We hadden de voorbije winter de Eliet Vector 4S op test. Deze oerdegelijke alleterreinversnipperaar is het manusje-van-alles voor alle groen dat gecomposteerd moet worden. We konden ons enkele dagen tegoed doen aan de uitvoering met hydraulisch aangedreven wielen en hydraulische invoerwals. Het is net deze wals, die takken en gebladerte gedoseerd binnentrekt, die deze machine […]
We hadden de voorbije winter de Eliet Vector 4S op test. Deze oerdegelijke alleterreinversnipperaar is het manusje-van-alles voor alle groen dat gecomposteerd moet worden. We konden ons enkele dagen tegoed doen aan de uitvoering met hydraulisch aangedreven wielen en hydraulische invoerwals. Het is net deze wals, die takken en gebladerte gedoseerd binnentrekt, die deze machine zo aangenaam maakt om mee te werken. Wij kozen voor de versie met invoerrol en voorzien van tractie op de hoofdwielen, twee extra’s die – volgens onze ervaring – de capaciteit van de Vector 4S-versnipperaar mee beïnvloeden.
Vooral de invoerwals (156 mm diameter) heeft een grote invloed op het rendement van deze machine die takdiameters tot 8 cm aankan. De vorm van de invoertrechter is bovendien voorzien op brede takken zoals we bijvoorbeeld bij het invoeren van meidoorntakken mochten ondervinden. De tanden op de wals zijn agressief genoeg om het materiaal vlot binnen te trekken en tegelijk geeft de rol het ook soepel af. Als het heel groen en nat is, kan het zijn dat het rond de wals begint te wikkelen. Door deze gewoon een fractie van een toer terug te draaien komt dit gewikkelde pakket los en kan het opnieuw verder ingevoerd worden.
Een grote troef is bovendien dat met de rotor die volgens het hakbijlprincipe werkt (een patent van Eliet) niet alleen takken, maar alle vegetatie fijn versnipperd wordt. Dat maakt dat deze versnipperaar heel het jaar door benut kan worden bij zowel tussentijdse snoeiwerken als voor het zware versnipperwerk. We hadden voor deze gelegenheid een mengsel van klimop, brandnetels en ander stengelachtig gewas klaargelegd. De ene keer hadden we het gemengd met takken, de andere keer hadden we alles apart gescheiden. In beide gevallen trok de invoerwals het klimoptapijt onverschrokken binnen en drukte hij het mooi aan alvorens het in de messenkooi kwam. Dat geeft een regelmatige belasting van de messenkooi en doet het rendement van de machine toenemen. Doordat het groentapijt regelmatig en mooi aangedrukt wordt doorgegeven aan de hakseltrommel draait deze regelmatiger. Een ander facet van de invoerwals is dat deze – samen met de antistressregeling – veel minder energie en concentratie van de gebruiker vereist. Die hoeft zich bijvoorbeeld bij het invoeren van lange takken niet te bekommeren om de takken juist te positioneren, want dat gebeurt vanzelf door de invoerwals.
De 4S-versnipperaars zijn voorzien van een Turbo Discharge- systeem. De zuigturbine creëert een soort vacuümeffect waardoor het groenafval in de versnipperaar wordt aangezogen. De permanente luchtstroom van deze turbogenerator reinigt permanent het systeem zodat verstoppingen quasi onmogelijk zijn.
De bedieningshendel voor de invoerwals is strategisch geplaatst aan elke zijde van de invoertrechter, zodat zowel rechts- als linkshandigen deze steeds binnen handbereik hebben. Het mechanisch bediende hydraulische ventiel van de invoerrol heeft 3 standen: invoer, stop en terugvoer. De hele invoertrechter is beveiligd met een beugel die alle draaiende bewegingen stopt zodra de gebruiker in gevaar zou geraken.
Door de natte ondergrond en om praktische redenen zijn we niet met de machine naar het materiaal gereden, maar hebben we alles gegroepeerd om van daaruit te kunnen invoeren. Ondanks dat hebben we toch kunnen ervaren dat de hydraulische rijaandrijving haar meerprijs waard is. Deze machine van 265 kg op brede gazonbanden koop je om het snoeiwerk te vergemakkelijken (je moet geen snoeiafval vervoeren) en dan is het een must dat deze vlot verplaatsbaar en zelfrijdend is en ook door smalle doorgangen kan. De uitwerppijp is draaibaar over 280° waardoor in elke situatie de optimale opstelling kan worden gekozen. Door zijn compactheid neemt de Vector weinig plaats in in een bestelwagen of op een aanhanger.
De Vestor 4S bestaat in standaardversie, als PRO (met een invoerrol), als On Wheels (met invoerrol en tractie) en als Cross Country (met invoerrol en op rupsen).
Eliet koos voor een eenvoudig, maar to the point ontwerp om van de Vector een bedrijfszekere versnipperaar maken die paraat staat als je hem nodig hebt. Het onderhoud is basic en de Honda GX390-motor werd daarom enkel voorzien van een betrouwbare handstart. Dankzij de kleine weerstand van het messensysteem vraagt de motor weinig kracht om op te starten.
Zoals we in de praktijk konden ondervinden, kiest Eliet voor een allesversnipperaar die grote volumes snoeiresten met veel bladgroen en fijne takjes kan verwerken. Op de brede, vlakke trechterbodem kunnen grote pakketten haagscheersel worden afgelegd, die dan door de brede invoerwals van 156 mm diameter als een plat tapijt en gedoseerd in de messentrommel worden gevoerd. Dat geeft als resultaat ook egalere snippers. De vormen van de trechteropening zijn mooi afgerond om een vlotte en veilige invoer te bevorderen.
De combinatie van het hakbijlprincipe van de messentrommel en de gedoseerde invoer zorgen voor intens gekneusde en uitgerafelde snippers.
De Vector 4S is een eenvoudige machine. Het enige wat – naast de motor – onderhoud vraagt, zijn de messen. Voor het controleren, slijpen, draaien of vervangen van messen moet men dan ook geregeld in de versnipperkamer zijn. Via het toegangsluik dat zich in minder dan 30 seconden en zonder gereedschap laat openmaken kan men direct bij de impeller van het Turbo Discharge-systeem.
Motor: Honda GX390
Maximale takkendiameter: 80 mm
Capaciteit per uur: 3 m3
Invoeropening: 520 x 540 mm
Aantal hakbewegingen/minuut: 56.000
Messen: Resist 8.3 (20 stuks)
Gewicht:265 kg