Belgische tuinbezitters zijn zuinig met water

5 juni 2023

Bijna de helft van de Belgische tuinbezitters houdt rekening met de groeiende waterschaarste door hun waterverbruik zoveel mogelijk te beperken. Dit blijkt uit het jaarlijkse onlineonderzoek van tuinmerk WOLF-Garten naar het tuiniersgedrag van Belgen. Een groot deel van de Belgische tuiniers omschrijft zichzelf als een duurzame tuinier (48%). Ze beperken hun watergebruik, plaatsen een regenton […]

Bijna de helft van de Belgische tuinbezitters houdt rekening met de groeiende waterschaarste door hun waterverbruik zoveel mogelijk te beperken. Dit blijkt uit het jaarlijkse onlineonderzoek van tuinmerk WOLF-Garten naar het tuiniersgedrag van Belgen.

Een groot deel van de Belgische tuiniers omschrijft zichzelf als een duurzame tuinier (48%). Ze beperken hun watergebruik, plaatsen een regenton (56%) en maken van hun tuin een groen paradijs (73%) voor insecten en vogels. De meeste Belgische tuiniers zijn tevreden met de hoeveelheid beplanting (60%) in hun tuin. Een derde wil liever nog meer groen.

Bij slechts een klein percentage (6%) van de ondervraagden ligt de tuin vol met tegels, beton of grind. Tuiniers met een groen hart gebruiken natuurlijke bestrijdingsmiddelen (43%), mest en zaden en maken compost van tuinafval (42%).

 Gezondheidsvoordelen

Dat tuinieren goed is voor lichaam en geest weten we misschien al wel, maar de Tuinenquête van WOLF-Garten bevestigd dit nu ook. Volgens de meeste ondervraagde tuiniers (90%) levert het actief buiten zijn in de frisse lucht flinke gezondheidsvoordelen op, zo voelen ze zich fitter, meer ontspannen (78%) en merken dat hun humeur ervan opknapt (45%). Veel respondenten (80%) ervaren ook weleens lichamelijke klachten zoals rugpijn (56%). Ze letten dan ook zoveel mogelijk op een goede werkhouding (63%) en schaffen zo nodig ergonomisch tuingereedschap (68%) aan dat verstelbaar (63%) en licht van gewicht is (59%) of een goede grip heeft (50%).

Favoriete bezigheid

De ondervraagden nemen de tijd om te tuinieren: ruim de helft van de tuiniers werkt meer dan één of twee uur per week in de tuin. Favoriete werkzaamheden voor vrouwen zijn het kweken van fruit en groenten, gevolgd door het snoeien van planten en struiken en het planten van bollen. Bij mannen staat het maaien van gras bovenaan, op twee snoeien en drie het kweken van fruit of groenten. En net als vorig jaar zijn dit de klusjes die ze liever overslaan: het wieden van onkruid, het vegen en schoffelen van de tuin. 

Onderzoek verantwoording

Het WOLF-Garten online onderzoek vond plaats in België en Nederland tussen maart en april 2023. Er deden 780 respondenten aan het onderzoek mee, waarvan de helft man en vrouw. Het grootste percentage van de deelnemers is 50-64 jaar (34%), op de voet gevolgd door 35-49-jarigen (28%) en 65-plussers (24%).

Over WOLF-Garten®

WOLF-Garten® is het merk van Stanley Black & Decker en werd in 1922 door August Wolf opgericht als ijzerwarenfabriek. Het merk streeft voortdurend naar innovaties op het gebied van tuingereedschap, grasmaaiers, hakselaars, snoeischaren maar ook zaden en meststoffen. Het opvallende logo met felgele wolvenkop en rode achtergrond staat al generaties lang garant voor het Duitse vakmanschap en kwaliteit. De totaalleverancier van tuingereedschap wordt beschouwd als één van de grootste fabrikanten in de sector.

Ook interessant voor jou