaande jaar.

Nieuw verkooprecord in 2023
“We hebben onze doelstellingen voor 2023 behaald, extra marktaandeel gewonnen en een nieuw verkooprecord gevestigd”, benadrukt Hartmut Jenner, voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van Alfred Kärcher SE & Co KG. “Dat we erin geslaagd zijn om op koers te blijven onder moeilijke marktomstandigheden is niet vanzelfsprekend, dus we zijn erg tevreden. Particuliere klanten en professionele gebruikers dragen nu min of meer in gelijke mate bij aan onze omzet. Het is dus opnieuw gebleken dat we het juiste bedrijfsmodel hebben en dat onze twee pijlers even solide zijn”, zegt Hartmut Jenner.

Investeren in eigen vestigingen en eigen merk
Om voor elke functie de juiste medewerker te vinden én te behouden, lanceerde Kärcher een nieuwe wervingscampagne onder het motto ‘WOW with us?’. Een groot succes want het aantal sollicitaties is met een kwart gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Ook in eigen vestigingen werd geïnvesteerd: de 19e Kärcher-fabriek werd opgetrokken vlakbij de Vietnamese metropool Da Nang, waar binnenkort de productie van instapmodellen voor eindklanten in Azië van start gaat. Op de productielocatie van Curtea des Arges in Roemenië werd dan weer gestart met de bouw van een omvangrijke fabrieksuitbreiding voor de ontwikkeling en productie van schrobzuigmachines.

Duurzaamheid op alle niveaus
Kärcher zit ook goed op schema om zijn duurzaamheidsdoelstellingen voor 2025 te behalen: het bedrijf is er bijvoorbeeld wereldwijd in geslaagd om de CO2-uitstoot van zijn productie- en logistieke locaties sinds 2020 met 29% te reduceren en heeft verschillende manieren gevonden om natuurlijke hulpbronnen nog efficiënter in te zetten. Kärcher werd zelfs bekroond met de Sustainability Heroes Award 2023 voor een innovatief verpakkingsconcept op basis van erwtenzetmeel dat plastic inzetstukken vervangt.
In het kader van zijn inzet voor het behoud van historische monumenten voerde Kärcher in 2023 opnieuw gratis schoonmaakprojecten uit in verschillende landen: van het Hiroshima Peace Memorial Park in Japan over de 170 jaar oude kathedraal van Helsinki en de glazen sculptuur ‘The Runner’ in Athene tot de kathedraal van Speyer in Duitsland.

Vooruitblik op 2024 – nieuw bij Kärcher
Hartmut Jenner is er van overtuigd dat Kärcher goed voorbereid is op de nabije toekomst: “2024 wordt opnieuw uitdagend en intens. De afgelopen jaren hebben ons echter geleerd om doortastend, snel en consequent te reageren op het onverwachte, waardoor we samen succes op lange termijn boeken.”
Op productvlak brengt dit jaar een hele reeks interessante innovaties. In het professionele segment zijn dat onder andere twee nieuwe toevoegingen aan het groeiende robot-assortiment van Kärcher: de KIRA B 200 autonome schrobzuigmachine en de KIRA CV 50 robotstofzuiger. Ook voor de particuliere klanten is het al robotica wat de klok slaat. Kärcher heeft net de RCF 3 intelligente schrobrobot gelanceerd, een toestel voor het nat reinigen van harde vloeren dat ook bestuurd kan worden via een app. Daarnaast krijgen de Kärcher hogedrukreinigers in 2024 een volledig nieuwe sproeikop – de eco!Booster. Deze nieuwe sproeikop heeft een grotere reinigingsprestatie waardoor de gebruiker 50% water & elektriciteit bespaart en dubbel zo snel kan werken.

Ook interessant voor jou