GENOMINEERDEN MATEXPO AWARDS 2023

7 juli 2023

De genomineerden van de MATEXPO Awards 2023 zijn gekend. De onafhankelijke jury bestaande uit specialisten uit de sector selecteerde onder leiding van juryvoorzitter Peter Menten de drie genomineerden voor de drie Awards: de Innovation Award voor het meest innovatieve product, de Green Award voor het product met de meest milieuvriendelijke eigenschappen en de Safety Award […]

De genomineerden van de MATEXPO Awards 2023 zijn gekend. De onafhankelijke jury bestaande uit specialisten uit de sector selecteerde onder leiding van juryvoorzitter Peter Menten de drie genomineerden voor de drie Awards: de Innovation Award voor het meest innovatieve product, de Green Award voor het product met de meest milieuvriendelijke eigenschappen en de Safety Award powered by Embuild voor de meest vernieuwende veiligheidstoepassing – die u hieronder in willekeurige volgorde terugvindt.
Opvallend was het aandeel Belgische innovaties waardoor MATEXPO besloten heeft om een categorie ‘Made in Belgium’ te lanceren. Uit alle inzendingen over drie categorieën heen selecteerde de jury deze die de meeste punten verzamelde. Die zal een speciale vermelding krijgen tijdens de officiële opening.
De winnaars per categorie worden bekendgemaakt op dinsdagavond 5 september tijdens de officiële openingsceremonie van MATEXPO.

INNOVATION AWARD

Verhelst Machines – Wolffkran HiSPS – Positiesturing voor kraanhaak aan torenkraan

De HiSPS van Wolffkran wordt in ons land verdeeld door Verhelst Machines. Deze sturing voor torenkranen verhindert dat een last aan de haak begint te slingeren met gevaar voor mensen en obstakels op de werf. De haak kan zowel manueel als automatisch naar de last gebracht worden en bij het hijsen van de last zal de haak zich positioneren boven de last om zijdelingse bewegingen te voorkomen. Repetitieve bewegingen van de haak kunnen makkelijk worden uitgevoerd door een simpele druk op de knop. Bij het storten van beton, als voorbeeld, komt de haak dan telkens terug tot zijn beginpositie bij de betonmixer.

Deprez Construct – Solomon – Mobiele overslagmachine voor los gestorte bulkgoederen tot kleverige aarde.
Bij de Solomon wordt via een ruime invultrechter en een niet-klevende conische trechter (patent)de losse goederenstroom centraal gestort op een roterende telescopische opvoerband. De rupsmobiele Solomon is met zijn hybride aandrijving ook op onverharde werven breed inzetbaar. Met een capaciteit van 500 T/uur en zonder operator: ideaal voor het snel laden van binnenschepen of voor grote opslag of grondverzet.

Tuboma – Hyrax – Accu-aangedreven hoogtewerker op rupsen met zelfnivellering tot 15° en transporteerbaar op een aanhanger < 3,5 ton

De Hyrax 27.12 hoogtewerker op rupsen is accu-aangedreven en zelf nivellerend tot 15°. Deze machine is transporteerbeer op een passende aanhangwagen tot 3,5 ton en kan dus met een BE-rijbewijs vervoerd worden. De machine werd ontwikkeld om te werken op oneffen en hellend terrein door gebruik te maken van een verstelbaar rupsonderstel.

GREEN AWARD

United Rentals Belgium – Blue Diamond – 45 kVA Powrbank

Deze Blue Diamond Powrbank is een energie-opslagsysteem tot 45 kVA dat kan worden gekoppeld aan een stroomgenerator om deze optimaal te laten draaien. Het resultaat is dat het verbruik, geluid en slijtage van de generator hierdoor sterk gereduceerd worden.

Abrasives – Norton Clipper CM350B – Steenzaagmachine op accu

De Norton Clipper CM350 B is de eerste steenzaagmachine op de markt die wordt aangedreven door een Lithium-Ionaccu. Naast een sterke motor en een flinke zaagcapaciteit levert deze steenzaagmachine flexibiliteit en gebruiksgemak: er is geen brandstof of elektrisch snoer nodig en gecombineerd met het Silencio-diamandzaagblad is deze machine heel stil. De batterij kan eveneens dienen als stroombron voor 5 andere machines van Norton.

Locquet Motors – Punch Flybrid – Vliegwiel P200

Het P200-vliegwiel is een mobiel vliegwiel dat is ontwikkeld om stroompieken op te vangen bij het hijsen van torenkranen, starten van pompen of andere elektromotoren (betoncentrale, liften,…). Dankzij de 80 kW aan kinetische energie in het vliegwiel volstaat een kleinere generator of zelfs een standaard netaansluiting op de werf. De technologie is afkomstig uit de Formule 1 en werd door Punch Flybrid ontwikkeld.

SAFETY AWARD BY EMBUILD

Brigade Electronics – Brigade Intelligent Detection – Actief veiligheidssysteem met AI voor voertuigen om voetgangers en fietsers te detecteren

Brigade Intelligent Detection is een nieuwe generatie van een actief dodehoekcamerasysteem dat mensen herkent en botsingen voorkomt door gebruik te maken van artificiële intelligentie. Het systeem is duizenden uren getraind om mensen te herkennen en het verwittigt de chauffeur als er een mens in de buurt van zijn voertuig of machine komt. Het zelflerend systeem gebruikt twee camera’s: de frontcamera heeft een smalle hoek terwijl de camera achteraan breder werkt. De minicomputer zit in de camera verwerkt waardoor er is geen andere hardware nodig is.

D-Tec Trailers – Vogelsang – Stenentrailer met ladingszekerheid met keuringscertificaat tot 32 ton en verrijdbare kraan

Bij de stenentrailer van Vogelsang hoeft de lading niet meer met spanbanden te worden vastgezet. De TÜV (de Duitse keuringsinstantie) heeft fysieke proeven gedaan op het kopschot, de zijborden, de Kinnegrip-rongen en een verrijdbare Hyva/Kenis kraan. Het resultaat is dat de combinatie goedgekeurd is als ladingzekerheid tot 32 ton laadvermogen. Het certificaat geldt voor trailers van 12m85 en 13m15 met zijborden van 1 of 1m20 hoogte.

Wolftech – Hünnebeck – ST’Air toegangstoren voor stelling

De St’Air is een toegangstoren met trappen in spiraalvorm in de binnenkant van de toren om op die manier een veiligere toegang tot de aangrenzende stellingen te hebben. De toren kan als bouwpakket ter plaatse gemonteerd en in z’n geheel verplaatst worden. Doordat er geen enkel onderdeel meer dan 15 kg weegt, is het geheel zonder extra hefwerktuigen te monteren. De St-Air is 100% compatibel met de Modex-steling van Hünnebeck.

Ook interessant voor jou