Doorzaaien om de grasmat te versterken tegen droogte: hoe corona de mens dwong om respect voor de natuur te krijgen

26 oktober 2020
Peter Menten
Peter Menten

Corona heeft even de ‘pauzeknop’ van ons jachtige leven ingedrukt, zodat de mens nu noodgedwongen de tijd moet nemen om contact met zijn omgeving te maken. En daar horen in de eerste plaats de eigen woning en tuin bij. Het positieve is dat, ondanks alle menselijke ellende, de natuur zich in al haar lenteschoonheid ontpopt, […]

Corona heeft even de ‘pauzeknop’ van ons jachtige leven ingedrukt, zodat de mens nu noodgedwongen de tijd moet nemen om contact met zijn omgeving te maken. En daar horen in de eerste plaats de eigen woning en tuin bij. Het positieve is dat, ondanks alle menselijke ellende, de natuur zich in al haar lenteschoonheid ontpopt, alsof er niets aan de hand is.

Plots valt het de tuinleek op hoe weinig gras er nog in het mosgazon is overgebleven. Deze confrontatie groeit dag na dag langzaam uit tot een ergernis die uitmondt in een noodoproep naar de tuinaannemer om het gazon te komen redden. En nu wordt het voor de tuinaannemer interessant om zijn stempel op de tuin te drukken.

Als een verouderde en verdroogde grasmat het symptoom is, dan is doorzaaien de remedie. Het vernieuwende paardenmiddel waarmee Eliet dit voorjaar op de markt komt, is de nieuwe DZC 450. Dit is een compacte doorzaaicombinatie waarmee het bedrijf de lijn in zijn gamma doorzaaicombinaties naar beneden doortrekt.

Versneld kiemproces

Na een intensieve verticuteerbeurt kan men met de doorzaaimachine aan de slag. Met zijn werkbreedte van 45 cm is deze zelfrijdende DZC 450 heel handig in kleine en middelgrote tuinen. Net zoals bij het grotere model draaien de messen overtop en frezen ze groeven van 8 mm diepte in de gazonbodem. Deze groeven vormen het zaaibed waar het zaad zal ingebracht worden. De afstand tussen de zaailijnen bedraagt slechts 27 mm, wat zorgt voor een intensief verjongingseffect. Eliet rustte ook de nieuwe DZC 450 met zijn gepatenteerde zaadverdeelsysteem uit. Dankzij dit ingenieuze systeem worden zaadjes met hoge nauwkeurigheid in het zaadbed gebracht. Zo ontstaat er een grote zekerheid dat het zaaddebiet van 25 à 30 g/m² maximaal tot zijn recht komt. De groefjes worden na het zaaien mooi aangewalst en de restaarde die bij het maken van de groeven vrijkwam, wordt door de machine als een topdressing bovenop het zaaibed uitgestrooid.

Precisiezaai gecombineerd met topdress

Voor een gelijkmatige verdeling van deze topdress-aarde werd in de DZC 450 een speciaal schoepenrad voorzien. Deze geïntegreerde topdress-techniek in combinatie met de precisiezaai-inrichting is uniek in de markt. Door het zaad af te dekken wordt er als het ware een beschermend en isolerend deken over uitgerold. Het kiemproces komt hierdoor sneller op gang en bovendien is de kwetsbare kiem ook beter beschermd tegen uitdroging. Eliet verkiest voor een maximaal effect het speciaal samengestelde Renova-doorzaaimengsel van Advanta.

Voldoende water na het doorzaaien

De enige factor die nog bepalend blijft voor de opkomst en het welslagen van de renovatie, is water: iedere dag 5 l/m² gedurende de eerste twee weken is een minimum. Vooral als de nieuwe grasplantjes nog geen sterk ontwikkelde wortels hebben waarmee ze water op grotere diepte kunnen aanboren, is dagelijks beregenen of irrigatie een must. Uiteraard spelen hier de ‘blijf in uw kot’-maatregelen weer in het voordeel. Er is tijd genoeg om te waken over het nieuwe zaadbed dat geen tekorten mag lijden. Na enkele weken vindt plots de magie plaats, want een lichtgroene gloed verschijnt over het gazon als de jonge grasplantjes hun kopjes laten zien. Redenen genoeg om zich als tuinliefhebber gelukkig te voelen en nieuwe moed te krijgen ‘om nog even door te zetten’.

Ook interessant voor jou