Head wint: Jamie Head wint het STIHL TIMBERSPORTS® individuele wereldkampioenschap en zorgt daarmee voor dubbel goud voor Australië. Koen Martens uit België eindigt heel knap vijfde!

9 november 2023

Afgelopen zaterdag 4 november 2023 veroverde Jamie Head de eerste plaats in het STIHL TIMBERSPORTS® individuele wereldkampioenschap en bezorgde zo Australië voor het tweede jaar op rij dubbel goud; een mooie afsluiter van een fenomenaal weekend van elite houthakkerssport in Stuttgart, Duitsland. Voor de tweede dag op rij lieten 6.500 fans in de volgepakte Porsche-Arena […]

Afgelopen zaterdag 4 november 2023 veroverde Jamie Head de eerste plaats in het STIHL TIMBERSPORTS® individuele wereldkampioenschap en bezorgde zo Australië voor het tweede jaar op rij dubbel goud; een mooie afsluiter van een fenomenaal weekend van elite houthakkerssport in Stuttgart, Duitsland. Voor de tweede dag op rij lieten 6.500 fans in de volgepakte Porsche-Arena hun stem horen toen Head zich naar de overwinning zaagde. Hoewel het voor Head de eerste individuele titel is, hielp hij op vrijdag 3 november team Australië aan hun achtste wereldtitel in een ongeëvenaard team wereldkampioenschap.

Individueel Wereldkampioenschap

Nadat Australië op vrijdagavond een spannende teamwedstrijd had gewonnen, streden op zaterdagavond de 12 beste houthakkers ter wereld tijdens het individuele evenement in alle zes de STIHL TIMBERSPORTS® disciplines: Underhand Chop, Stock Saw en Standing Block Chop, Single Buck, Springboard en Hot Saw.

Tijdens de spannende wedstrijdavond eindigde Jamie Head in de Hot Seat – en dus bovenaan het medaillepodium – na een dramatische slotronde. Nadat hij naar de top van het klassement was gesprongen met een Hot Saw-tijd van 5.66 seconden, werd de Duitser Danny Martin met één punt ingehaald door de Zweed Emil Hansson. Een diskwalificatie voor Jason Lentz uit de Verenigde Staten voor het snijden van de lijn, gevolgd door een vergeefs beroep, liet de fans in de uitverkochte Porsche-Arena op het puntje van hun stoel zitten.

Head verzekerde zich onder immense druk van de overwinning met een tijd van 8.40 seconden die genoeg was om hem zes punten en zijn tweede gouden medaille van het weekend op te leveren, waardoor Hansson en Martin genoegen moesten nemen met respectievelijk zilver en brons.

Head rondt indrukwekkende avond af met titel in eerste individuele internationale wedstrijd

Naast het neerzetten van solide scores van respectievelijk zeven en zes punten in de eerste discipline Underhand Chop en de laatste discipline Hot Saw, was Head’s overwinning gebouwd op ongelooflijk sterke prestaties in de overige vier disciplines, namelijk Stock Saw, Standing Block Chop, Single Buck en Springboard, waar hij op de tweede, derde, eerste en eerste plaats eindigde.

Het hoogtepunt was de Single Buck, waar hij een nieuw nationaal record vestigde tijdens een ronde waarin alle sporters echt hun A-game brachten: op één na scoorden alle overgebleven acht atleten een persoonlijke beste tijd, waarbij Hansson, Martin en Koen Martens (België) zich bij Head voegden om nationale records te vestigen.

Aan het einde van de ronde verlieten Pierre Puybaret (Frankrijk), Ben Cumberland (Canada), Martin Roušal (Tsjechië) en Redmer Knol (Nederland) de competitie als de vier laagst genoteerde atleten na de derde discipline. Cyril Pabst (Zwitserland) en Jack Jordan (Nieuw-Zeeland) vielen dan weer af na de Springboard. Zo bleven de zes atleten met de hoogste punten over om te strijden voor de medailleplaatsen in de laatste discipline.

De Zweed Emil Hansson, die met steeds indrukwekkendere scores in de wedstrijd groeide, verzekerde zich van zijn eerste podiumplaats ooit op een wereldkampioenschap. Hij werd vergezeld door Danny Martin, die door een gepassioneerd thuispubliek werd toegejuicht voor Duitslands eerste individuele wereldmedaille sinds 2010, terwijl de Europese atleten een indrukwekkende uitdaging vormden voor de traditionele dominantie van de overzeese landen.

Zo eindigde Koen Martens uit België in zijn zesde deelname aan het wereldkampioenschap op een erg knappe vijfde plaats. Martens schoot als een raket uit de startblokken. De man uit Geel pakte uit met de op één na beste tijd in de eerste discipline Underhand. In Stock Saw werd hij derde en veroverde hij dus negen punten. In de tussenstand stond hij na twee disciplines aan de leiding met een punt voorsprong op lokale held Danny Martin. De Standing Block Chop verliep minder vlot, maar Koen verzekerde zich met een zevende plaats in de tussenstand alvast van voortgang naar de tweede ronde. In de Single Buck zette Koen een nieuw Benelux-record neer met 14.54 seconden. In de Springboard doken vier van de acht atleten onder de minuut, waaronder ook Koen. Meteen goed voor een plaats in ronde 3, waarin 6 sporters in de Hot Saw finale zouden uitmaken wie de felbegeerde titel zou binnenhalen.

Koen legde finaal beslag op de vijfde plaats, de hoogste ranking ooit voor een Benelux-atleet op een STIHL TIMBERSPORTS® wereldkampioenschap.

Na afloop zei een gelukkige Koen Martens: “Ik ben heel blij met mijn resultaten. Ik ben naar hier gekomen om alle disciplines te doen en ik heb dat vandaag gedaan dus ik ben zeer tevreden”

Redmer Knol uit Nederland kon zich niet plaatsen voor de volgende rondes. Zijn eerste deelname sloot hij af op de twaalfde plaats. Redmer Knol zei achteraf: “Het is een mooi seizoen geweest met de Trophy deelnames waarvan ik er één kon winnen. Daar ben ik blij mee maar ook hier heb ik van genoten. De ervaring pak ik mee naar de competities in de volgende jaren.”

Individueel wereldkampioen Jamie Head gaf commentaar: “Ik doe al heel lang mee aan TIMBERSPORTS®, ik heb er hard voor gewerkt en daarom is het leuk om met de gouden medaille naar huis te gaan. Ik kwam hier met de intentie om te winnen en ik heb veel getraind, dus ik dacht dat ik een goede kans maakte. Thuiskomen met dubbel goud is een gevoel dat ik nooit had verwacht – ik denk dat mijn kinderen en familie heel blij zullen zijn als ik thuiskom met de trofeeën en medailles!”

Het publiek hier in de Porsche-Arena is het beste, het is waanzinnig. Zo’n publiek hoor je nergens anders ter wereld. We komen hier allemaal graag – het is een lange weg voor ons, maar het is het allemaal waard als je zo’n publiek krijgt.”

Emil Hansson – met zijn 22 jaar de jongste deelnemer – uit Zweden, die als tweede eindigde, zei: “Ik had een moeilijke start met de Underhand Chop, maar daarna heb ik het opgelost en heb ik een vrij goede Single Buck, Springboard en Hot Saw gedaan, dus daar ben ik super blij mee. Toen ik vanmorgen wakker werd, had ik niet verwacht dat ik op het podium zou eindigen. Ik ben zo blij met de tweede plaats en de zilveren medaille.”

Danny Martin uit Duitsland, die de bronzen medaille won voor zijn thuispubliek, voegde eraan toe: “De sfeer was geweldig en het heeft me echt gestimuleerd. Ik voelde me vanochtend heel rustig en dat hielp me om me te concentreren, maar toen ik eenmaal op het podium stond, vond ik het geweldig om voor dat publiek aan te treden. Ik ben zo blij dat ik de bronzen medaille heb gewonnen en ik hoop dat het kan helpen om de sport hier in Duitsland te laten groeien.”

De volledige resultaten en eindstanden van het individueel wereldkampioenschap zijn te vinden in de STIHL TIMBERSPORTS ®database.

Crazy eight voor Australië: Chopperoos winnen opnieuw STIHL TIMBERSPORTS® team wereldkampioenschap.
​Team België breekt het Benelux record!

Op vrijdag 3 november 2023 was de Duitse stad Stuttgart getuige van een meesterproef in de houthakkerssport. Australië veroverde, voor een uitzinnig publiek van 6.500 toeschouwers in de uitverkochte Porsche-Arena, een ongeëvenaarde vierde STIHL TIMBERSPORTS® team wereldkampioenschap op rij – hun achtste wereldtitel in totaal.

Australië en de VS boekten een wedstrijd voor de eeuwigheid in een herhaling van de finale van het team wereldkampioenschap in 2022, waarbij Team Australië opnieuw aan het langste eind trok. Ondertussen wreekte Canada hun nederlaag in de kleine finale van 2022 tegen Nieuw-Zeeland door de Kiwi’s te verslaan en de bronzen medaille op te eisen.

Tijdens de teamwedstrijd streden 19 landen in competitie tegen elkaar in een knock-out format in vier van de zes disciplines: Stock Saw, Single Buck, Underhand Chop en Standing Block Chop.

Met een krachtige mix van jeugd en ervaring – onder leiding van voormalig individueel wereldkampioen Laurence O’Toole en Brad de Losa en met Brayden Meyer en Mitchell Argent – bouwden de ‘Chopperoos’ gestaag op in de loop van de wedstrijd, waarbij ze hun tijd ronde na ronde verbeterden en de uitdagingen van Team Oostenrijk en Team Polen naast zich neerlegden voor een intrigerende halve finale met de rivaliserende buren Nieuw-Zeeland. Met een indrukwekkende tijd van 48.78 gingen ze door naar de finale, waar ze Team USA troffen, die een persoonlijke besttijd van 47.00 had neergezet om Canada naar de kleine finale te sturen.

Team USA – bestaande uit Jason Lentz, Matt Cogar, Matthew Slingerland en Mark Bouquin – wist dat een vergelijkbare tijd in de finale hen een fantastische kans zou geven om een einde te maken aan de overwinningsreeks van de Chopperoos. Ze gingen slag voor slag gelijk op met Australië, maar werden uiteindelijk met amper 2.29 seconden verslagen.

Brayden Meyer, van team wereldkampioenen Australië, gaf commentaar: “Het is een geweldig gevoel om onze vierde titel op rij te winnen. Om zo van achteren te komen en te winnen is een ongelooflijk gevoel. We hebben er altijd in geloofd en we moesten het die avond gewoon laten zien. Stuttgart is de beste sfeer die we ooit hebben gehad. Elke keer dat we hier zijn geweest was het altijd het gekste en het beste.”

Matthew Slingerland, van runner-up Team USA, zei: “We kwamen hier om te winnen en het is jammer dat dat niet gelukt is, maar we hebben twee persoonlijke records neergezet voor de VS, dus ik hoop dat we het land trots hebben gemaakt. Dit is het snelste team dat we ooit hebben opgesteld en dat kun je zien aan de tijden. We komen hongeriger dan ooit terug en proberen volgend jaar een te winnen.

“Stuttgart is een van de beste plaatsen waar je naartoe kunt gaan. Het was uitverkocht; de fans juichten en ik kreeg kippenvel telkens als ik daarheen ging. Het was onwerkelijk.”

In de kleine finale streden de verslagen halvefinalisten Team Canada en Team Nieuw-Zeeland om de laatste podiumplek. De teams stonden nek-aan-nek voor de laatste discipline, maar met Stirling Hart aan zijn favoriete discipline, Standing Block Chop, maakten ze het verschil, waardoor Team Canada de derde plaats en een bronzen medaille opeiste.

Op een avond waarop STIHL TIMBERSPORTS® hulde bracht aan de overleden Jason Wynyard en Martin Komárek, zei Stirling Hart, van de bronzen medaillewinnaar Canada: “We werden vandaag gevoed door heel wat emotie. Voor mij persoonlijk waren Jason Wynyard en Martin Komárek heel goede vrienden van me – Martin Komáreks vrouw en kinderen zijn hier vandaag – en voor mij persoonlijk kon ik dat kanaliseren. Deze jongens hebben elkaar gesteund en ik kon me geen beter team wensen.”

Team België breekt het Benelux-record!

Met een ijzersterke time trial plaatste team België zich rechtstreeks voor de achtste finales. Naast een knappe elfde plaats was hun tijd van 1 minuut 11 seconden en 71 honderdsten ook goed voor een nieuw Benelux-record. ​

Team België trof met Polen de op papier sterkste Europese tegenstander. Team Polen liet zich niet verrassen en was sneller in de estafette race. Door een minder snelle race in de achtste finale sloot België de competitie af op plaats 15, maar wel met een mooi Benelux-record op zak. Koen Jacobs startte heel solide op Stock Saw, waarna Koen Martens in de Underhand discipline zijn bloedvorm toonde. ​ Robin Cuvelier stond garant voor een betrouwbare Single Buck discipline. Rookie Kamiel Van Raemdonck rondde de estafette mooi af met een zeer sterke Standing Block Chop, in de achtste finale met enige pech met zijn houtblok. ​

Team Nederland maakte een minder goeie beurt in de kwalificatieronde en moest rekenen op de laatste kans om nog bij de laatste 16 te geraken. Het lukte hen ternauwernood met hun beste tijd van de dag: 1 minuut, 20 seconden en 97 honderdsten. Echter in hun achtste finale maakten ze geen kans tegen de latere finalisten van Team USA. Een 16de plaats in de rangschikking was hun eindresultaat. ​ Voor Nederland traden aan: Eelco de Beer op Stock Saw, Redmer Knol op Underhand, Rik van Drielen aan de Single Buck en Ben Terpstra op Standing Block Chop.

De volledige resultaten en de eindstand van het team wereldkampioenschap zijn te vinden in de STIHL TIMBERSPORTS ®database.


​Over STIHL TIMBERSPORTS®

De STIHL TIMBERSPORTS® Series is een internationale wedstrijd in het sporthouthakken. De oorsprong van de competitie ligt in Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland, waar lokale houthakkers wedstrijden organiseerden om te bepalen wie de beste houthakker is in een aantal disciplines gerelateerd aan bosbouwwerkzaamheden. Vandaag nemen ‘s werelds beste atleten het tegen elkaar op in nationale en internationale wedstrijden, drie met de bijl en drie met de zaag. Springboard, Underhand Chop en Standing Block Chop zijn de klassieke bijldisciplines. Bij de Single Buck (handzaag), Stock Saw (standaard kettingzaag) en Hot Saw (80 pk sterke, getunede kettingzaag) proberen de deelnemers met de zaag de beste tijd neer te zetten. Meer informatie vind je op: ​ https://www.stihl.be/nl/service-evenementen/stihl-evenementen/stihl-timbersports en www.stihl-timbersports.com

In alle disciplines staat de atleet en zijn omgang met het sportmateriaal en het hout centraal. Tegenwoordig heeft de STIHL TIMBERSPORTS® Series zich als de koningsklasse in de houthakkerssport gevestigd, en beschikt ze over de beste sportlui, de meeste toeschouwers en de grootste media-aandacht. Tegelijkertijd is er een sterke focus op het ontwikkelen en trainen van de atleten. Nationale en internationale trainingskampen en wedstrijden voor beginners garanderen een solide basis en sportieve toekomst voor de sport.

Ook interessant voor jou