‘Door gras te rollen veel minder last van dollarspot’

12 maart 2024
Dick van Doorn
Dick van Doorn

Omdat wij als redactie al op bezoek waren in Duitstalig België, en Luxemburg daar natuurlijk niet ver vandaan ligt, gingen wij nogmaals langs bij de mooie Luxemburgse golfbaan Golf de Clervaux. Deze golfbaan werd op 22 mei 1992 officieel geopend door groothertog Henri van Luxemburg. Het is een bloemenrijke en ‘veilige’ golfbaan, aangezien de baan […]

Omdat wij als redactie al op bezoek waren in Duitstalig België, en Luxemburg daar natuurlijk niet ver vandaan ligt, gingen wij nogmaals langs bij de mooie Luxemburgse golfbaan Golf de Clervaux. Deze golfbaan werd op 22 mei 1992 officieel geopend door groothertog Henri van Luxemburg. Het is een bloemenrijke en ‘veilige’ golfbaan, aangezien de baan met een meldingssysteem voor onweer werkt.

Al in 1988 werd begonnen met de aanleg van golfbaan Golf de Clervaux in het Luxemburgse Eselborn-Clervaux. Eerst werd de drivingrange aangelegd en vervolgens de eerste holes. De drivingrange werd officieel ingehuldigd op 19 oktober 1990 en de eerste negen holes gingen op 6 juni van het volgende jaar open. In september 1991 nam de eerste golfcoach zijn taken waar op de nu voltooide 18-holes, par 72 baan, waar hij nieuwkomers vertrouwd maakte met de kneepjes van de golfsport. Het clubhuis werd gebouwd volgens de plannen van architect Pierre Stumper. Speciaal voor beginners heeft de Luxemburgse golfbaan een compact golfbaantje met 3 holes.

De oppervlakte van de golfbaan zelf beslaat tachtig hectare, waarvan 50 ha speelveld. De rest is bos. De grond is tot op de dag van vandaag eigendom van de staat Luxemburg. De golfbaan betaalt huur aan de staat Luxemburg, maar daar staat wel weer tegenover dat de golfbaan ook een deel van de onderhoudskosten vergoed krijgt. Volgens voorzitter Robert Thillens van golfbaan Golf de Clervaux was de reden voor de aanleg vooral dat er te weinig mogelijkheden waren voor toeristen om te golfen in het noorden van Luxemburg.

Alles tiptop voor de wedstrijd begint

Net op het moment van ons bezoek worden grondige voorbereidingen getroffen voor een wedstrijd die georganiseerd is door de China- Luxembourg Golf Alliance. De wedstrijdbeker staat al pontificaal klaar op een tafel voor het clubhuis. Het greenkeepersteam is volop bezig met de laatste werkzaamheden om de baan tiptop in orde te maken. Zelfs nog vlak voor het toernooi begint, wordt een aantal tees en greens nog even gauw schoongeblazen.

‘Iedereen kans geven om te golfen’

In die beginjaren, net na de opening, had Golf de Clervaux nog moeite om leden te werven. Begin jaren negentig had de baan ongeveer 250 vaste leden. Uiteraard ging de baan ook met greenfees werken, maar ook daarvoor liep het nog niet meteen storm. Momenteel bedraagt het vaste ledenaantal plusminus 450 leden. Ongeveer de helft van de leden komt uit ons land, de andere helft uit Luxemburg zelf. In 2010 werd het hotelgedeelte van de golfbaan vergroot van 18 naar 23 hotelkamers en inmiddels heeft de golfbaan ook twee restaurants. Om iedereen in de regio rondom de golfbaan een kans te geven om te kunnen golfen op Golf de Clervaux heeft de golfbaan in 2015 een convenant afgesloten met het sportministerie van Luxemburg. Mensen die het normale jaarbedrag niet kunnen betalen, kunnen sindsdien tegen gereduceerd tarief een jaar lang golfen op deze unieke golfbaan. Ook op de greenfees kan een reductie worden verkregen. In samenwerking met Luxemburgse scholen zijn er speciale projecten opgestart om de golfsport te promoten onder de schoolgaande jeugd.

Begin jaren negentig werd op de golfbaan een drainagesysteem aangelegd om de baan winter en zomer in perfecte conditie te houden. De watervoorziening heeft de Luxemburgse golfbaan goed voor elkaar. De baan heeft twee grote waterbassins waar in totaal veertien miljoen liter water in kan. Er is een hoofdwaterbekken en een wat kleiner waterbekken. Thillens: ‘Normaliter hebben wij ruim voldoende water door deze twee waterbassins, maar vorig jaar moest er onderhoud aan het hoofdwaterbekken gepleegd worden, dus hadden wij te weinig water. Gelukkig konden wij water kopen van de gemeente Clervaux.’ De golfbaan heeft een beregeningssysteem, en er wordt ‘s zomers zo min mogelijk water verspild bij het beregenen van de golfbaan.

Al sinds 2015 pesticidevrij

Bijzonder is dat Golf de Clervaux samenwerkt met het Our-natuurpark, waar het grondgebied van de golfbaan onder valt. Volgens Thillens als een van de weinige golfbanen van de regio. De golfbaan is ook heuvelachtig: bij hole 9 is het niveauverschil maar liefst cira 50 meter tussen tee en green. Door de vele natuur en bomen besteedt de golfbaan al jarenlang extreem veel aandacht aan de natuur en biodiversiteit op haar banen. Al sinds 2015 is Golf de Clervaux pesticidevrij. De Luxemburgse golfbaan doet veel aan de biodiversiteit in de vorm van bloemrijke golfbaanranden en bloemenweideborders die overal op de golfbaan te vinden zijn. Verder wordt schuilgelegenheid gecreëerd voor insecten, onder meer in de vorm van heggen die gevormd worden door takken tussen palen te leggen. Verder worden de semi-rough en rough gemaaid met een maaibalk, zodat de biodiversiteit in deze stroken zo goed mogelijk gehandhaafd blijft.

Golf de Clervaux is ook een heel veilige golfbaan. Als een van de weinige golfbanen in Europa heeft ze een speciaal meldingssysteem voor storm- en onweergevaar (met dus kans op blikseminslag). Zodra een onweersbui nadert, gaat op de golfbaan een signaal af zodat de spelende golfers gewaarschuwd worden om terug te keren naar het clubhuis.

Inzet Zwitsers product

Het greenkeepersteam van Golf de Clervaux gebruikt een Zwitsers product om het gras van de tees en greens gezond te houden. Het zag dat dit middel met succes toegepast werd op Zwitserse golfbanen en besloot het gelijk te kopen. Het is een soort desinfectiemiddel op basis van zout en water dat uiteenvalt zodra het op de tee of green wordt toegepast. Wat ook bijzonder is, en nog weinig wordt toegepast op Europese golfbanen om dollarspot te bestrijden, is het rollen van de tees en greens met een Toro Greenspro 1260. Een mechanische manier van ziektebestrijding dus. De Toro Greenspro 1260 heeft rollers aan de onderzijde zodat het gras gerold wordt, waardoor er vele malen minder kans is op dollarspot. Door het gras te rollen (waardoor het dus omknikt) in plaats van af te knippen, heeft het gras veel minder stress. Daardoor is de kans op dollarspot minder. Het greenkeepersteam rolt de tees en greens twee à drie keer per week. Volgens de golfbaan zorgt het rollen van het gras tevens voor een eerlijker speelveld, aangezien de golfbal op gerold gras een rechtere lijn volgt. Naast dollarspot heeft het gras op de golfbaan soms ook last van fusarium, sneeuwschimmel en paddenstoelen: ziektes en plagen die zo goed mogelijk worden bestreden.

Keuze voor Toro en John Deere

In de beginjaren kocht het management van Golf de Clervaux vooral John Deere-golfmachines. Daarna viel het accent meer op Toro-golfmachines, maar inmiddels is de keuze gemaakt om weer meer John Deere te kopen. ‘Afhankelijk van de toepassing en de prijs van de specifieke machine wordt voor een van de twee merken gekozen. Kwalitatief verschillen beide merken niet veel van elkaar’, aldus voorzitter Thillens. ‘Voor het maaien van de semi-rough en voor het harken van de bunkers gebruiken we Toro- machines.’ Verder heeft de golfbaan een Antonio Carraro-tractor en John Deere ProGator 2030A’s in dieseluitvoering. Sommige worden gebruikt voor het vervoeren van spullen en hebben een laadbak achterop. Eén ProGator 2030A heeft een spuitinstallatie met spuitboom achterop. Met deze spuitmachine wordt onder meer het natuurlijke Zwitserse middel gespoten om het gras gezond te houden en tevens vloeibare kunstmest gesproeid om de grasgroei op peil te houden. Een andere ProGator 2030A heeft een bezandingsmachine van GKB achterop zitten, de Sandspreader. Daarnaast heeft de golfbaan de speciale bezandingsmachine TB Brush, waarmee het zand in de beluchtingsgaten geborsteld wordt. Bij Golf de Clervaux zijn tot nog toe alleen de Club Cars elektrisch.

Met Grillo maaien en zuigen

Onlangs kocht de golfbaan een splinternieuwe Italiaanse maai- zuigcombinatie van Grillo. Met deze machine worden diverse golfbaangedeeltes gemaaid. Vrij nieuw is ook de John Deere 2750 E-Cut Hybrid-triplexmaaier. Deze luxe tee- en greenmaaier heeft een vloeistofgekoelde driecilinder-dieselmotor van 19,6 pk en elektrische maaikooiaandrijving. Om grasveld te herstellen heeft de golfbaan een Vredo-doorzaaimachine. Het management van de golfbaan houdt ook de hand op de knip wat betreft de onderhoudskosten aan de machines. Vrijwel al het onderhoud aan de machines wordt door het eigen greenkeepersteam uitgevoerd.

Golfbaan blijft zich doorontwikkelen

Golf de Clervaux blijft zich ook de komende jaren ontwikkelen. Momenteel moeten golfers bij hole 18 een wegeltje oversteken als ze naar deze hole toe willen gaan. Vervolgens moeten ze dezelfde beweging maken in het terugkeren. Vandaar dat Clervaux hole 18 gaat vernieuwen, zodat de golfers dit straatje niet meer moeten oversteken. Zodoende kunnen ze hun hele spel op de golfbaan zelf blijven. Dit betekent ook dat de golfbaan van een par 72 naar een par 73 gaat. Naast de vernieuwing van de baan wil men verder inzetten op de werving van meer vaste leden. Volgens de voorzitter is het doel om binnen een aantal jaren op 600 vaste leden te komen. Tegelijk daarmee wil de golfbaan meer greenfeeleden binnenhalen. Die wil men dan vooral in de Benelux-landen werven.§

Ook interessant voor jou