Etesia ET Lander: creativiteit voor stad en groen

9 oktober 2020
Peter Menten
Peter Menten

Etesia, uit het Franse Wissembourg, stelde ons vorige maand het prototype van zijn nieuwe ET Lander voor. We hadden dit multifunctionele voertuig enkele dagen op test om de creatieve mogelijkheden ervan te ontdekken. En toegegeven: er is over alles nagedacht. Etesia en Wolf: de zon voor iedereen laten schijnen Etesia heeft zijn naam op de […]

Etesia, uit het Franse Wissembourg, stelde ons vorige maand het prototype van zijn nieuwe ET Lander voor. We hadden dit multifunctionele voertuig enkele dagen op test om de creatieve mogelijkheden ervan te ontdekken. En toegegeven: er is over alles nagedacht.

Etesia en Wolf: de zon voor iedereen laten schijnen

Etesia heeft zijn naam op de kaart gezet met de Hydro 100, de eerste zitmaaier met rechtstreekse en ingebouwde opvang. Het bedrijf is een onderdeel van de Elmar Wolf groep, die al 60 jaar actief is in de groene sector. Als kleine fabrikant te midden van buitenlandse multinationals hebben ze stevig aan de weg getimmerd om te staan waar ze nu staan. Hun gedurfde aanpak en eigenzinnige stijl heeft hun een trouw cliënteel opgeleverd. De filosofie van Elmar Wolf, leven en laten leven, heeft Etesia een plaats in de markt gegeven waar menig concurrent hen om benijdt. In diezelfde gedachtegang koopt het bedrijf zijn onderdelen zo lokaal mogelijk in en zit het stevig verankerd in de economie van de Elzas, een streek waar Duitsland en Frankrijk elkaar treffen.

ET Lander: ideeën van jaren, maar vanaf nul begonnen

Bij de ontwikkeling van de ET Lander werden alle ideeën die al jaren tussen de medewerkers van Etesia en klanten waren gerijpt in één concept verenigd. Drie jaar geleden werd het licht op groen gezet voor de concrete omzetting: het ET Landerconcept werd realiteit. Het resultaat is een elektrisch voertuig dat 1000 kg mag laden en volgens de homologatie 750 kg in de trekhaak meenemen. De sterkte zijn de hele resem opties waarmee deze ET Lander iedereen kan bekoren. Voor dit jaar plant Etesia een voorserie van 50 voertuigen; als alle onderdelen tijdig geleverd kunnen worden.

Keuze voor loodbatterij

Lithium-Ionbatterijen uit China, met Kobalt dat onder mensonwaardige omstandigheden wordt gewonnen en niet gerecycleerd kan worden, dat zagen ze bij Etesia niet zitten. Daarom viel de eerste keuze op de meest moderne loodbatterijen die er nu op de markt zijn. De tractiebatterij weegt 571 en bij defect van een van de cellen, kan die vlot en met weinig kosten vervangen worden. Bij een Lithium-Ionbatterij is herstellen omzeggens niet mogelijk, aldus de fabrikant. Op 8 uur is de batterij van leeg tot opgeladen (aan een stopcontact van 16 Amp) en is het voertuig klaar voor 100 kilometer onder gunstige omstandigheden. Wordt er meer kracht van de machine gevraagd dan ligt de autonomie op 60 km.
De ET Lander zal heel het jaar door geproduceerd worden, dit in tegenstelling tot de grasmaaiers, die een seizoensproductie zijn.

On the road

We probeerden het voertuig in al zijn facetten uit. Elektrische voertuigen kunnen heel stevig accelereren en dat vraagt natuurlijk vermogen uit de batterij. Wij hadden het gevoel dat de ET Lander spaarzaam met energie omgaat. Bij hellend terrein bijvoorbeeld bewaart hij zijn energie; als het vlak wordt of bergaf gaat, dan rijdt hij vlot boven de 40 km/u. Bij het lossen van het rijpedaal wordt er energie gerecupereerd. Op het dashboard konden we volgen hoe we zuinig kunnen rijden; een handige hulp om zo lang mogelijk met een batterijvulling te kunnen doen.

De ET Lander is vooraan met een dubbele MC Pherson driehoek afgeveerd (zoals een traditionele auto) en achteraan met bladveren. De fabrikant schrijft hellingen voor tot 35% en de bodemvrijheid bedraagt 20 cm. De transmissie zit tegen de achteras geschroefd en is op haar beurt verbonden met de elektrische asynchrone driefasemotor van 10 kW. Het voertuig staat standaard in hoge versnelling tenzij je op voorhand de knop met de schildpad indrukt. Er is ook mogelijkheid tot differentieelblokkering. De draaicirkel bedraagt 4,4 meter en sturen gaat soepel dankzij de elektrische stuurbekrachtiging. De gewenste rijsnelheid kan vastgezet worden met een cruise control.

Opbouw

Het multifunctionele voertuig is 3,72 meter lang, weegt 1695 kg leeg en is voorzien van een ruime cabine voor 2 personen. Deze cabine met 1,7 m3 vrije ruimte heeft een grote deur met lage instap aan beide kanten en een heel ruim zicht rondom.
Tussen de cabine en de kipbak is er nog ruimte voor een watertank van 400 liter; op het dashboard zit al een schakelaar inclusief bedrading om deze pomp aan te sturen.
Het laadbakje van 1,80 bij 1,50 meter kun je tot plateau omvormen. De zijborden kunnen in dat geval dienen als oprijrampen. Het bakje kan aan drie zijden kippen door het versteken van een blokkeerpin.
Links en rechts is het voertuig voorzien van uitgebreide opbergkoffers waar je veel materiaal zoals bijvoorbeeld een kettingzaag en die dingen, in kwijt kunt.
Vooraan bestaat de optie voor een aftakas om bijvoorbeeld een pomp aan te drijven.

De bediening

Om te kunnen rijden volstaat het om de hoofdschakelaar op te zetten en door contact te maken met een magneetsleutel ‘start’ het voertuig. Aan het dashboard bovenaan staat een knop om in het menu te bladeren; links zit de schakelaar om het stopcontact voor 220 V aan de rechterkant van de machine te activeren. Dat stopcontact geeft ook stroom terwijl het voertuig rijdt. De stroom voor dit opgebouwde stopcontact wordt van de hoofdbatterij afgetakt en loopt via een omvormer van 72 Volt gelijkstroom naar 230 Volt wisselstroom. Uit het stopcontact komt een continuvermogen van 2 kW dat ook pieken tot 3,2 kW aankan. Voldoende voor de meeste elektrische tuinmachines.
Verder zit er in de cabine nog een losse afstandsbediening om het bakje van buitenaf te kippen. Om tijdens het kippen te kunnen doorrijden moet je eerst een knop activeren; anders stopt het voertuig bij het kippen. Als de kipper omhoog is gaat het zwaailicht automatisch aan.

Ook interessant voor jou