Cramer is gespecialiseerd in accuaangedreven machines. Tot het gamma behoren robotmaaiers, duwmaaiers en handgereedschap in 40, 48 en 82 volt. In deze 82V-reeks zitten bijvoorbeeld een haakse slijpmachine voor beton en een elektrische kruiwagen. Heel recent is daar nog de 82ZT132-zeroturnmaaier aan toegevoegd, die met een werkbreedte van 132 cm 4 tot 5 uur kan […]
Cramer is gespecialiseerd in accuaangedreven machines. Tot het gamma behoren robotmaaiers, duwmaaiers en handgereedschap in 40, 48 en 82 volt. In deze 82V-reeks zitten bijvoorbeeld een haakse slijpmachine voor beton en een elektrische kruiwagen. Heel recent is daar nog de 82ZT132-zeroturnmaaier aan toegevoegd, die met een werkbreedte van 132 cm 4 tot 5 uur kan maaien op één acculading. Cramer ontwerpt en ontwikkelt zijn maaiers in Zweden.
We hadden de RM2700-robotmaaier enkele weken op test. Op zich een eenvoudige maaier die theoretisch geschikt is voor terreinen tot 2.700 m2. Detypebenaming geeft immers aan hoeveel m2 de maaier theoretisch aankan bij 24 uur per dag maaien. In de praktijk zal een maaier in het voorjaar meeruren maaien en in een droge zomer minder om hetzelfde resultaat op het grasveld achter te laten. In functie daarvan stelt men de maaitijden in.
De installatie verloopt makkelijk: een goede plaats zoeken voor het laadstation en daarna de perimeterdraad leggen. In deze uitvoering heeft demaaier, naast de omtrekdraad, nog twee begeleidingsdraden indien gewenst. Met deze laatsten kan de maaier bij het terugrijden naar het laadstation een ‘kortere’ weg nemen: hij hoeft dan niet steeds de hele omtrek af te rijden om zijn station te vinden. De begeleidingsdraad helpt de robotmaaier om vanuit moeilijk te bereiken plaatsen in het maaigebied het laadstation snel terug te vinden. De draad wordt dan bijvoorbeeld tussen het laadstation en een uithoek van het maaigebied of door een nauwe doorgang gelegd. Voor nauwe doorgangen van minder dan 3 m is een begeleidingsdraadaanbevolen.
Het gebruik van een begeleidingsdraad bespaart indirect op stroom doordat de maaier langer effectief kan maaien op één acculading, want hij verliest minder tijd aan het ‘huiswaarts’ rijden. In het geval van een gazon met ‘grillige’ vormen zou hij anders te veel tijd nodig hebben om via de geleidingsdraad naar zijn laadstation te gaan. Door gebruik te maken van een begeleidingsdraad rijdt de maaier dan ook vlotter – met minder manoeuvreerbewegingen – zijn station binnen. Voor een smalle passage of bij een gecompliceerde tuin is een tweede begeleidingsdraad een mooie aanvulling. Deze is eigenlijk een soort ‘bypass’ op de periferiedraad.
De luscode is een signaal dat door de periferiekabel gestuurd wordt. De stroom creëert een magnetisch veld. Door het aanpassen van de luscode worden de frequentie van de robotmaaier en het station op elkaar afgestemd. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat op een bepaalde frequentie beide slecht contact met elkaar hebben omdat er andere ‘storingsbronnen’ in de buurt zijn. We denken daarbij aan een tweede maaier of andere elektromagnetischestralingsbronnen. De maaiers voor grotere oppervlaktes hebben nu twee geleidingsdraden in plaats van één omdat de afstanden groter zijn geworden door de toegenomen oppervlakte. Het effect van een extra geleidingsdraad doet zich indirect terugverdienen door een hoger maairendement van de robot.
Vanaf de RM1000 kan de maaier via zijn app op afstand worden gevolgd. Via deze app zijn onder meer de foutcodes (status), het maaischema (werktijden) en de algemene instellingen op te roepen.
In de maaier zit een simkaart die middels het blauwe lampje aangeeft dat de maaier in contact is. Via de Cramer-app (waarin ook nog andere accuaangedreven machines kunnen worden ondergebracht) kunnen de besturing en opvolging van de maaier worden overgebracht op de smartphone of de thuiscomputer. (Dit laatste is enkel beschikbaar voor een erkende dealer, niet voor de eindgebruiker.)
De RM2700 die we op test hadden, is de eenvoud zelve: een stop-startknop en een paneeltje met een waarschuwingslampje voor in bedrijf, connectie, veiligheid of storing. De robot is voorzien van een regen- en ijssensor. We merkten op dat we bij deze maaier via de app verschillende instellingenkonden invoeren.
Deze robotmaaier is bijzonder krachtig en voorzien voor hellingen tot 20°. Het maaien gebeurt met 1 maaischijf met 3 mesjes die 22 cm per keermeeneemt. De maaihoogte wordt met een mechanische draaiknop tussen 2 en 6 cm ingesteld en kan gewoon tijdens het rijden worden aangepast. Omdat we een nieuwe omtrekdraad hadden gelegd zijn we eerst beginnen maaien op 6 cm om dan per week stapsgewijs af te zakken tot een maaihoogte van 3 cm. Op die manier kan de maaier zich wat aan de eventuele oneffenheden aanpassen en is er nog gelegenheid om het terrein hier en daar iets bij te werken zonder dat er veel schade aangericht wordt. Met de aanhoudende droogte leek het ons dan weer nuttig om terug wat hoger te maaien. Volgens de fabrikant bedraagt het geluidsniveau 58 dB en het enige wat we konden horen, was het afsnijden van het gras bij hoger gras. De rijsnelheid is constant en afhankelijk van de belasting blijft hij iets meer dan 1 uur maaien vooraleer op te moeten opladen. Dat laatste duurt ongeveer 45 minuten.
De maaier is IPX5-geïsoleerd wat betekent dat hij niet enkel tegen regen en weersinvloeden bestand is, maar dat hij zelfs met een tuinslang kan worden gereinigd. De romp of het lijf van de maaier hangt aan 4 punten op en kan makkelijk worden gedemonteerd om de maaier intensief te reinigen.
De RM2700 is op verschillende manieren beveiligd tegen diefstal. Dankzij de 2G/4G-connectiviteit kan zijn positie via gps worden achterhaald en kan de gebruiker een perimeter instellen binnen dewelke de maaier mag werken. Komt hij buiten deze zone, dan krijgt de eigenaar een verwittiging via de app.
Bij een poging tot diefstal zal de maaier vanzelf afsluiten, gaat er een alarm aan en kan gevolgd worden waar hij zich bevindt.
De handleiding van de maaier is zeer volledig en is vlot te vinden op het internet. Ze is compleet en besteedt ruim aandacht aan het installeren van deomtrekdraad en waarop te letten bij het ‘isoleren’ van vormen, voorwerpen en vaste obstakels in het terrein. Net als bij de meeste maaiers ligt de draad hier ook op ongeveer 30 cm van de kant, afhankelijk van het type maaier, het terrein etc. Bij de RM2700 kan via de app worden ingegeven hoever de maaier van de periferiedraad mag maaien. Op een bestaande omtrekdraad kan deze maaier dus vlot geïnstalleerd worden zonder dat de draad moet worden verlegd.
Om de maaier op te starten moet de veiligheidssleutel onderaan de machine in startpositie worden gedraaid. Als hij opgeladen is, volstaat het om de startknop te activeren en dan zal hij zijn geprogrammeerd maaischema afwerken.
Voor het stockeren van de maaier wordt aangeraden (en dat is voor alle maaiers het geval) om de batterij volledig op te laden. Bij het opnieuw uithalen van de maaier terug de batterij opladen tot ze volledig vol is, en pas dan gaan maaien.
Het maaidek onderaan is zo ontworpen dat er weinig vuil zich vastzet. Bovendien kunnen het resterende vuil en aangekoekte grasresten gemakkelijk met een borsteltje worden verwijderd. De rest kan met een tuinslang worden weggespoten.
De accu is onderhoudsvrij, maar heeft een beperkte levensduur van 2 tot 4 jaar, afhankelijk van de lengte van het seizoen en het aantal uur dat degrasmaaier per dag wordt gebruikt.
Op de maaier staan 4 controlelampjes: in gebruik, geconnecteerd, veiligheid en foutmeldingen. In het laatste geval zal er ook een melding naar de app gestuurd worden. Deze 4 lampjes kunnen knipperen of aan of uit zijn. Op het laadstation betekent het groene lichtje dat het signaal van de omtrekdraad in orde is, blauw dat deze onderbroken is en rood wijst op een storing in het laadstation of de stroomtoevoer.
In de gebruikershandleiding staat een keurige en volledige checklist met mogelijke storingen. Dat maakt het voor iedereen die wat logisch kan denken gemakkelijk om het uiterste uit deze maaier te halen.