In één moeite knippen en opruimen met de Hagenprofi

9 oktober 2020
Peter Menten
Dabekausen

Verschillende smaken combineren vormt voor gastronomische koks een dagelijkse uitdaging. Verschillende toepassingen in één machine combineren, daar likken de machinebouwers zich ook de vingers bij af. Zo ontwikkelde kok Dabekausen zijn nieuwe concept waarbij hagen geknipt worden en in dezelfde bewerking het scheersel keurig opgeruimd wordt, alleen beter en sneller. Bij meer en meer wegen […]

Verschillende smaken combineren vormt voor gastronomische koks een dagelijkse uitdaging. Verschillende toepassingen in één machine combineren, daar likken de machinebouwers zich ook de vingers bij af. Zo ontwikkelde kok Dabekausen zijn nieuwe concept waarbij hagen geknipt worden en in dezelfde bewerking het scheersel keurig opgeruimd wordt, alleen beter en sneller.

Bij meer en meer wegen worden de rijweg en het fiets- en voetpad gescheiden door hagen, vaak gevormd met streekeigen haagplanten zoals bijvoorbeeld meidoorn. Dat maakt dat er veel vraag komt naar ‘scheeroplossingen’ met voldoende capaciteit en waarbij het afval snel kan worden opgeruimd.

Hagen knippen gebeurt in de regel één of twee keer per jaar, afhankelijk van de soort haag en de omstandigheden. Bij snelgroeiende hagen kun je dan flinke takken krijgen: 1 meter lang en 2 centimeter dik zijn geen uitzondering. Wie dan eens een maaibeurt overslaat, krijgt het moeilijker om het afvalmateriaal goed te verwerken. Achteraf versnipperen vormt dan de enige oplossing.

Hagensnoeier + trommelhakselaar

De trommelhakselaar die Dabekausen op zijn hagensnoeier RM1250 Pro monteerde, maakt een einde aan verstoppingen. Daarbij wordt het gesnoeide materiaal nog eens met 40 procent verkleind. Deze innovatie geeft de hagensnoeier een flinke capaciteitsboost. De opbouw is ook door Dabekausen ontwikkeld waardoor het geheel naadloos aansluit.

Dabekausen vertrekt van het eigen Power RM 1250 Pro maaidek, dat is uitgerust met vier messen voor een werkbreedte van 1,25 meter. Dit kan materiaal tot een diameter van 2,5 centimeter aan. Het dek is gebouwd voor zwaardere omstandigheden, maar ook geschikt voor het fijnere maaiwerk. Wanneer we in zwaardere hagen met het nodige inzicht de snelheid aanpassen, lukt het maaien en tegelijk afzuigen goed. Het risico bestaat dat te lang materiaal tot verstoppingen leidt, niet alleen bij heel grof, maar ook bij dunner materiaal. Stukjes van circa tien millimeter dikte met een lengte van rond de vijftien tot twintig centimeter kunnen soms heel hinderlijk de pijp ergens blokkeren. Dan is het uitstappen, kloppen en tegelijk zuigen. Dus daar moest iets op gevonden worden.

Hakselaar opbouwen

De specialisten van Dabekausen in Echt bedachten dat dat anders moest kunnen. Ze kwamen op het idee om een hakselunit van een houtversnipperaar op het Power-maaidek te monteren. Ze kozen voor een niet te groot en zwaar exemplaar dat wel het nodige materiaal kan verzetten. Het werd uiteindelijk een rotorhakselaar met tegenmes met een doorlaat van 120 centimeter en een breedte van 32 centimeter. Deze wordt hydraulisch en in serie met het maaidek aangedreven, waarbij beide altijd synchroon lopen. Er zijn enkele versterkingen aangebracht om het iets hogere gewicht van rond de 50 kilogram te compenseren. Als de hakselaar is gemonteerd, loopt hij altijd mee.

‘Door het materiaal te versnipperen kan de opvangbunker veel meer materiaal meenemen.’

Vorig najaar heeft Dabekausen proefgedraaid. Uiteraard produceert de versnipperaar wat extra geluid, maar dat valt in het niet bij de voordelen. Het bleek in duurtests al snel dat de opbouw van de hakselaar meer bracht dan alleen minder verstoppingen. Door alles vooraf te versnipperen, gaat het materiaal veel gemakkelijker door de afzuigpijp en wordt de Matev-bunker met een inhoud van 1.650 liter veel beter gevuld dan met grover materiaal.

Afhankelijk van het soort materiaal krijg je hier een 25 tot 30% hogere vullingsgraad. Een tweede groot winstpunt is dat de trekkerchauffeur ook sneller kan gaan rijden. Hij weet dat de kans op verstoppen kleiner is en hoeft daardoor minder ‘voorzichtig’ te rijden. Als de trekker op een vlak oppervlak rijdt, kan een rij- en maaisnelheid van meer dan 5 km/u worden bereikt, zo is gebleken bij de duurtests. Gemiddeld ligt de werksnelheid in de praktijk tussen de 1,5 en 3,5 km/u, mede doordat de armmaaier is uitgerust met de proportionele besturing van McConnel. Met al deze voordelen gecombineerd krijg je al snel een stevige capaciteitswinst.

Voor fietspaden

Een belangrijk punt van de Hagenprofi is het gebruiksgemak op fiets- en wandelpaden, waar de gebruikelijke maai- en haagsnoeicombinaties meestal niet kunnen worden gebruikt. De compacte maai-afzuigcombinatie kan, mits opgebouwd op compacttrekkers of werktuigdragers, met een beperkt aandrijfvermogen op 1,50 meter smalle trottoirs rijden. Veelal gaat het echter om semi-compacttrekkers en werktuigdragers. In de praktijk wordt de Hagenprofi voor de stabiliteit op 1,80 meter breedte opgebouwd. Zelfs dan kan er nog op de meeste fiets- en voetpaden worden gewerkt.

Dit voorjaar is Dabekausen begonnen met de opbouw van de hakselaar en sinds dan lopen de eerste productieversies. De hakselaar is een optie en kan op de laatste generatie RM1250 Pro (vanaf 2019) ook achteraf worden opgebouwd.

Dabekausen-frame

Dabekausen is al elf jaar bezig met de Hagenprofi. Afgelopen jaar is er een grote stap gezet door zelf een Dabekausen-frame te ontwikkelen, waarbij de hydrauliektank en -pomp naar achteren werden verzet. Dat zorgde voor maar liefst 350 kilo minder gewicht op de neus en evenredig veel meer op de achterkant, afhankelijk van het type trekker. Daarbij is een frame ontwikkeld waarbij de Matev-hoogkiepbak niet langer op eigen wielen steunt. De vooras van de trekker wordt daarbij tijdens het werk hydraulisch afgesteund ten behoeve van de stabiliteit. De maaiunit is voorop via een verstelbare plaat opgebouwd en achter hangt het geheel in de versterkte driepuntshefinrichting. De hydrauliekaansluitingen hebben allemaal snelkoppelingen en de hydrauliekslangen lopen centraal onder de trekker door. Het voordeel van deze ontwikkeling is dat de vooras zo wordt ontlast. Fabrikanten als John Deere, New Holland en Kärcher ondersteunen Dabekausen door de fabrieksgarantie aan te passen voor het concept van de Hagenprofi. De betere gewichtsverdeling heeft daarnaast ook een fijner stuurgevoel en een stabieler rijgedrag tot gevolg, zowel tijdens het werk als tijdens het transport.

Ook interessant voor jou