Farmtrac pioniert elektrisch en nodigt uit tot bewust rijden

15 december 2021
Peter Menten
Peter Menten

Nagenoeg ieder merk van minitractoren wil aan de slag met een elektrische aandrijving. Het Indiase Farmtrac voegde de daad bij het woord en verving in zijn compactreeks de Mitsubishi-motor door een eigen, elektrische aandrijving. Verder paste Farmtrac de rest van de trekker waar nodig aan voor elektrisch gebruik. Voor alle duidelijkheid: wat we eind augustus […]

Nagenoeg ieder merk van minitractoren wil aan de slag met een elektrische aandrijving. Het Indiase Farmtrac voegde de daad bij het woord en verving in zijn compactreeks de Mitsubishi-motor door een eigen, elektrische aandrijving. Verder paste Farmtrac de rest van de trekker waar nodig aan voor elektrisch gebruik. Voor alle duidelijkheid: wat we eind augustus ondervinden, kan bij het verschijnen van dit artikel alweer geüpdatet zijn. We vinden het in ieder geval moedig dat importeur Herco Machinery het aandurft om een trekker – waar nog veel mee te leren valt – in de markt te zetten.

Gekende techniek, maar ander geluid

Als we bij de elektrische Farmtrac het contact aanzetten, kregen we weinig te horen. Pas door met de schakelaar de stuurpomp aan te zettenproduceert de trekker een eerste ‘geluid’. Vervolgens activeerden we de pomp van de hef met een schakelaar en kwam er muziek uit de trekker. De pomp van de hef gaat pas draaien als deze van het stuur ook actief is. De transmissie is gebleven, dus een driegroepenstand (H/M/L) met neutraal. De elektromotor die de transmissie aandrijft, heeft drie elektrisch instelbare groepen die dan nog eens elk gedoseerd kunnen worden met het rijpedaal of de ‘gashendel’ aan het stuur. De schakelaar waarmee de ‘toerentalgroep’ kan worden geregeld vormt een geheel met de schakelaar voor vooruit, neutraal en achteruit.

De aftakas kan bij een stationaire trekker worden bediend. In de meer recente versies kan het zetelcontact worden geneutraliseerd met een schakelaar zodat er niemand op de trekker hoeft te zitten. Dan kan er makkelijk stationair aftakaswerk worden verricht zoals houtversnipperen.

Onze indruk

Het voordeel van een test doen met een elektrische trekker is dat je geen echte vergelijkingspunten hebt en alles volledig opnieuw mag ervaren. Als je ervan uitgaat dat deze trekker alles moet kunnen wat een dieselversie kan, dan wordt het een ontgoocheling, net zoals je met je elektrische auto ook niet na één laadbeurt naar Zuid-Frankrijk kunt rijden. Wij hebben de 25G getest met een klepelmaaier en een houtversnipperaar. In beide gevallen gedroeg de trekker zich voortreffelijk.

Bij het werken met bijvoorbeeld de klepelmaaier is de aftakas (nog) rij- afhankelijk. Dit wil zeggen dat de maaier pas zal draaien zodra de trekker rijdt. Op zich is dat niet storend in de werkgang, maar wel bij het uitwerken van hoeken. Voor werktuigen die in de grond werken zoals bijvoorbeeld een frees is dit vervelend. Ondertussen is Farmtrac wel bezig met een rij-onafhankelijke aftakas en dit euvel zal dus op termijn tot het verleden behoren. Wat echt opviel, is dat het werktuig aan de elektrische trekker minder lawaai maakt dan we dachten. Dit is een subjectieve indruk, maar van de trekker hoor je weinig tenzij het ‘werken’ van de transmissie en de hydraulische pomp die draait.

Bij het werken met de houtversnipperaar viel opnieuw het geruisloos draaien op. Zodra de versnipperaar moet ‘trekken’ voel je dat de aftakas ook blijft doorgaan. In tegenstelling tot een dieselversie, waar de motor op de duur door de knieën gaat.

Stroom besparen door bewust te rijden

De bediening is even wennen, maar is gericht op stroom sparen. De vooruit of achteruit inschakelen doe je met een draaiknop op het dashboard links van het stuur. De gewenste snelheid, van schildpadje naar haas, stel je in met een hendel op het dashboard rechts boven het stuur. Dat is handig: je hoeft voor het vasthouden van de snelheid je voet niet voortdurend op het rijpedaal te houden. Farmtrac heeft goed over de bediening nagedacht, want alle functies kunnen afzonderlijk van elkaar in- en uitgeschakeld worden. Daarmee wordt voorkomen datbijvoorbeeld de hef onnodig aanstaat. De kleine 12V-batterij die voor het accupakket hangt, geeft stroom voor de verlichting en het dashboard en staat los van de hoofdaccu.

Volgens Herco Machinery kan de trekker vier tot vijf uur draaien op een batterijlading. Wordt er een versnipperaar aangehangen dan daalt de werktijd tot een uur of drie, ook weer afhankelijk van hoe dik het ingevoerde materiaal is en hoeveel er wordt ingevoerd. De batterij opladen vraagt ongeveer vijf uur en ze kan pas worden opgeladen als ze onder de 50% zit. De hoofdbatterij vooraan kun je met een veiligheidsschakelaar afsluiten.

Doelgroep

De trekker is handig om vrachten te slepen of voor licht aftakaswerk. Door de regelbaarheid van de snelheid en het lage geluidsniveau is dit een ideale machine voor het werken tussen dieren (maneges, paardenpistes), voor openbare besturen in stedelijke omgevingen, voor het onderhoud van kunstgrasvelden enzovoort. Doordat er geen uitlaatgassen zijn, is ze ook de perfecte oplossing om in gesloten locaties te werken.

Ook interessant voor jou