EGO onderzoek: tuiniers bezorgd over vervuiling door gereedschap

15 oktober 2022

Benzinebladblazer stoot 11x meer CO2 uit dan een compacte auto* EGO, specialist in accugedreven tuingereedschap, maakt vandaag de resultaten uit het rapport “Accu versus benzine – opvattingen en gebruik” bekend. EGO onderzocht onder amateur- en professionele tuiniers het gebruik van gereedschap en hun visie op het milieu. Voor dit onderzoek zijn twee groepen benaderd: professionele […]

Benzinebladblazer stoot 11x meer CO2 uit dan een compacte auto*

EGO, specialist in accugedreven tuingereedschap, maakt vandaag de resultaten uit het rapport “Accu versus benzine – opvattingen en gebruik” bekend. EGO onderzocht onder amateur- en professionele tuiniers het gebruik van gereedschap en hun visie op het milieu.

Voor dit onderzoek zijn twee groepen benaderd: professionele (20%) en niet-professionele gebruikers (80%)**. Op basis van anekdotische en kwantitatieve gegevens schetst het rapport een beeld van de huidige situatie. Gerco de Graaf, Sales Director at EGO Power+: “Dit onderzoek is gehouden in het Verenigd Koninkrijk, maar in de Benelux horen we dezelfde geluiden. En emissies en gebruik van benzine met deze apparatuur zijn in elk land hetzelfde.”

Wat gebruiken tuiniers nu

Meer dan de helft van de thuisgebruikers onderhoudt zijn tuin met heggenscharen en grastrimmers (respectievelijk 62% en 58%). De grasmaaier is het meest populair (88%). De meeste tuiniers gebruiken benzinegedreven tuinapparatuur. Onder professionele tuiniers gebruikt 51% ook accugedreven apparatuur en thuisgebruikers slechts 31%.

Het seizoen van de bladblazers breekt nu aan, waar openbare ruimtes door gemeenten worden onderhouden door benzinegereedschap (89%) met een jaarlijks gebruik van 600.000 liter benzine.

66% van de professionele gebruikers ondervindt letsel of gezondheidsklachten door het gebruik van benzinegedreven gereedschap (letsels door trillingen, gehoor- en ademhalingsproblemen).

Duurzaam

Uit het onderzoek blijkt dat 80% van de gebruikers van tuingereedschap weet dat batterijen stil, veilig, onderhoudsvrij en milieuvriendelijk zijn. En zelfs 84% vindt dat iedereen moet bijdragen in de strijd tegen vervuiling. 73% van de gebruikers neemt ook daadwerkelijk stappen om hun ecologische impact te verminderen. 60% van de gebruikers van tuingereedschap ziet het voordeel voor het milieu in bij een overstap naar elektrisch tuingereedschap. Waarom wordt benzinegedreven apparatuur dan nog wel zoveel gebruikt? Minder dan 40% van de gebruikers denkt dat gereedschap op batterijen krachtig is, goed presteert en duurzaam is ten opzichte van benzine.

Gerco de Graaf: “Dat is bij veel gebruikers een misvatting, want ons tuingereedschap is met de EGO ARC Lithium accu minstens zo krachtig en heeft een lange accuduur, zodat tuinliefhebbers langere tijd kunnen werken zonder tussentijds opladen. Daarnaast heeft het gebruik van elektrisch tuingereedschap een goede invloed op ons milieu en onze gezondheid. Het stoot tijdens gebruik geen schadelijke stoffen uit en het geluidsniveau is ook een stuk lager in vergelijking met gereedschap dat werkt op benzine. Alle reden om definitief afscheid te nemen van benzine aangedreven gereedschap en te kiezen voor de elektrische variant, wat ook onze visie is verwoord in onze Challenge 2025.”

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat luchtvervuiling jaarlijks verantwoordelijk is voor miljoenen vroegtijdige overlijdensgevallen en een reeks ademhalingsaandoeningen. Ook tuingereedschap dat werkt op benzine heeft een nadelige invloed op het milieu en de gezondheid. De hoeveelheid brandstof die elke professionele gebruiker per jaar aan benzine in hun tuingereedschap verbruikt, is goed voor een autorit van Amsterdam naar Madrid – en weer terug.

Rapport en onderzoek 

Het rapport “Accu versus benzine – opvattingen en gebruik”, dat onderdeel is van de EGO Challenge 2025-visie, is via deze link te downloaden.

Om hun geschiktheid te beoordelen werden respondenten in het onderzoek gescreend op een aantal criteria. Zo moesten de particuliere gebruikers in het bezit zijn van minstens één type elektrisch tuingereedschap en professionele gebruikers werden gescreend op basis van hun beroep.

Challenge 2025

Challenge 2025 is de missie van EGO om zowel particuliere als professionele gebruikers in de tuinsector ervan te overtuigen dat bij een nieuwe aanschaf brandstof-aangedreven tuinmachines tot het verleden behoren en accutuinmachines uit milieuoogpunt de enige logische keuze zijn. Challenge 2025 houdt in dat tegen eind 2025 accu’s de voornaamste stroomvoorziening voor draadloos tuingereedschap is.

Over EGO

EGO is een bedrijf dat gebouwd is op innovatie. Als onderdeel van een in 1993 opgericht internationaal productiebedrijf heeft EGO al vanaf het begin de grenzen van de draadloze technologie verlegd. Als een van ’s werelds grootste fabrikanten van gereedschap, produceert EGO jaarlijks meer dan 10 miljoen eenheden per jaar en verkopen ze in 65 landen wereldwijd.

EGO Power+ levert hetzelfde vermogen als benzine, maar dan zonder lawaai, gedoe en rook. EGO’stoonaangevende Arc Lithium 56v batterijtechnologie biedt een nieuw prestatieniveau, waarmee de gebruiker over het betrouwbare vermogen beschikt dat nodig is om de tuinklus op een krachtige wijze te klaren.

Elektrisch tuingereedschap van EGO biedt het ultieme gemak door het comfortabele gebruik, de lange accuduur en de snelle laadtijden. Ritjes naar het tankstation en de opslag van licht ontvlambare vloeistoffen zijn voorbij.

Meer informatie: www.egopowerplus.nl.

*  Voor de vergelijking is in dit onderzoek een Ford Fiesta gebruikt, model 2018-tot heden, benzine 1-liter (140pk), Euro 6d-temp

**) In totaal hebben 1255 mensen meegedaan aan dit onderzoek

Ook interessant voor jou