Snel wisselen van trekker

9 oktober 2020
Peter Menten
Peter Menten

JCB heeft in de 4000- en 8000-trekkerserie enkele types die een extra uitvoering krijgen ten opzichte van de standaardserie. In het Duits noemen ze dit de ‘Kommunal’-uitvoering, in het Engels spreken ze van ‘Industrial Tractor’. Deze reeks trekkers wordt sinds kort in België verdeeld door Maaiers Verschueren uit Lochristi. De reden voor deze distributievorm, los […]

JCB heeft in de 4000- en 8000-trekkerserie enkele types die een extra uitvoering krijgen ten opzichte van de standaardserie. In het Duits noemen ze dit de ‘Kommunal’-uitvoering, in het Engels spreken ze van ‘Industrial Tractor’. Deze reeks trekkers wordt sinds kort in België verdeeld door Maaiers Verschueren uit Lochristi. De reden voor deze distributievorm, los van de JCB-importeur, is dat het over een gespecialiseerde trekker gaat en dat Maaiers Verschueren er in de meeste gevallen de armmaaiers van Mulag opbouwt.

In de 4000-serie bestaat deze trekker in 3 pk-klassen: 160, 190 en 220 pk nominaal vermogen. Wij reden met de 4160 met een 6,6l-motor met 160 pk van AgcoPower, het vroegere Finse Sisu. Een motor die meer dan pittig genoeg is om tegen een laag toerental een hoog koppel aan te houden.

Stabilisatiesysteem

Vooraan heeft deze Kommunal-trekker een stabilisatiesysteem om de vooras te blokkeren. Door deze voorziening moeten er geen twee extra hydraulische cilinders op de vooras gezet worden om deze star te maken als de trekker met bijvoorbeeld met een links-rechtswerkende armmaaier is uitgerust. Standaard is de trekker vooraan hydraulisch uitgerust met een vrije retour, tot 6 compleet regelbare olieventielen en een 12V-aansluiting. Achteraan is dezelfde configuratie aanwezig, samen met een ‘power beyond’-aansluiting. Het totaal beschikbare oliedebiet bedraagt 148 liter per minuut.

Veel standaard

Standaard wordt de 4160 Kommunal geleverd met DIN-plaat en is hij voorzien van 4 schijfremmen met ABS-systeem. Als transmissie voor deze trekker gebruikt JCB de traploze bak van Fendt. Door de elektronica kan de transmissie traploos of als ‘powershift’ worden ingesteld. Bij de huidige versie is de toelaatbare technische belasting van de vooras 6,5 ton, die van de achteras 8 ton.

Opbouwsysteem met 4 draagpunten

Voor de opbouw van de links-rechtswerkende maaiarm van Mulag construeerden Maaiers Verschueren en Mulag een opbouwsysteem met 4 draagpunten waar de maaiarm inclusief hydrauliektank staat opgebouwd. De hydrauliekpompen voor de armmaaier blijven vooraan zitten en de elektrische bediening wordt uitgeplugd. Voor het afzetten van de maaier worden de veercilinders van de trekker op hun maximale slag uitgeduwd, de 4 de steunpoten uitgezet en de draagpunten gedeblokkeerd. Daarna laat men de vering opnieuw ingaan en staat de maaier vrij. De cilinders hebben een slag van 17 cm.

Vanuit de cabine is er de keuze tussen 100% voorwielsturing of 100% voor en 50% achter. In de laatste optie zal de stuuruitslag achteraan dan steeds die van vooraan voor de helft volgen. Deze optie wordt pneumatisch in- en uitgeschakeld (achteras vastgezet) en vanaf een snelheid van 25 km/u wordt de sturing van de achteras sowieso geblokkeerd.

Rijden op de weg en maaien

De Fastrac van JCB heeft het in de perceptie van non-believers (geen JCB-rijders) altijd moeilijk gehad om zich te positioneren tussen een gewone landbouwtrekker en een vrachtwagen. In het ene geval had hij niet de karakteristieken en bouw om evenveel trekkracht op het veld over te brengen als een landbouwtrekker. In het andere geval lag zijn maximumsnelheid iets te laag om met een vrachtwagen te kunnen wedijveren. En laat het nu net bij berm-maaiwerk zijn dat de capaciteiten van deze Fastrac volledig tot hun recht kunnen komen: de 50/50-gewichtsverdeling op voor- en achteras, de geweldige vering en dito rijcomfort bij lange werkdagen, het brede zicht vanuit de ruime cabine, de intuïtieve bediening van de trekker en de maaier, de vierwielsturing en de ruime opbouwmogelijkheden. Deze trekker die wat hoger geprijsd staat dan een standaardtrekker kan hierdoor meer draaiuren op een jaar doen. In de praktijk kan een maaier op deze manier zelfs twee trekkers overleven.
Ook het zicht op de weg bij het transportwerk is ondanks de cabinestijlen ruim. En bij het maaien is de maaikast duidelijk te volgen en valt het achterliggende verkeer binnen het gezichtsveld.

Ook interessant voor jou