Bouw je eigen insectenhotel : Zo maak je je tuin klimaatvriendelijker

10 juli 2023

Bloemenweiden zaaien, aarde zonder turf kopen en zelf groenten kweken – veel mensen hechten tegenwoordig waarde aan een zo milieuvriendelijk mogelijke tuin. De PARKSIDE doe-het-zelftip helpt daarbij. Het is algemeen bekend hoe belangrijk insecten zijn voor ons ecosysteem. Iedereen kan helpen om bijen, vlinders en dergelijke onderdak te bieden. Met eenvoudige middelen kan bijvoorbeeld een […]

Bloemenweiden zaaien, aarde zonder turf kopen en zelf groenten kweken – veel mensen hechten tegenwoordig waarde aan een zo milieuvriendelijk mogelijke tuin. De PARKSIDE doe-het-zelftip helpt daarbij.

Het is algemeen bekend hoe belangrijk insecten zijn voor ons ecosysteem. Iedereen kan helpen om bijen, vlinders en dergelijke onderdak te bieden. Met eenvoudige middelen kan bijvoorbeeld een insectenhotel worden gebouwd. En met de handige PARKSIDE 4 V accuschroevendraaier “PAS D5” kan het kleine dierenverblijf heel eenvoudig in elkaar worden gezet. De accuschroevendraaier heeft vier verschillende hulpstukken – waaronder een koppelhulpstuk dat perfect is voor kleine schroeven en kwetsbare materialen.

Grof afval is perfect bouwmateriaal voor het doe-het-zelf insectenhotel – bijvoorbeeld een oude ladekast. Een lade kan bijvoorbeeld een ideaal basisframe zijn. Hetzelfde geldt voor fruit-, wijn- en andere houten kratten. Met behulp van uitgesneden latten en verschillende vulmaterialen worden de individuele kamers gemaakt. Als je geen houten krat bij de hand hebt, kun je het frame in een paar stappen zelf maken.

Dit is hoe het werkt:

Het formaat bepalen

De grootte is afhankelijk van de locatie. Als het insectenhotel bijvoorbeeld aan een boomstam moet hangen, is 30 x 40 cm voldoende. Aan de muur van een huis of schuur kan het ook iets groter zijn, bijvoorbeeld 40 x 60 cm.

Zaag de zijwanden en het dak op maat

Maak het frame van multiplex platen en latten. Zaag eerst de zijwanden, onderkant en bovenkant. De PARKSIDE 12 V accu decoupeerzaag “PSTKA 12 B3” kan worden gebruikt om de latten snel en eenvoudig op de juiste maat te zagen. De optimale maat van de latten is 0,5 – 1 cm dik en minstens 5 cm breed om genoeg ruimte te creëren om te nestelen. Zijwanden, boven- en tussenvloer zijn gebaseerd op de afmetingen van de basisruimte zoals beschreven in punt 1. Voor het dak worden iets bredere latten aanbevolen.

Schroef de zijwanden en het dak aan elkaar

Zodra alle onderdelen op maat zijn gesneden, wordt het frame gebouwd. Gebruik de PARKSIDE 4 V accuschroevendraaier om de bodem en de bovenkant aan de zijpanelen vast te schroeven. Plaats vervolgens de tussenplanken en schroef deze ook vast.

Zaag de achterwand uit

Een plaat multiplex is het meest geschikt voor de achterwand. Plaats gewoon het insectenhotel op de plank. Teken de omtrek, zaag het uit en strijk de randen glad met schuurpapier.

Dak vastmaken

Tot slot worden het frame en het dak aan de achterwand vastgeschroefd.

Het hotel inrichten

Nu ontbreekt alleen nog het vulmateriaal. Als je zoveel mogelijk insecten bij elkaar wilt hebben, moet je individuele kamers maken, elk met een ander vulmateriaal. Lieveheersbeestjes en gaasvliegen houden bijvoorbeeld van dennenappels. Wilde bijen geven de voorkeur aan kleine holtes die gemaakt kunnen worden met behulp van riet of bamboestokken. Vlinders geven daarentegen de voorkeur aan kleine, dunne takken. Om de bewoners te beschermen tegen vogels en andere roofdieren, kun je een geschikt stuk volière- of kippengaas aan de voorkant van het verblijf bevestigen met nietjes.

Bied kost en inwoning

Wie zijn hotelgasten meer wil bieden dan alleen onderdak, kan voor verfrissing zorgen, vooral op warme dagen. Leg gewoon wat stenen en hout in een schotel voor bloempotten en vul deze met water.

Ook interessant voor jou