Het EK op gras van DLF

2 juni 2021

Ook deze editie van het Europees Kampioenschap kunnen de teams weer vertrouwen op een mat waarin DLF graszaad is gebruikt. In het merendeel van de 11 stadions is gebruik gemaakt van DLF grassen en dan met name 4turf – Engels raaigras tetraploïd. Van 11 juni t/m 11 juli 2021 zullen miljoenen voetbalfans een maand lang […]

Ook deze editie van het Europees Kampioenschap kunnen de teams weer vertrouwen op een mat waarin DLF graszaad is gebruikt. In het merendeel van de 11 stadions is gebruik gemaakt van DLF grassen en dan met name 4turf – Engels raaigras tetraploïd.

Van 11 juni t/m 11 juli 2021 zullen miljoenen voetbalfans een maand lang genieten van spannende uren om hun favoriete teams aan te moedigen op het Europees Kampioenschap. De 24 gekwalificeerde nationale teams spelen 51 wedstrijden in maar liefst 11 verschillende landen.

Terwijl de tv-camera’s draaien, de fans brullen en de doelpunten vallen, zal een hardwerkende speler onmogelijk te missen zijn: het weelderige groene kampioenschapsgras. En als het winnende team de trofee in Londen oppakt, moet de grasmat van Wembley er nog steeds fantastisch uitzien.

DLF gras in zes stadions
Twee van de stadions, te weten Rome en Sevilla, maken gebruik van warm-seizoengrassen. Van de overige negen stadions ligt er in maar liefst 6 daarvan DLF gras. Het gaat om de stadions in Amsterdam, St. Petersburg, Baku, Londen, Budapest and Kopenhagen.
In sommige stadions maken DLF-grassen deel uit van de oorspronkelijke grasmat en in andere zijn DLF-grassen opgenomen bij het doorzaaien van de mat. Bij doorzaaien kan het veld uitgroeien tot een mooie en vooral sterke grasmat. Of het nu om in- of doorzaai gaat, een ding hebben alle gebruikte graszaadmengsels met elkaar gemeen. Ze zijn samengesteld uit Engels raaigras diploïd en tussen de 25%-40% 4turf®-rassen, speciaal ontwikkeld door DLF. Op een meerderheid van de 11 velden vind je de 4turf-rassen FABIAN, TETRAGAME, TETRASTAR en TETRAGREEN.

Kijkend naar de geografie is er een groot verschil van St. Petersburg aan de Baltische Zee, tot het oceaanklimaat van Londen, tot Bakoe aan de Kaspische Zee of Boedapest in Centraal-Oost-Europa. Al deze stadions hebben verschillende uitdagingen. Sommige hebben een mild en vochtig kustklimaat; sommige hebben koelere temperaturen in de winter en het late voorjaar en andere hebben te maken met hitte- of droogteproblemen. Voor ieder van deze uitdagingen moet een specifieke grasoplossing ontwikkeld worden. 

DLF 4turf in de meeste stadions
In een paar jaar zijn de populaire 4turf-rassen een belangrijk onderdeel geworden in graszaadmengsels voor graszodenproducenten en voor het gebruik bij doorzaaien. Een van de meest opvallende eigenschap is de grote stresstolerantie die 4turf-rassen bieden in vergelijking met standaardrassen. Dit komt tot uiting in een aanzienlijk verbeterde winteroverleving en winterkleur en een diepgroene zomerkleur.

4turf heeft nieuwe normen gesteld voor grasmatten en het 4turf-ras FABIAN is onlangs opgenomen in de European Seed-lijst van de 20 meest innovatieve plantenrassen in Europa.

De beste 4turf-rassen zijn fijnbladig en dicht en hebben een fantastisch vermogen om ziekte en droogte te weerstaan. Juist droogtetolerantie is een belangrijke factor voor terreinbeheerders, aangezien de droogtetolerante rassen minder irrigatie nodig hebben, wat weer bijdraagt ​​aan een lager risico op schimmelaantasting in het gazon. Minder water geven is ook de beste manier om de verspreiding van straatgras te beperken.

Ook interessant voor jou