Avant presenteert nieuwe elektrische wiellader

14 maart 2024

Het Finse Avant presenteerde deze maand haar nieuwste elektrische compacte wiellader met 13 of 27 kWh-batterij. Op vlak van elektrische aandrijving heeft Avant al enkele jaren ervaring achter de rug want reeds in 1997 werd de eerste elektrische compacte wiellader voorgesteld. Dat verklaart ook waarom deze fabrikant het aandurft om zijn eigen batterijen zelf te […]

Het Finse Avant presenteerde deze maand haar nieuwste elektrische compacte wiellader met 13 of 27 kWh-batterij. Op vlak van elektrische aandrijving heeft Avant al enkele jaren ervaring achter de rug want reeds in 1997 werd de eerste elektrische compacte wiellader voorgesteld. Dat verklaart ook waarom deze fabrikant het aandurft om zijn eigen batterijen zelf te ontwikkelen en te produceren.

Bijna 35 jaar ervaring

Het bedrijf produceerde van bij de start in 1991 zo’n 90.000 wielladers en haalt op dit moment een productie van 33 stuks per dag met 380 werknemers. Daarnaast gaan er ieder jaar nog eens 25.000 toebehoren de fabriek uit. 90% van de productie wordt geëxporteerd. Voor de volledigheid moeten we nog aanstippen dat de productie van de zelfrijdende Leguan hoogwerkers in een aparte onderneming is ondergebracht en ook 35 werknemers telt.

Omdat het bedrijf sterk wil inzetten op accutechniek, werd begin dit jaar Avant Power opgericht. De bedoeling is om hier de ontwikkeling en productie van batterijen zelf in handen te nemen. Op dit moment zijn in die opstartende afdeling 10 medewerkers actief.

In de bijna 35 jaar bestaan zag het bedrijf de markt evolueren en baseert het zijn toekomstig businessplan op de volgende vaststellingen:

  • De wereldwijde markt van compactladers is groeiend
  • Er zijn minder overal mensen beschikbaar om het werk uit te voeren
  • Machines moeten het heel jaar door kunnen ingezet worden
  • Kleinere machines vragen minder brandstof
  • Gebruikers streven naar minder geluid en geen uitstoot on site

Avant Power

Om minder uitstoot te genereren, kiest Avant dus voor accutechnologie. Gecombineerd met de andere voordelen die deze biedt -zoals minder geluid en geen uitstoot ter plaatse- wil de Finse onderneming hier een speerpunt van maken. Daardoor werd besloten om de productie van batterijen in eigen handen te nemen. Omwille van de reglementering op hoogvoltagetechnologie en om de nodige flexibiliteit en veiligheid te kunnen garanderen koos de fabrikant voor Lithium-Ionbatterijen met NMC cylindrische cellen op 44 Volt. NMC staat voor nikkel – mangaan – kobalt. Op dit moment worden er twee batterijtypes aangeboden: 13 en 27 kWh.

De cellen worden gecombineerd tot een module en in iedere module zitten 360 cellen. In de 13 kWh-batterij zitten twee modules; de 27 kWh-versie heeft er vier. Tussen de cellen zit er een vloeistof die opgewarmd of afgekoeld wordt naargelang de omstandigheden vereisen. De temperatuurregeling van de batterijcellen moet ervoor zorgen dat de batterij langer meegaat. De fabrikant geeft 36 maanden of 900 volledige laadcycli garantie op de batterij. Omdat de batterij een groot aandeel van de kostprijs van een machine uitmaakt, wil Avant door zelf batterijen te produceren zijn elektrische machines tegen een competitieve prijs in de markt kunnen zetten.

Wat heeft Avant geleerd na 25 jaar ervaring met elektrische wielladers?

Avant stelde in 1997 zijn eerste wiellader voor. Met de ervaring die sinds die tijd werd opgedaan kwamen ze in Finland tot enkele vaststellingen:

  • Elektrische motoren en componenten vereisen een degelijke koeling
  • Klanten wensen een grotere autonomie bij een kortere laadtijd
  • Ze willen -bij voorkeur- niet meer betalen voor een elektrische machine dan voor een vergelijkbare brandstofaangedreven versie
  • De machine moet uiteraard qua prestaties evenwaardig zijn aan een brandstofversie.

Een antwoord op die vragen en hun nieuwe businessplan resulteerde in een nieuwe elektrische e513 en e527.

De laatste twee cijfers verwijzen naar de batterijcapaciteit met respectievelijk 13 en 27 kWh. De laadtijd bij beide machines bedraagt -als het elektriciteitsnet het toelaat- iets meer dan een uur. Beide machines kunnen 900 kg heffen.

Met de e513 mikt Avant op de kleinere veehouders, paardenhouders, plantenkwekers, glastuinbouwers en andere beroepen die met de machine in een gesloten omgeving werken. Met een volle batterij kan hier gemiddeld 3 uur continu gedraaid worden.

De e527 met 27 kWh-batterij is de machine voor professionele gebruikers zoals aannemers in bouw- en afbraakwerken, verhuurbedrijven, tuinaannemers, beheerders van domeinen en overheden. Met deze machines kan er tot 6 uur gewerkt worden.

Tegen het einde van dit jaar biedt Avant bij dezel wielladers ook een gesloten cabine aan, net als een ingebouwde lader van 6 of 9 kWh.

Ook interessant voor jou