De STIHL groep realiseert in 2020 een belangrijke verkoop- en omzetstijging

16 juni 2021

wereldwijde omzetgroei dankzij sterke vraag naar tuinproducten Versterking van de expertise op het gebied van accumachines: tiental nieuwe STIHL accuproducten voor professionals STIHL geeft vorm aan zijn transformatie om groei op middellange en lange termijn te realiseren In het boekjaar 2020 realiseerde de STIHL groep een omzet van 4,58 miljard euro. Dit komt overeen met […]

  • wereldwijde omzetgroei dankzij sterke vraag naar tuinproducten
  • Versterking van de expertise op het gebied van accumachines: tiental nieuwe STIHL accuproducten voor professionals
  • STIHL geeft vorm aan zijn transformatie om groei op middellange en lange termijn te realiseren

In het boekjaar 2020 realiseerde de STIHL groep een omzet van 4,58 miljard euro. Dit komt overeen met een groei van 16,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar (2019: 3,93 miljard euro). In totaal werd 90 procent van de omzet buiten Duitsland gegenereerd. Zonder rekening te houden met wisselkoerseffecten steeg de omzet met 20,8 procent. In lijn met de positieve bedrijfsprestaties steeg het personeelsbestand met 9 procent tot 18.200 medewerkers wereldwijd (per 31 december 2020). De kapitaalstructuur van de groep blijft zeer solide dankzij een hoge solvabiliteitsratio van 69,6 procent. De investeringen worden nog steeds gefinancierd uit de eigen liquide middelen van de groep. Net als in de vorige jaren waren de investeringen aanzienlijk hoger dan de afschrijvingen. Voor 2021 verwacht STIHL een verdere groei van de verkoop en omzet ­– ook dankzij een groot aantal nieuwe producten.

Wereldwijde verkoop- en omzetgroei door toenemende focus op eigen tuin, nieuwe producten en dankzij gunstige weersomstandigheden

In 2020 realiseerde de STIHL groep op bijna alle markten een verkoop- en omzetgroei. De hoogste groeipercentages werden genoteerd in het segment van de accuproducten. Het aandeel van de accuproducten in de totale verkoop bedraagt nu 17 procent en blijft stijgen. Ook in het segment van de benzineproducten was er een sterke groei van de verkoop, waarbij de hoeveelheden zelfs veel groter waren dan in het segment van de accumachines. Vooral in Noord-Amerika ontwikkelde de vraag naar producten op benzine zich positief.

“Bij het begin van de coronapandemie en ondanks pessimistische prognoses hebben wij de beslissing genomen om te blijven produceren volgens de hoogste kwaliteitseisen en in overeenstemming met de meest veeleisende normen inzake infectiebescherming om zo onze klanten te kunnen bevoorraden. In maart en april 2020 hebben we sterke verliezen geleden toen heel wat dealers zich genoodzaakt zagen hun activiteiten tijdelijk stop te zetten wegens de coronapandemie. In mei is de vraag naar STIHL echter weer gestegen, zodat we de aanvankelijke verliezen snel hebben kunnen compenseren”, verklaarde dr. Bertram Kandziora op de persconferentie over de jaarresultaten van de onderneming.

Vooral nieuwe producten hebben bijgedragen tot een sterke groei van de verkoop. De STIHL GTA 26 accusnoeizaag voor tuinonderhoud, de STIHL HLA 66 accuheggenschaar op steel en de STIHL MS 400 C-M benzinekettingzaag ­– beide voor professioneel gebruik – bleken bijvoorbeeld bijzonder populair. De vraag naar STIHL producten was niet alleen groot bij particulieren, maar ook bij professionele gebruikers in de tuin- en landschapsbouw, de land- en bosbouw en het wegonderhoud, die ondanks de beperkingen tijdens de pandemie moesten blijven werken. Het “cocooningeffect” had ook een positieve invloed. Veel klanten brachten vorig jaar merkbaar meer tijd thuis door om in hun tuin te werken. Bovendien was het weer in de lente zo goed dat er een grote vraag was naar STIHL tuinmachines.

Hoog niveau van gezondheidsbescherming en uitgebreide planning voor productie en logistiek

“Een hoog niveau van gezondheidsbescherming, het proactief veiligstellen van toeleveringsketens en de voortzetting van de productie op hoog niveau waren het afgelopen jaar de centrale pijlers van onze strategie. Als familiebedrijf hebben wij een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van onze medewerkers, dealers en klanten. Daarom hebben wij al in een vroeg stadium uitgebreide maatregelen op verschillende niveaus van het bedrijf ontwikkeld en doorgevoerd”, benadrukt dr. Kandziora.

Een effectief hygiënebeleid, uitgevoerd in nauwe samenwerking met de verantwoordelijke autoriteiten om de gezondheid van onze medewerkers te beschermen, had de hoogste prioriteit. Tegelijkertijd leverde het bedrijf alle beschikbare onderdelenvoorraden aan de montagefabrieken of liet deze door leveranciers op tijd leveren.

Dr. Kandziora: “Op dit punt profiteerden we van de voordelen van ons eigen productienetwerk en van de sterke partnerschappen met onze leveranciers. Toch waren we genoodzaakt om verschillende montageplannen flexibel aan te passen.”

De onderneming ondersteunde de STIHL dealers met maatregelen zoals verlengde betalingstermijnen. Dankzij een doorgedreven en vooruitziende productie- en verkooplogistieke planning kon STIHL de bevoorradingsketens zo goed mogelijk in stand houden en grotendeels aan de grote vraag van de klanten voldoen.

“Toch hebben we ook enkele vertragingen opgelopen bij de bevoorrading van producten waarnaar een bijzonder grote vraag was”, voegt dr. Kandziora eraan toe.

STIHL geeft vorm aan de transformatie en anticipeert op een verdere groei

“In het afgelopen jaar hebben wij onze leidende positie op de wereldmarkten kunnen versterken. Dit jaar zullen we ook de uitdagingen van de bevoorradingsketen en de materiaalstromen moeten overwinnen. Bovendien moeten we ervoor zorgen dat de STIHL groep haar toekomst op middellange en lange termijn veiligstelt. Onze sector ondergaat een grondige transformatie ­– gedreven door een steeds verder doorgedreven digitalisering en beperking van de CO2-uitstoot. Op de markten zien we een toenemende concurrentiedruk in het accusegment, met veranderende klanteneisen en nieuwe informatie- en verkoopkanalen”, legt de voorzitter van de raad van bestuur van STIHL uit.

De onderneming heeft een aantal projecten opgestart om deze transformatie vorm te geven. Ze hebben als doel de focus op de toekomstige markteisen en de klanten zelf te versterken.

“De STIHL ondernemingsgroep zal ook op middellange en lange termijn haar groeivermogen behouden. Ook voor het lopende boekjaar 2021 ben ik optimistisch en voorzie ik een groei van de omzet en de verkoop”, vervolgt dr. Kandziora.

STIHL heeft zich geëngageerd om de doelstelling van het Akkoord van Parijs na te leven en wordt klimaatneutraal

“STIHL heeft al sinds de oprichting van het bedrijf een band met de natuur. De wortels van onze onderneming liggen in de bosbouw en onze producten kunnen helpen om op een verantwoorde manier met het milieu om te gaan, om het te behouden en te beschermen”, aldus de voorzitter van de raad van bestuur van STIHL.

STIHL heeft zich geëngageerd om de doelstelling van het Akkoord van Parijs om de opwarming van de aarde tot minder dan twee graden Celsius te beperken na te leven. Sinds januari 2021 isSTIHL klimaatneutraal in Duitsland en dit is een integraal onderdeel van de klimaatstrategie van STIHL. De wereldwijde productiebedrijven zullen in 2022 volgen en de internationale verkoopmaatschappijen zullen uiterlijk in 2028 hetzelfde doen. De focus ligt op de directe en indirecte CO₂-emissies (Scope 1 en 2 volgens het Greenhouse Gas Protocol) die rechtstreeks beïnvloed kunnen worden. Zo wordt bijvoorbeeld de volledige elektriciteitsbehoefte in Duitsland gedekt door 100 procent groene stroom. De CO₂-uitstoot op korte termijn die niet vermeden kan worden, compenseert STIHL door internationale klimaatbeschermingsprojecten te steunen die gecertificeerd zijn met het internationaal erkende en onafhankelijke kwaliteitslabel “Gold Standard”. Op lange termijn zal de uitstoot door duurzame energie-efficiëntiemaatregelen en door de eigen productie van groene energie verder beperkt worden om de hoeveelheid CO₂-compensatie nog meer te verminderen.

Nieuwe producten

Nieuwe producten die sinds eind 2020 zijn gelanceerd en in de eerste zes maanden van 2021 zullen worden gelanceerd:

  • Accuproducten: Het STIHL AP accusysteem, bestemd voor professionele gebruikers in de tuin- en landschapsarchitectuur, voor het onderhoud van bomen en voor gemeentediensten, is alleen al met meer dan een tiental nieuwe producten gegroeid: vier grasmaaiers (STIHL RMA 253, RMA 443 PV, RMA 448 PV en RMA 2 RV), drie heggenscharen op steel (STIHL HLA 66, HLA 86 en HLA 135), twee hoogsnoeiers (STIHL HTA 66 en HTA 86) en twee bosmaaiers (STIHL FSA 86 R en FSA 135), samen met een sproeiapparaat (STIHL SGA 85) en een combimotor (STIHL KMA 135 R). De combimotor is compatibel met diverse combigereedschappen – van bosmaaiers tot bladblazers – waardoor de diversiteit van het STIHL accugamma nog groter wordt.

    Ook het AK accusysteem voor particuliere tuineigenaren en semiprofessionele gebruikers (zoals conciërgediensten) werd uitgebreid. Het omvat nu een grasmaaier (STIHL RMA 248) met een maaibreedte van 46 cm en een bosmaaier (STIHL FSA 60 R) die met verschillende maaikoppen aan de specifieke toepassing kan worden aangepast.

  • Digitale producten: De nieuwe STIHL connected Box zal het machineparkbeheer voor elektrisch gereedschap en accu’s nog eenvoudiger maken. Vooral klanten met grote machineparken, zoals tuinbouw- en landschapsbedrijven of gemeentelijke diensten, zullen voordeel halen uit de mogelijkheid om gegevens automatisch uit te lezen via de connected Box. In de toekomst zal informatie zoals de looptijd van de accu en de locatie ook zonder smartphone op het STIHL connected platform beschikbaar zijn, zodra een connected Box op een centrale plaats in het bedrijf geïnstalleerd is.
  • Robotmaaiers: STIHL breidt ook zijn gamma robotmaaiers uit. De nieuwe STIHL RMI 522 C maait gazons met een oppervlakte tot 2.100 vierkante meter automatisch. Dankzij de intelligente programmering, het flexibele maaiplan en de mogelijkheid om de gebruiksoppervlakte in kaart te brengen, hoeft de iMOW robotmaaier wekelijks maar een korte maaibeurt uit te voeren. Met de RMI 522 C kunnen gebruikers bijvoorbeeld de maaitijden aanpassen vanaf elke locatie met behulp van de iMOW app via smartphone of tablet. De huidige status kan worden opgevraagd via smartwatch.
  • Benzineproducten: In de herfst van vorig jaar vervolledigde de STIHL MS 881 het gamma van de professionele STIHL kettingzagen. Met haar 6,4 kW is ze de krachtigste in serie vervaardigde kettingzaag ter wereld. Bovendien is ze momenteel het enige model op de markt dat in haar vermogensklasse dankzij haar STIHL 2-MIX-motor van de nieuwste generatie aan de strenge emissienorm EU 5 kan voldoen. De nieuwe FS 561 C-EM is het krachtigste model van de STIHL benzinebosmaaiers voor bos- en landschapsonderhoud. Naast zijn krachtige motor onderscheidt hij zich ook door zijn bijzonder grote maaicirkel (560 mm).
  • Reinigers en alleszuigers: Twee nieuwe middelgrote hogedrukreinigers (STIHL RE 150 PLUS en RE 170 PLUS) met een maximumdruk tot 180 bar breiden het segment van de reinigers uit. Ze leveren snelle reinigingsresultaten voor commerciële en privégebouwen. Twee vlakreinigers voor buiten (STIHL RA 90 en RA 110) vervolledigen het aanbod accessoires voor de hogedrukreinigers in de compacte en middelgrote klasse. Bij de alleszuigers overtuigt het nieuwe instapmodel SE 33 met een indrukwekkende zuigkracht, een uitgebreid standaardaanbod en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Nieuw in het aanbod STIHL fanartikelen

De nieuwe modecollectie en het kwaliteitsvolle assortiment accessoires waren precies op tijd voor het begin van het tuinseizoen 2021 beschikbaar. Ook voor jonge tuiniers is er een uitstekende selectie artikelen, zoals de speelgoedaccubladblazer of de speelgoedaccubosmaaier met bijpassende accessoires.

STIHL TIMBERSPORTS® met alternatieve formats

Sportevenementen maken momenteel moeilijke tijden door. Toch kende de STIHL TIMBERSPORTS® Series een succesvol seizoen in 2020 met alternatieve formats en een flexibele timing. We zijn van plan om hetzelfde te doen voor 2021. De European Trophy vindt plaats op 31 juli 2021 in München, samen met het Rookie European Championship. Het Benelux kampioenschap in Haelen staat gepland op 3 juli 2021, zonder publiek maar met livestream. Op 7 augustus nemen ook Belgische en Nederlandse sporters deel aan de European Nations Cup in München. De seizoensfinale vindt plaats op 2 oktober 2021 in Motorworld in München: de individuele wereldkampioenschappen 2021. Vanwege de coronapandemie zullen er in 2021 geen teamkampioenschappen worden georganiseerd. Wijzigingen aan de kalender van TIMBERSPORTS® evenementen kunnen niet worden uitgesloten zolang de pandemie en de daarmee gepaard gaande beperkingen aanhouden. In het nieuwe seizoen kan STIHL TIMBERSPORTS® blijven rekenen op sterke partners: LIEBHERR blijft nog drie jaar sponsor. Bovendien treedt Ford in 2021 toe tot de STIHL TIMBERSPORTS® Series.

Meer informatie over het Benelux kampioenschap vind je hier.

Ook interessant voor jou