Husqvarna Group is blij met nieuw, wetenschappelijk onderzoek naar de veiligheid van robotmaaiers

28 april 2021

Een recente studie van de universiteit van Oxford over het gevaar van robotmaaiers voor egels brengt grote verschillen tussen robotmaaiers aan het licht wat de veiligheid betreft. De robotmaaiers van Husqvarna Group deden het goed in de test, omdat ze naast andere veiligheidsvoorzieningen allemaal zijn uitgerust met wegdraaiende mesjes van slechts 3 g. Husqvarna Group staat […]

Een recente studie van de universiteit van Oxford over het gevaar van robotmaaiers voor egels brengt grote verschillen tussen robotmaaiers aan het licht wat de veiligheid betreft. De robotmaaiers van Husqvarna Group deden het goed in de test, omdat ze naast andere veiligheidsvoorzieningen allemaal zijn uitgerust met wegdraaiende mesjes van slechts 3 g. Husqvarna Group staat volledig achter alle onderzoek over dit thema en kijkt alvast uit naar de volgende studie van dr. Rasmussen.

In de studie van Oxford kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat drie technische voorzieningen de veiligheid van een robotmaaier aanzienlijk verhogen. De huidige modellen van Husqvarna Group hebben al die functies in verschillende combinaties.

  • “Uit de resultaten van mijn onlangs gepubliceerde studie blijkt dat sommige modellen robotmaaier zware verwondingen toebrachten aan de dode egels in de test, maar dat er grote verschillen zijn in de ernst van de verwondingen en dat sommige modellen helemaal geen gevaar betekenen. We ontdekten dat bepaalde technische voorzieningen de veiligheid van de robotmaaiers verhogen. Het gaat meer bepaald om wegdraaiende messen, beschermplaten en voorwielaandrijving”, zegt dr. Sophie Lund Rasmussen.
  • “We zijn verheugd over het nieuwe onderzoek van dr. Rasmussen en kijken alvast uit naar de resultaten van haar toekomstige onderzoek. We hopen nauw met haar te kunnen samenwerken om bij te leren en zo onze producten verder te verbeteren. Veiligheid is onze absolute prioriteit sinds we in 1995 de eerste commerciële robotmaaier op de markt hebben gebracht. Dat is cruciaal voor ons als bedrijf”, zegt Margaretha Finnstedt, Director Innovation Lab bij Husqvarna.
  • “Voor extra veiligheid voor egels, adviseren wij alle eigenaren van robotmaaiers in de zomerperiode de robotmaaier ’s nachts niet te laten maaien. Afhankelijk van het seizoen en de regio, trekken jonge egels tussen juni en september uit het nest. Van zonsondergang tot zonsopgang kan de maaier dan het best in het laadstation blijven. Bij de robotmaaiers van Husqvarna Group kan dit meestal met een druk op een knop in de mobiele app worden ingesteld. Dat zorgt voor extra egel-veiligheid, bovenop de ingebouwde veiligheidsvoorzieningen”, vult Bart van Hal, Manager Marketing van Husqvarna Division Benelux, aan.

Husqvarna skidplate en wegdraaiende mesjes

Husqvarna skidplate en wegdraaiende mesjes

Over het onderzoek

In de studie onder leiding van dr. Rasmussen en haar team onderzoekers van de universiteiten van Oxford en Aalborg, werden 18 robotmaaiermodellen onderzocht in botsingtesten met dode egels. Elke robotmaaier werd 12 keer getest met egels uit vier gewichtsklassen en in drie verschillende posities. De dode egels waren afkomstig van egelopvangcentra waar ze niet meer gered konden worden.

Husqvarna inklapbare mesjesHusqvarna inklapbare mesjes

Ook interessant voor jou